哈囉~強 » 哈囉~感想 » 人生無常

2009-8-24 14:12 SW5516
人生無常

剛由青島回來,第一個聽到的消息竟然是.
一位同事 (已共事 14 年了 ),在週日淩晨四時在福田發生交通意外,夫妻二人同遭劫
我聽見這一個消息時呆住了
心中第一時間想到的是他們的小朋友,她今年只有三歲....

心好疼 ....

2009-8-24 16:54 SW5516
和其他同事商討後
大家會合力供一份基金給小朋友
希望佢大個事可以有錢讀書

2009-8-24 17:10 carcar22
有時真係唔明個天點解有d咁殘忍既"安排".....

2009-8-24 17:18 jojo
回復 #2 SW5516 的帖子

邊個照顧及教導個小朋友:face09:

2009-8-24 17:28 SW5516
回復 #4 jojo 的帖子

同事阿媽,但有少少不良於行及沒有謀生能力
而男家又唔知點

2009-8-24 17:52 jojo
回復 #5 SW5516 的帖子

老人家+上不良於行,真要仔細想下長遠的安排.
成長過程中又要管教.  管教不善,誤入歧途,會衍生社會好多問題:face36:

2009-8-24 17:56 SW5516
回復 #6 jojo 的帖子

始終我地一班同事都是外人
最多最多都只能在經濟上支援一下
我有一個同事已經想收個小朋友做契女
但都要睇監護人的意願

2009-8-24 18:13 Hello Keung
應該會有社工跟進 :face09:

2009-8-24 19:44 SW5516
未住
這件事是星期日凌晨發生
家人都未有求助
我有些熱心的同事已經請假去幫手

2009-8-25 00:04 Charles
回復 #1 SW5516 的帖子

人越長大就越經歷得多生、老、病、死,近呢幾年就更覺人生無常。引用詩人北島的一句詩:「.......每一個死亡,都有冗長的回聲。」何況係相識十幾年的,仲要dying young,留下只有無限唏噓同惋惜。

2009-8-28 11:23 SW5516
現在已集合了約15 位同事會合份買一份基金給小朋友
年期暫定為 10 年
但又唔知買邊一類型好的
各位有沒有建議

2009-8-28 13:43 SW5516
好彩擔心的事沒有發生
原本以為男女家會爭個孫女的撫養權
現在男家以經表示唔會爭

2009-8-28 15:41 Hello Keung
其實有人撫養, 點降仲要同事夾份買一份基金? 佢家境唔好? :face09:

2009-8-28 15:47 SW5516
回復 #13 Hello Keung 的帖子

唔好
我同事是經濟支柱
她的母親本身沒有工作能力而且得一子一女,細仔做散工
所以我地本住幫得就幫下咁 lor

頁: [1]
查看完整版本: 人生無常