哈囉~強 » 哈囉~知識 » 運動減肥方法

2009-2-9 20:51 Hello Keung
運動減肥方法

[img]http://ncschk.com/image/energy-consume-ratio.JPG[/img]
[align=left][b][color=#0000ff]安靜時能量消耗:人在安靜時,約1/3能量來自碳水化合物【包括肌糖、血糖及肝糖】,2/3是燃燒脂肪。[/color][/b][/align][align=left][b][color=#0000ff][/color][/b] [/align][align=left][b][color=#0000ff]散步時能量消耗:散步時,脂肪燃燒比例上升至90%左右。[/color][/b][/align][align=left][b][color=#0000ff][/color][/b] [/align][align=left][b][color=#0000ff]慢速游泳時【中等強度運動】,脂肪燃消比例約佔60%;高強度運動時,脂肪燃消比例下降至30%以下。[/color][/b][/align][align=left][b][color=#0000ff][/color][/b] [/align][align=left][b][color=#0000ff]任何時候,我們都在燃燒脂肪,對於非運動員來說,脂肪才是主要能源。[/color][/b][/align][align=left][b][color=#0000ff][/color][/b] [/align][align=left][b][color=#0000ff]高強度運動時,碳水化合物燃燒得很多,首先是運動肌肉燃燒肌糖,血糖下降,然後刺激肝糖釋放,以補充肌糖,[color=#ff6600]【肝糖及血糖的過量燃燒會令人產生肌餓感】[/color],令你運動後很開胃,吃得很多。極高強度運動時,可能還未運動完就感到肚餓了![/color][/b][/align][align=left][b][color=#0000ff][/color][/b] [/align][align=left][b][color=#0000ff]假如你運動後肚餓不吃,企圖控制食慾,將適得其反!肚餓不吃只會[color=#ff3300]【激發饑荒反應,降低新陳代謝率;阻止脂肪燃燒;囤積脂肪】[/color],即使吃得很少,也會肥胖,而且會因為運動越來越肥啊!你沒有看見很多天天運動的肥人嗎?天天運動也無用啊![/color][/b][/align][align=left][b][color=#0000ff][/color][/b] [/align][align=left][b][color=#0000ff]減肥運動方法?看上面的圖表就明,要中低強度呀!高強度運動,只會越減越肥。[/color][/b][/align][align=left][b][color=#0000ff][/color][/b] [/align][align=left][b][color=#0000ff]如果中低強度運動減不了肥,必另有原因,肥胖可能不是因為缺乏運動啊!大部份肥胖都是其它原因,請參看本網站減肥篇。[/color][/b][/align]

2009-2-9 20:53 Hello Keung
好耐之前已經聽過做劇烈運動反而唔會減到, 但又唔記得詳細內容, 剛巧找到哩篇野喇 :face35:

2009-2-9 21:15 Hello Keung
我記得. 產生能量的碳水化合物比例及次序, 大約為

血糖(10%能量) -> 肝糖(20%能量) -> 肌糖(70%能量)

所比賽前要"儲碳", 要儲滿肌糖. 但一般去到2小時就"乾糖", 開始進入燃燒脂肪階段. 所以要以劇烈運動來減肥, 至少跑2小時以上. :face88:

2009-2-9 21:29 Jenny
回復 #3 Hello Keung 的帖子

我贊成游慢水修身好好。不過呢,我記得你第一年train我毅行,我都唔食,次後仲好瘦:face09:。第二年有食野就左小肥肥一族:face12:。我都係堅持做完運動後一段時間唔食,淨飲電解質,burn 多的fat! :face03:

2009-2-9 21:51 Hello Keung
回復 #4 Jenny 的帖子

你第一年毅行, 每星期至少行一次山, 記得大約7個月內行左40次, 我次次中途都要食2個包, 我最輕去98磅添. :face85: 兼且你又加碼去跑步, 又點會唔瘦 :face48:

2009-2-9 22:19 daimen
回復 #5 Hello Keung 的帖子

我有問題:face09:
點解你train人地果時,可以咁盡,7個月內行左40次,
這兩年一齊行,我又唔覺wo,
中途又唔覺你拿包出來食:smiley66:

2009-2-9 22:29 Hello Keung
回復 #6 daimen 的帖子

個陣時好得閒, 返工都唔洗點做野, 大把精神去行山 :face03:
而家同你地行, 停一陣睇風景都俾你摧啦, 仲點食野喎 :face48:
我自己行山或同其他人行, 都有中途食野個喎 :face77:

