哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2009 » 東涌單車遊 2009/09/05

2009-9-6 18:23 Charles
東涌單車遊 2009/09/05

本來上星期已諗住出車,點知落0左一大陣雨,計劃取消。呢個星期天氣大晴,重裝出車。推住兩架單車由東涌線地鐵直入東涌只係兩個站,好方便。因為路程唔係踩好遠,所以每人只帶500ml水上路,十一點到東涌。:face03:
今日第一站重點係機場,沿途經過好有「馬拉」feel的棕櫚海岸,機鐵快線不停在身邊經過,飛機不斷在頭上飛過。望見機場係這麼遠那麼近,唔使一個鐘就推住行李車(單車摺埋放上去)進入客運大樓。在一、二號大樓穿梭,享受完「靈氣」同思樂冰之後施施然離開(所以話唔使帶咁多水,週圍都有野飲)。:face77:
返回東涌後第二站係入黃龍坑。踩入去一路都係上斜,唔似入機場咁輕鬆,汗流不斷。去到車路盡頭亦係黃龍、北龍石澗入澗位。因為著住單車鞋,唔方便四圍跳石,所以只係逗留一陣就走。出去時因為係落斜,所以非常爽快。:face80:
出到路口轉左,用些少時間去埋東涌炮台就完成埋第三站,三點半出返東涌走人,快來快去。:face62:

2009-9-6 18:57 Hello Keung
竟然推單車上地鐵無人理 :face28:

候機?嘆汽水?應該食$100蚊既大家樂早餐喎 :face03:

入黃龍坑, 踏埋單車溯澗啦 :face69:

你地連玩兩日, 唔熱死都攰死啦 :face39:

2009-9-6 20:23 Charles
回復 #2 Hello Keung 的帖子

嘩!機場D野咁貴,點食呀。只有7仔D思樂冰為持原價。
開頭諗住踩車唔係咁累,點知都流好多汗,又要趕返屋企沖涼趕下場,都無得點「抖」。:face05:

2009-9-6 22:32 jojo
回復 #2 Hello Keung 的帖子

第一次渣住架摺車去玩,好過隠:face03: 由黃龍坑衝落,快到個心都寒.險些pk:face11:
你都買番架兩個轆:face34:
玩左兩日,都好似未夠盡:face20:

2009-9-6 23:08 ericlee
部車買左幾銀?:face18:

2009-9-6 23:37 Charles
回復 #5 ericlee 的帖子

黃色果部係我ge ,買0左五年左右,當時買約$5800,現在時值約$8000。另一部係借人0地ge,計埋換0左ge零件,時已過萬有多。:face35:

2009-9-7 16:21 SW5516
回復 #6 Charles 的帖子

高消費的活動 :face11:

2009-9-7 20:21 Charles
回復 #7 SW5516 的帖子

摺車可以有平有貴。平ge一、二千蚊都有,貴ge去到兩萬幾亦得,豐儉由人,最緊要係肯出去踩車遮,唔係買架車返來睇。:face35:

2009-9-8 08:15 carcar22
嘩~~你地好鬼型呀,全副裝備WOR

2009-9-8 09:22 jojo
回復 #7 SW5516 的帖子

一分錢一分貨,外租單車通常都好重. 今次摺車輕得多. 戶外用的野,大部份都用錢來買重量:face28:

2009-9-8 09:27 jojo
回復 #9 carcar22 的帖子

初哥第一次玩. :face49: 返到工公,同事提我,先知道被個腳踏撞到瘀晒:face03:

2009-9-8 23:41 Charles
比個網址大家參考我呢隻牌子單車ge選擇。
[url]http://www.birdybike.com/Models/models.html[/url]

2009-9-8 23:56 Hello Keung
回復 #12 Charles 的帖子

d車摺完係咪細好多架, 都無摺後相 :face09:

2009-9-9 09:13 jojo
回復 #13 Hello Keung 的帖子

上面有張已摺好的單車同機場手推車比例相片:face35:
大致可摺三摺(即前後轆內返).仲有個單車袋套住羅出街tim,不過開晒部車推出去,有型好多:face18:

2009-9-9 17:30 Charles
回復 #13 Hello Keung 的帖子

都唔係好大架遮。有人上來我屋企都唔覺有兩架單車。:face48:

2009-9-12 07:08 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]Charles[/i] 於 2009-9-6 20:23 發表
嘩!機場D野咁貴,點食呀。只有7仔D思樂冰為持原價。
[/quote]
唔係喎, 昨晚路過機場, 至少見到 Spaghetti House 同 Burger King 都好接近市區價喎, 只是無套餐, 都食得過啦. :face35:

2009-9-12 17:43 Charles
回復 #16 Hello Keung 的帖子

對於我來講「粉仔屋」同「堡+勁」都係貴0野。對上一次入機場飲「堡+勁」大杯汽都成$16。:face55:

2009-9-12 22:12 jojo
回復 #16 Hello Keung 的帖子

蠢左,到機場第一間7仔無思樂冰,就係大快活買了兩杯$8的汽水.都貴啦.:face28:後去新翼7仔至有思樂冰買.

2009-9-12 22:43 Jenny
回復 #18 jojo 的帖子

實情呢,我覺得香港生活真係一D都唔平:face05:係英國機場禁區前後都有Supermarket,一樣有Mc當奴同Burger King,一樣有套餐:face39:
上次的提過,係英國食水果分分鐘平過香港。本土英國蛋中size12蚊港紙一打,意大利Free range都係13蚊,不過半打。我上次睇雜誌見到香港有機蛋要28蚊半打:face11:貴到癲:face12:
之後睇壹仔,見到有食緣個D意大利蛋要60蚊?我下次返香港買蛋比你地做手信好過:face28:

2009-9-12 23:25 Charles
回復 #19 Jenny 的帖子

其實香港係因為無本地土產0野,所有東西都要靠入口。以往都重有大陸平0野,但自從大陸經濟起飛腳,同有食物「A」貨出現之後,唯有依賴外國進口。在代理同進口商挾倉,兼地產商抬高租金(可能係主要完因)托市之後,所有0野都貴晒:face12:。

2009-9-13 00:47 Jenny
回復 #20 Charles 的帖子

正確D來講,係「所有食物出現 A貨」:face28:

2009-9-13 18:02 Hello Keung
回復 #19 Jenny 的帖子

60蚊一隻蛋?半打? 有無係乜牌子:face09:
我叫個剛剛去巴黎->羅馬->倫敦旅行的朋友都可以真係買蛋返來做手信喎 :face69:

頁: [1]
查看完整版本: 東涌單車遊 2009/09/05