哈囉~強 » 哈囉~比賽 » 毅行者2009 » 87654操山,荃彎至西貢食晚餐 2009/10/25

2009-10-25 22:04 Charles
87654操山,荃彎至西貢食晚餐 2009/10/25

唔知點解往年呢個時候我0地仲玩緊燒烤,但今年人人去操山 2009/10/25
今日出席只得3人,Elsa希望行熟條路,所以獨操456;土地早一晚跟人操夜山45678,完成之時仲同我0地在荃錦坳相認。:face19:
8:50起步,自己覺得快旳速度上到大帽頂只係50分鐘:face80:,馬不停蹄衝落鉛礦坳,食左個李,剛剛就見到Daimen殺到.跟手起行上草, Daimen開始落後,之後再見唔到佢跡影。

11:41到針腳,大帽草針只係用左2小時51分,到城門燒烤打補針—食番個自家製飯團,飲一罐冰凍汽水,當堂回魂:face52:

進入第六段,所有的落斜位都可以全跑,12:40出到大埔道。跟住要上畢架山,所有平路都唔敢跑,因為要留力上長樓梯。慢慢上梯,不經不覺,上完一條又一條,比預期中快到頂,唔通係果舊飯發揮作用?:face97:

難關已過,到沙田坳都係落多過上,所以又跑。到沙田坳士多兩人share碟飯,但個人就飲0左兩罐汽水。:face62:

食完之後再上,在飛鵝山道轉入山,不到5分鐘就遇到Elsa,寒喧兩句又各自上路。:face29:

出到基經爾落山,遠望都仍然有好多操山、行山人,可能因為重陽節同有3日假期關係。轉上「萬里長城」,從基維爾到打瀉油坳只係用30分鐘。:face30:

到達茅坪已係四點幾,一個人都無。進入最後階段,衝落大水井,到達村屋,16: 47完成38K。以全負重,無support情況下sub 8完成38K已係超額完成。
最後落西貢沖涼食埋晚餐。:face94::smiley66:

起步 荃錦坳8:50 > 大帽頂9:40> 鉛礦凹10:24> 城門水塘11:41> 大埔道12:40> 畢架頂13:25> 沙田坳14:12 > 休息14:40> 基維爾15:24> 打瀉油坳15:55> 茅坪16:13> 完成16:47 (38公里,8小時內)

2009-10-26 07:59 jojo
唔知係咪逆走,感覺比較易,只係心慌慌那三條上草針畢架的長梯. :face05:
都好happy,[color=red]頭該大帽針草只係用了2小時50分[/color],破了順行的紀錄!:face97:
之後不停加碳. 腳有力,所以仍然可以跑. 慳了好多時間.
每次上山,我地reserve左舊雲係頂,唔多覺曬,又有風:face45:
不過到了萬里長城,上斜,碳消到七七八八,應該要下山.所以唔行馬鞍係明智的選擇:face69: 4時30大水井落.
:face76:

到運動場沖個涼,打了個輪比daiman, 一句話:"正在追趕日落,轉頭覆",我地食完個泰式湯粉,收到佢的回電: 由芧坪落北港方向落大水井.:face13:

至於lalala,6時打比佢的時候,已經到大埔道等巴士. 呢兩位小七成員好堅,好有決心,睇好一定完成無問提ge. 唔好壞了小七名譽:face96:

[color=red]強記:要edit主文,快升呢給我地做版主[/color]
[color=#ff0000][/color]
[color=blue][土地示] 升左你同Chales做超級版主, 除左關閉論壇之外, 乜都做到了 :face31:[/color]

2009-10-26 14:06 daimen
回復 #2 jojo 的帖子

補回自己d時間行程啦:face35:
由草山頂已經唔見人,直到針山腳望上見到佢倆在山腰,打後就無影了:face47:
12:00到達城門打水,都唔明白兩邊四頭肌在上金山石屎路會緊,輕微抽筋:face10:
13:00到達大埔道口,14:00到達筆架山波頂, 在回歸亭收到JoJo短信,正離開沙田坳話會去到大水井收工.:face12:
15:05到達沙田坳士多,大休十五分鐘:face45:離前見到Else, 因為無時間了,只可以say Hi & Bye:face23: 札山道轉上山林時,大腳後肌也抽緊:face17:
16:20到達基維爾營地,個心都知道要在無日光前到達茅坪是有難度,但仍想試試看:face08:
17:20到達茅坪,途中有兩三組人問路,要幾多時問才可出到去基維爾:face73: 還有收到JoJo電話,但見日光就無了,所以都無講長程就收線.:face83:
17:40到達茅坪新村,是走short cut, 所以只用20分鐘.
17:45覆電給JoJo報數.:face77:17:50個天黑齊,好彩好彩:face48:

