哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2009 » 酷熱操山 城門至大棠 2009/09/13

2009-9-13 23:48 Charles
酷熱操山 城門至大棠 2009/09/13

本來睇天文台話今日會有雨,所以放棄澗線,襯天陰操山。點知今次又比天文台跣一鑊,變成酷操山。:face55:
車上城門,行一段至入到麥徑第七段起點。9:23 起步,上針山時已大汗淋漓,睇住汗洙一滴滴印在路上。抱住一貫宗旨:「縮短痛苦時間」直衝針頂,卒之9:55摸頂,用0左32min。跑落針腳,上草時可以享受一段林蔭大道。今日需然酷熱,但陰涼位吹來的風都係涼ge,有D秋意:face45:,所以都算好彩。10:48到草頂,11:02衝落鉛礦凹完成第七段。
因為感覺今朝碟飯同香蕉已化為烏有,坐低食0左少少麵包。11:08再起步,上大帽一向感覺都唔錯,因為唔算太斜。今日只要唔係背風位都有涼風吹送,有時仲有雲擋太陽。但因為朝早食唔夠0野,已開始消耗積聚ge能量:face51:。今日Daimen一直走在最前,但在四方山之前石林開始惰後。12:05到達四方山涼亭,都係慢0左D。跟住慢流上令人膽喪ge「奪命斜路」,12:28到達大帽波頂。二話不說,一路跑落去,12:46到半山停車場閘口,12:58到荃錦坳士多,兩段時間用0左3hr35min。一路上穿針過草上大帽都過0左唔少行山或者操山ge人,酷熱底下4小時內完成已心存感激。:face43:
一坐低就「隊」汽水同水,點知過龍,個肚漲晒,跟住只係食0左半個杯麵(亦係致命原因)。15分鐘後Daimen到達,亦都決定逃走。:face98:
1:25再起步。同大帽山唔同,第九段好晒同無風,好彩樹都仲比較多。一有落斜都會跑,但大腿肌肉開始有D酸。第九段到一半已感覺半個杯麵化0左,跟住又係靠積聚能量頂住。2:51到大欖水塘CP9,估計毅行路線仲有13K,個肚空空如也,加上腳板ge老問題又出現,所以選擇由捷徑行4K出大棠逃走。最後3:45到大棠保良局渡假營,艱苦完成。:face85:

城門>針山>草山>鉛礦凹>大帽山>荃錦坳>大欖水塘>(捷徑)(大棠 29K 6hr22min)

PS:之後返屋企都有因虛脫形成發燒現象:face60:,但係胃口好好,雖要一段時間令身體吸收能量,均衡番體溫。

2009-9-14 09:31 jojo
對我來講,今次酷熱操山的速度同冬天差無幾. 早一晚晚飯,因飲了杯特濃奶茶,整晚睡得不好.:face50:
一開波操山,魂頭都未返來. 一上針,腳長的兩位男人急急上步.追到我差點負荷唔到:face20: 到針頂同往年操山一樣,7個字時間,一見條標高柱,拿拿林坐底,charles同我講野,十問九唔應. :face85:
操草山,都係用了一小時,唯獨大帽山用了較長時間.(約兩小時左右),上大帽近頂的那兩條長斜,差點右腳賣老抽.:face96:
汗水流不斷,盡管荃錦坳買水趙了半個杯麵,少少麵包.完了第九段,已發覺虛秏過度,沒有補給,不能再走水塘路去大棠.唯有走捷徑去大棠.:face98:

2009-9-14 09:35 daimen
回復 #1 Charles 的帖子

其實我在荃錦坳休息時,有食杯麵和打水:face48:,個心還是想行第九段出黃金海岸:face34:.
但.... 行到馬路位時,有兩位朋友(左右四頭肌),叫住要去等巴士:face28:

2009-9-14 09:45 jojo
回復 #3 daimen 的帖子

嘩.趙左成個杯麵:face28:
下次帶返支摩擦膏. 今次我好在有呢支野震住隻右大腿肌唔好抽咋.:face35:  如果唔係, 抽起左,唔知點行

2009-9-14 10:03 Charles
其實都睇少0左今次操山,食物要食多一份。因為即使唔係比賽,但都係要行三、四十公里,消耗能量同樣咁多。下次都係要食飽D。:face20:

