哈囉~強 » 哈囉~飲食 » 香濃朱古力蛋糕 2009/08/09

2009-8-8 12:02 carcar22
香濃朱古力蛋糕 2009/08/09

[size=4]想訓多陣先返工......又訓唔著,結果又係........整餅[/size]
[size=4]同事們,你地今日又有口福囉~~~等我喇[/size]

2009-8-9 18:20 Hello Keung
經常整餅俾同事食, 想食肥人地 :face18:

2009-8-12 01:47 Jenny
回復 #2 Hello Keung 的帖子

你無得食呢。。。:face69:咪吼住人地啦!:face38:
你都食極唔肥,點似中女如我,呼吸都肥!:face12:

2009-8-12 01:48 Jenny
回復 #1 carcar22 的帖子

carcar妹,有無receipe? 釘橋!:face49:

2009-8-12 10:00 Hello Keung
回復 #3 Jenny 的帖子

呼吸都肥:face28: 唯有做多d缺氧運動, 缺晒d氧去啦 :face39:

2009-8-12 22:45 carcar22
Dear Jenny,

你真係好,成日都幫住我,小強就黎俾我用拖鞋打扁 :face79:

特濃朱古力蛋糕

材料: (7"蛋糕)
黑朱古力                   140g
無鹽牛油                   100g
低筋麵粉                   70g
蛋黃                         2個
蛋白                         2個
全蛋                         1個
糖                            50g
鹽                            少許

製作:

黑朱古力置碗中, 用熱水坐溶;

牛油切簿片置於室溫, 可用手指按入, 用打蛋器打至cream狀, 將朱古力漿倒入攪勻;

蛋黃+全蛋混合均勻後, 分8-10次加入2. 內逐一攪勻;

蛋白打至起水泡時落少許鹽, 繼續打發後至7成企身, 分3次加入糖, 再打

成蛋白糖霜, 分幾次加入3. , 以刀切的方式將蛋白糖霜消去;

加入已篩的面粉, 輕手攪勻, 最後用刀刮由底翻一翻;

倒入模具內, 放入焗爐前要將蛋糕盤在台上輕輕"拍一拍",

放入160度焗爐內, 焗35-40mins.

頁: [1]