2009-2-9 22:29 jojo
回復 #5 Hello Keung 的帖子

嘩! 咩當時香雞腳train珍珍操得咁恆ge! :face38:應該操下今時今日的自己

2009-2-9 22:31 Hello Keung
回復 #8 jojo 的帖子

而家經常都好攰, 行行下都想訓著 :face70:

2009-2-9 22:39 jojo
回復 #6 daimen 的帖子

佢咁train法,tommy一定話"x x", 想玩殘老人家:face03:

2009-2-9 22:43 Hello Keung
回復 #10 jojo 的帖子

但係如果正式入隊玩, 我就真係會操個喎, 因為正式成績只有31:xx, 好差. :face23:

2009-2-10 00:09 Jenny
回復 #11 Hello Keung 的帖子

係呀係呀,我係山神個徒弟,我個成績(當年,我講ge係20+時)係27 小時,50分(張 cert好似寫少DD)。:face17:
:face48:我冇跑步喎,我好怕一個人跑,咁悶:face39:,應該係踩單車。:face05:如果山神出山,哈哈,死啦死啦!二十個鐘啦。:face38:

2009-2-10 09:33 Hello Keung
回復 #12 Jenny 的帖子

20個鐘 :face11: 唔止要密集訓練, 仲要有24小時(20小時)候命空中加油式既support team先做到呢 :face96:

2009-2-10 11:13 daimen
回復 #13 Hello Keung 的帖子

你係咪想做sub 20先:face03:
如果係ge話:face48:, 做你空中加油又點話呀:face03:

小心呀,在你個forum開期票,好易會中的:face49:
查回上年渣馬最後帖子,人人話過都中左:face19:
有人話要吹鷄拉馬一齊跑,有人話要enjoy跑,有人話要全跑唔行...
一一在渣馬09出現左:face69:

2009-2-10 12:41 Charles
回復 #14 daimen 的帖子

嘩!D舊野咁都比你挖出來,真係唔好亂up野。:face28:

我都唔敢開空頭支票話TW做20個鐘,好辛苦遮。:face05:

2009-2-10 13:07 Hello Keung
20個鐘, 並唔簡單, 要多方面配合, 又要好多時間/金錢去準備. 如果要以20個鐘作為目標(目標only :gface029:)都好辛苦, 咁辛苦, 就首先要正式參加先布得諗 :gface030:

2009-2-10 20:30 jojo
回復 #14 daimen 的帖子

係borr, o岩o岩又睇完舊年渣馬的forum. 一一都出現晒. 難得一齊由起點跑,又一齊無恙返終點 :gface003:值得慶祝:face72:

2009-2-10 20:48 jojo
回復 #16 Hello Keung 的帖子

20個鐘,除自已辛苦,做support都好辛苦o者. 仲要正式參加. 嘩..計計埋,又要找贊助,又要久人情:face36:

2010-6-7 23:27 Hello Keung
資料來源:運動生理學網站(http://www.epsport.idv.tw/epsport/mainep.asp)

即是話係gym room做運動是事倍功半 :face48:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

根據運動生理週訊第37期「冷環境下的運動(December.24.1999)」,指出在冷環境下運動的生理反應時,「人體為了防止體溫的下降,會減少肌肉的血流量,促使肌肉的收縮速度與力量皆明顯下降(肌肉)。」、「無氧代謝能量的比例,會顯著高於常溫環境。也就是說,游離脂肪酸的代謝及氧化作用會顯著降低,肌肉使用葡萄糖的比例增加,容易造成更多的乳酸堆積(代謝)。」、「以相同的速度在17℃與26℃的水溫中游泳時,每分鐘的攝氧量差距達到 500ml之多。由此可見,冷環境確實會顯著提高人體運動時的心肺循環負荷。」、「在風速較強且運動強度較激烈的狀況下,運動參與者往往會以口呼吸,容易造成口腔、咽喉等呼吸道的不適。」整體而言,冷環境確實會造成運動時的肌肉、代謝、心肺循環、與呼吸道的負荷提高。

運動生理週訊第68期「運動心跳率要達到每分鐘130次嗎?(September.01.2000)」中指出,一名跑者慢跑時(每小時14公里速度),在環境溫度為攝氏21度時,安靜與運動心跳率分別為每分鐘60次與165次,在環境溫度為攝氏35度時, 安靜與運動心跳率分別為每分鐘70次與190次。由此可見,溫度低時,以相同的運動方式進行運動時,運動更能消耗卡路里的答案是否定的。相反的,如果為了達到相同的每分鐘190次心跳率,在攝氏21度的環境下,跑者必要以每小時高於14公里的速度跑步。

2010-6-14 22:48 Hello Keung
係聯和虛體育館見到

頁: [1]
查看完整版本: 運動減肥方法