2009-9-14 15:21 Hello Keung
熱就消耗得快好多, 你地見我一熱就行唔郁啦. :face36:

2009-9-14 15:30 Charles
回復 #6 Hello Keung 的帖子

係呀,我都好怕熱ga。我覺得男人比女人怕熱D,成日見到D女人夏天都可以成身包住晒行山。:face92:

2009-9-14 16:04 jojo
回復 #7 Charles 的帖子

不過...女性的脂肪比例比男人多borr:face07:

2009-9-14 16:25 Hello Keung
回復 #8 jojo 的帖子

就因為女性的脂肪比例比男人多及女性的水份比例比男人, 所以溫度控制比較好, 無咁怕冷同怕熱 :face35:

2009-9-14 18:47 daimen
哈哈哈:face03:
睇完昨日d相,發覺有d唔對路,點解好似瘦o左:face09:,可以見到條腰ge:face03:,
明明肥o左一兩吋:face05:

睇清楚後,原來係件上衣d顏色對比:face19:

2009-9-14 19:49 Hello Keung
回復 #10 daimen 的帖子

Fit到你呀 :face28:

2009-9-14 20:08 daimen
回復 #11 Hello Keung 的帖子

腰包$120 + 快乾衣$40 = 瘦身(唔需要做運動果樣):face08:
一個字 - 抵:face91:

2009-9-14 21:57 Charles
回復 #12 daimen 的帖子

剛剛幫個腰pack加0左個胸扣,因為昨日用時肩帶拉開,重量無法集中肩上。同埋有胸扣個pack唔會左搖右擺。:face49:

2009-9-14 22:01 Hello Keung
回復 #13 Charles 的帖子

下次我都要試下你個袋 :face18:

2009-9-14 22:09 ericlee
熱到無命還行這麼長途,有病.......要加:bface316:

2009-9-14 22:12 Hello Keung
回復 #15 ericlee 的帖子

我地要練習, 邊有你可以係城門影相咁hea喎 :gface024:

2009-9-14 22:25 daimen
回復 #15 ericlee 的帖子

比個金句你呀!:face35:
是上次在屏南石澗回程巴士上,坐我左邊ge人兄,自己同自己講.:face48:
"都唔明d人在三十幾度,都要行山ge"

聽完這句說,我笑到下車:face03:, 點解... 下次見話你知:face18:

2009-9-14 22:32 daimen
回復 #16 Hello Keung 的帖子

你都好快手喎!:face17: 你常常check facebook.:face11:
咁快知阿eric哥,在城門影相.

Eric哥: 十點都唔去睡覺,明天不用早起乎:face69:

2009-9-14 22:37 Hello Keung
回復 #17 daimen 的帖子

有好野收收埋埋? 都唔係屏南石澗個post reply? :face88:

我check facebook同小強網, 差不多咁多啦 :face77:

2009-9-14 22:43 daimen
回復 #19 Hello Keung 的帖子

[quote]原帖由 [i]ericlee[/i] 於 2009-9-14 22:09 發表
熱到無命還行這麼長途,有病.......要加:bface316: [/quote]

因為現到這句,先至記得:face05:
覺得佢好似果位人兄:face69:

2009-9-14 22:49 jojo
回復 #12 daimen 的帖子

嘩!一個黃昏,有咁多reply!
頻頻轉人像相:face17: 轉來轉去,轉返轉頭:face69:
都無咩點肥o者. 操多幾課. 咩都無晒啦

2009-9-14 22:52 jojo
回復 #16 Hello Keung 的帖子

orrr...爆大鑊,原來該日佢又去左城門. :face11:

2009-9-14 22:53 jojo
回復 #18 daimen 的帖子

eric 迷上左玩facebook.:face03: 日日玩到三更半夜

2009-9-16 22:25 Charles
操完呢一課,發覺對腳酸0左幾日,身體有D抱恙,唔通身體差0左:face09:咁就真係大鑊。:face84:

2009-9-16 22:55 Hello Keung
回復 #24 Charles 的帖子

正常既, 新婚係咁架喇 :face69:

頁: [1]