2009-10-26 15:04 Hello Keung
真係各有各操, 不過我只喜歡行. :face48:

嘩! 你地洗唔洗咁快呀 :face28:

Diamen早一日操完, 如果都跟得到佢地就超得好勁班呢 :face11:

有胃口食到咁大碟飯, 真係好 :face84:

逆行應該係快小小, 因為荃錦坳都算高位. :face35:

2009-10-26 16:50 daimen
回復 #4 Hello Keung 的帖子

傻啦:face48:
行個兩個小時加 d d, 就叫操:face29:,會被人笑呀!:face05:

2009-10-26 21:08 jojo
回復 #4 Hello Keung 的帖子

嘩 !升呢做左“super” 版主  :face15:
不過講到毅行 “super”, 有耐都仲未夠班:face32:
都係負重跑,有梨,有朱高力,有麵包,飯團,水都兩支. 所以今次補給相當足夠! 有氣有力直至到大水井耗盡為止.:face07:
我諗毅行那日唔係一碟share,要一人一碟先得啦. :smiley66:講講下,自己好似隻牛咁.

2009-10-26 21:17 jojo
回復 #3 daimen 的帖子

[color=red]引用
[/color][color=red]"17:20到達茅坪,途中有兩三組人問路,要幾多時問才可出到去基維爾 還有收到JoJo電話,但見日光就無了,所以都無講長程就收線."[/color]

咦!你係17:20芧坪的那兩三組人問路,係咪普通話人同一個鬼婆. 我地係基維爾營,都有遇到佢地問我地路bor, 佢地想去北港落?:face09:

你都夠pop,星期六又跑,尋日咁晏又老抽都繼續行:face28:

2009-10-26 21:24 Hello Keung
回復 #6 jojo 的帖子

我都唔知幾時先可以練到"食飯" :face57:

2009-10-26 23:58 Charles
回復 #8 Hello Keung 的帖子

你可能出汗少,飲0左水在胃內頂住,要通一通汗線:face48:。一係要不時逐少逐少食,但即係要在站頭帶麵包上路。:face35:
昨日回家檢查對鞋,發覺佢生命已快到盡頭,怕涯唔到毅行日,所以今日都去買0左對新鞋備戰,要用呢幾星期去適應。陣前轉鞋,凶兆?:face09:

2009-10-27 09:16 daimen
回復 #7 jojo 的帖子

唔係普通話人同鬼婆.問路人是往基營的:face42:
我是唔夠pop的,星期六是行:face76:,不是操山
星期日開始老抽後,每上一級,慢到可以數一二:face86:
落山就無理到對腳,如果個日唔行遠d,我驚無幾多日練啦:gface013:

2009-10-27 09:51 jojo
回復 #10 daimen 的帖子

你完成毅行已經無問題 :face49:只不過你考慮個幾多時間o者:face35:

2009-10-27 10:44 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]Charles[/i] 於 2009-10-26 23:58 發表
你可能出汗少,飲0左水在胃內頂住,要通一通汗線:face48:。一係要不時逐少逐少食,但即係要在站頭帶麵包上路。:face35:
[/quote]

幾年前我可以中途食飯食麵食包, 但近年係多左同你地行, 唔習慣中途有食野時間, 久而久之, 適應唔返行山中途食野.:face47:

2009-10-27 18:10 Charles
回復 #12 Hello Keung 的帖子

咁即係話我0地行得短遮:face28:。我0地平時行十幾K,其實都無需要中途食0野,只係超過15K至有需要補給。

2009-10-28 09:09 Hello Keung
回復 #13 Charles 的帖子

唔一定長途先可以食野架, 行城門水塘中途食野都得遮:smiley56:

2009-10-29 23:38 Charles
回復 #14 Hello Keung 的帖子

中途食0左0野就唔會去tea,即係唔比動力Tommy遮。:face38:

頁: [1]