哈囉~強 » 哈囉~飲食 » 烤鯖魚燉飯

2010-1-10 22:30 Charles
烤鯖魚燉飯

因為今日Tommy話鯖魚油都有助關節運動,所以今晚專登做烤鯖魚燉飯,補番對腳。

2010-1-10 22:31 Hello Keung
d飯都好似有d講究喎 :face18:

2010-1-10 23:19 Charles
回復 #2 Hello Keung 的帖子

燉飯同上次做差不多,不過今加0左少少意粉醬,所以深色D。如果多D香草可以更好味,不過臨時臨急買唔到。
烤鯖魚可以再落多D黑椒同Rosemary,因為魚油多的魚會比較魚星。

2010-1-11 00:21 Jenny
回復 #3 Charles 的帖子

落檸汁。:face74:
Mackerel 唔好落 black pepper。落鹽同檸汁,小小white pepper 去marinate,煎前落小小酒就可以去腥。:face68:

2010-1-11 00:38 SW5516
又學到野:face13:

2010-1-11 00:56 Charles
回復 #4 Jenny 的帖子

收到!其實都有落鹽去醃,最後亦都有落檸檬汁,不過無落酒。

2010-1-11 05:09 Jenny
回復 #6 Charles 的帖子

煎之前落酒有兩個效用:
1﹣條魚香DD 2﹣沖淡D檸汁,檸汁會容易煎燶,但辟腥力強。
索一索乾條魚,如果唔係D油彈到周圍都係。嫌煩就將條魚落焗盤,焗爐預熱十分鐘,用小小油掃個盤,落魚連汁(如果牛油可加蒜蓉)中火烔最後大火兩分鐘焗脆表面收汁。
如果用中式煎法,白鑊用薑片捽隻鑊。唔黏鑊又香口

2010-1-11 09:20 jojo
回復 #7 Jenny 的帖子

嘩!好講究:face05:
焗鯖魚時,臭到陣陣魚腥味. 我還是愛食海斑
不過燉飯,濕濕地好易入口. 飯又唔爛,一粒粒又趙口.

2010-1-11 21:54 Hello Keung
鯖魚已經好鹹囉喎, 仲要落鹽? :face09: 如果係我, 就咁焗熟佢, 加d檸汁就夠了 :face77:

2010-1-11 22:32 Charles
回復 #9 Hello Keung 的帖子

都要落少少鹽,不過如果有多D新鮮Rosemary就好D,依家只得乾貨,香草味唔夠。不過香港買「來路」野真係好貴。:face55:

2010-1-11 23:02 Hello Keung
回復 #10 Charles 的帖子

買返兩盆新鮮既香草啦 :face37:

2010-1-11 23:36 Charles
回復 #11 Hello Keung 的帖子

一係買包種子返來種。

2010-1-12 01:52 Jenny
回復 #9 Hello Keung 的帖子

強記,冰鮮的鯖魚係無味架,不過市場上好多都係預淹的。
同意Charles的講法,魚油越多越腥,你鍾意鬼佬煮法定係中國人煮法就視乎個人口味啦。:face34:
仲有,有無sauce都有易響,有D配cream sauces;有D配 tomato sauce(尤其地中海口味)Yummy:face15:

2010-1-12 22:24 Charles
回復 #13 Jenny 的帖子

但又因為係D魚油對關節好至要食。我估鬼佬煮法會適合D。
BTW, 鯖魚smoke得唔得。:face09:濃味的sauce或者可以減低腥味。

頁: [1]
查看完整版本: 烤鯖魚燉飯