哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2009 » 飛鵝山至水泉澳至沙田 小組探路錯摸穿插 2009/10/18

2009-10-18 22:27 Charles
飛鵝山至水泉澳至沙田 小組探路錯摸穿插 2009/10/18

今日安排短線遊,點知小七小七,人人食彿得。有人去0左操山,有人剛操完山,有人有飲宴準備操酒,有人唔見0左個人,有人重過個人.....................,總之有種種理由缺勤,最後剩得我同JoJo。都好,因為試新路,都唔知路面情況如可,免得被人投訴。:face28:

本來9點鐘起步,點知在牛池灣街市搵0左半粒鐘都搵唔到上山既路,唯有跟車路上札山道再上飛鵝山。:face31:呢段路以前行過,無咩驚喜。唯獨今日都算望得遠,上到開陽位就成個東九龍都望晒,在秋風下可以攸閑地玩石影相。上0左一半,見後邊有幾個人都係上山,但到我0地到頂時就影都無埋。

遠望左右兩邊,由馬鞍山、水牛、黃牛、大老、慈雲、獅子、畢架、針、草、大帽山都全部望晒。:face18:

走過象山、東山接回飛鵝山道。今日雖然晒,但山風強勁,所以行得都幾爽。沿飛鵝山道落沙田坳道至吊草岩,重溫上星期比賽既片段。在吊草岩轉落茅達村方向,經過錯摸、搵路、剷草之後,卒之成功突圍,走向水泉澳方向。  落山既路比較畸嶇碎石多,有D位都幾斜,要手腳並用,最後尋到水泉澳地標 ﹣飛來石、試劍石。玩完後路程亦都接近尾聲,只需再下降100米左右就出到馬路,向沙角邨徹退high tea。

2009-10-19 12:50 jojo
看似有藍天,不過越近中午,風大,但霞氣吹唔散. 今日空氣質素差到離譜,毒霧迷城.藍天行動搞左十久幾年都癈ge. 買咩鬼慳電膽.:face27:

2009-10-19 13:45 daimen
回復 #1 Charles 的帖子

今次d相特別好多wor:face49:

2009-10-19 14:10 jojo
回復 #3 daimen 的帖子

你地唔係到,hea下,影下石景law:face69:

2009-10-19 15:21 daimen
回復 #4 jojo 的帖子

:face47::face47::face47:

2009-10-19 19:02 Charles
回復 #3 daimen 的帖子

因為係新路線,所以多影幾張相介紹一下。:face35: