哈囉~強 » 哈囉~感想 » 做好朋友的一天

2009-6-2 21:52 daimen
做好朋友的一天

[size=2]近年已好小聽到有這類遊戲玩:face71:,因為自家朋友已經完成八八九九了.
所以收到邀請,就立刻應允:face68:.
(但我的長髮計劃就沒有了:face61:,因照鏡後:face55:,自己都不能接受....)

大約情況已在RunDown知道,新人已經安排好了,
一般都是些停車場安排、進出時間、敬茶、拍攝等等,
地點就有,新居和女家(同區)、男家、註冊處和酒樓,
相信當天都是無太大問題.

當天,一早到達新居停車場,和另一好朋友安排停車事宜後,
自已就上了新居睇下新郎有甚麼做,在新屋坐了一會後,兩人就過去接新娘.
在女家按了門鈴,木門開啟後,當然有一些喧嘩,
因為攝影師話要拍攝新郎哥的臉龐,所以鐵門也打開了,讓我倆進入,
在此要再一次多謝大眾好朋友(三位大姐),高台貴手.
新郎哥立下十大條約後,我們就可以見到非常美麗的新娘子了.

攝影師鏡頭一轉,我們就到了敬茶位置,最好笑的是,托茶盤是我:face95:,
阿伯有還多給一封利是,哈哈哈.
Benz車到達後,需要做一些手腳作為花車,和各車輛駕駛員相討路線,
新人已經下褸,拍攝過後,大眾上車往男家處.
:face22:
花車速度有些少慢:face98:,可能需要為求攝錄穩定.

上樓到達男家,大致上為敬茶(安溪鐵觀音好香)、上香、利是等,
這裡托茶盤是阿新郎哥妹妹.大家休息一會,往紅綿道婚姻註冊處.

因為是好日,有很多對新人在這裡等候.大家見有時間,
就在公園為漂亮的新娘子拍照,眾多朋友出現了.拍了一會,
新人需返回註冊處登記,但這時才發覺需要証婚人的証件.
個人唔知點解,過為投入和緊張,在公園往返跑來跑去,找兩家親人.
使到自己滿頭大汗,都唔知為甚麼,給各朋友問點解咁多汗:face82:.

會場事宜,就請往小強處睇片.宣誓和簽署後,大家再往公園拍攝和攝錄.
拍攝後,來個中場休息,乘坐花車返新居,
睇下新人作為朋友時的旅行影片:gface001:.

小休後,往一食市拿回門乳豬,在女家中,新郎哥還親自斬乳豬.

因為新娘子需要補妝,我們很早到達酒樓.靚靚新娘子準備後,
攝影師再給他們在酒樓裡外拍攝.中段時,還聽了一些攝影師個人資料.

大約在八時入酒席,全日最精彩的出現了.因自己坐位背向主席:gface020:,
聽到新人倆在敬酒環節前,已經被迫飲了很多酒(可能好願).
敬酒中,自己都有上前舉杯做佈景板,開始有飲第一杯,
再返到主席,就被阿大嫂和二哥捉住飲酒(雖然自己都想),
飲左一圈,都唔知有幾多(應該或者大約唔多ge),
回到席上,攝影師都有為我拍了相,見到已經面紅紅.
因要幫忙退回禮服,在散席前到對面街交收,當然是兩個人,因為已醉了,哈.

:face84:
以下事情是在天明後回憶,所以大多為片段事件,哈
另一好朋友同行往小巴站,她見我勢色都唔好,
就打了一通電話給一位仁兄和我說說,在電話中,
我當然話自己無事啦!不雖幫忙,鞋:face20:

另一好朋友在我多次說ok後(我相信嚇親了她,sorry),就讓我上了一輛的士,
和給了一個很重要的東西(很重要很重要)
好似在的士裡有說往那兒(如果不是都回唔到屋),
好似有被錢(如果不是都回唔到屋)
在大廈大堂等電梯時,就用上上邊個樣東西了:face55:.

再次恭喜J&C:face71::face22:[/size]
[size=2][/size]
[size=5][color=blue]相關主題: [/color][/size][url=http://www.hellokeung.com/forum/viewthread.php?tid=1468&goto=lastpost#lastpost][size=5][color=blue][i]Joanna & Charles 婚禮短影 2009/05/31[/i][/color][/size][/url]

2009-6-2 22:01 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]daimen[/i] 於 2009-6-2 21:52 發表
[size=2]...另一好朋友在我多次說ok後(我相信嚇親了她,sorry),就讓我上了一輛的士,
和給了一個很重要的東西(很重要很重要)
好似在的士裡有說往那兒(如果不是都回唔到屋),
好似有被錢(如果不是都回唔到屋)...[/size]
[/quote]

[size=2]..[size=5]我相信[/size][/size]嚇[size=2][size=5]親了她[/size].. :face18:[/size]
[size=2]...[/size]給了一個很[size=2][size=5]重要的東西[/size]... :face74:[/size]
:face77::face77::face77::face77:

2009-6-3 12:43 jojo
回復 #1 daimen 的帖子

謝謝幫手:face72:
嘩...個感想很長.:face05:
事前你個好幫手話明你做大妗佬,托茶盤就由你反串:face69:
夫家的阿大嫂同佢二佬好玩得又砌得,好在你那天幫我"砌咁d酒". 嘻..

2009-6-3 19:58 Charles
回復 #1 daimen 的帖子

其實Tammy打電話比我時,話你在街邊冧左,我都有D徬徨,因為我都陪住另一個冧左ge:face02:.唯有搵Tommy求救,又驚佢訓左.好彩佢都未訓,所以你話同你講電話果位人兄相信就係Tommy:face35:
假如一支長頸VSOP可以倒滿4個拔蘭地杯的話,我估我都飲左超過四份一支.好彩Daimen幫我地頂左一part,砌冧左佢地兩個主腦,不過都兩敗俱傷,難分難解:face73:.

2009-6-4 18:30 Hello Keung
回復 #4 Charles 的帖子

應該Tammy頂埋酒啦, 佢都好堅架 :face28:

1/4支 VSOP 乜好勁架咩 :face09: BBQ時Joanna都可以飲到半支酒架 :face93:

2009-6-4 22:26 jojo
回復 #5 Hello Keung 的帖子

一埋位,我已經話好肚餓,佢二佬一句,我敬你一杯,唔飲就唔坐低. 我就空肚灌了半杯xo. 中左計. 之後,就作戰麻麻:face25:
Tammy!?滴酒不沾...點隊呀.
記得酒樓打烊時,有個waitress同charles講,使唔使睇醫生:face23:
那天四圍枱,熱鬧到似足十圍枱:face08:

2009-6-4 22:44 Hello Keung
回復 #7 Hello Keung 的帖子

不嬲做新娘都無得食架啦, 你竟然想食野  :face38: 要顧住個裝, 要換衫, 又怕要去廁所, 點食呀 :face93:

Tammy!?滴酒不沾 :face41: 係咩 :face95:

你應該同waitress講, 飲碗醒腦雞蛋酒就無恙喇 :face96:

記得, 仲有今個星期日個一圍 :face37:

2009-6-5 11:18 jojo
回復 #7 Hello Keung 的帖子

一早已經食了5塊麵包,但經常走動,好快又餓,回門無野食,西餅檸檬茶頂住先,:face25:
早晚兩套衫, 夠啦. 夜晚該餐咁貴, 講笑咩...唔食:face32: 食完嘔另計.
拍了兩次婚照,有經驗拿住件雞籠去wc :face39:
咦!星期日可以玩轉澗才去食borrr:face37:

頁: [1]
查看完整版本: 做好朋友的一天