哈囉~強 » 哈囉~飲食 » 椒鹽蝦 2010/04/17

2010-4-17 22:33 Charles
椒鹽蝦 2010/04/17

今日出開荃灣楊屋道街市,見D虎紋大蝦平過上星期,size只係細小小,但依然大隻。唔低頸又買o左斤返屋企狂炒,不過今次係椒鹽,蝦肉爽口,無失望!:bface187:

2010-4-17 23:42 maggietso
嘩~好正喎....

2010-4-18 20:41 Charles
回復 #2 maggietso 的帖子

方法已傳受強記,叫佢多加練習,遲D等佢炒過你食。:face03:

2010-4-18 23:29 maggietso
回復 #3 Charles 的帖子

太好啦...  多謝晒... :face13:

2010-4-19 06:15 Jenny
回復 #1 Charles 的帖子

嚴重地請查理斯做一次「鹹蛋炒蝦」!賣飛佛呀!又留口水:face34:

2010-4-19 09:42 Hello Keung
要炸到可以連殼一齊食先得 :smiley56:

2010-4-19 10:16 Charles
回復 #5 Jenny 的帖子

依!「鹹蛋炒蝦」未試過喎,但可以上網serch煮法。可惜我只可以煮唔可以食,因為鹹蛋係高胆o野。:face12:

2010-4-19 10:32 Hello Keung
回復 #7 Charles 的帖子

即是黃金蝦 :face35:

2010-4-19 10:48 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2010-4-19 10:32 發表
即是黃金蝦 :face35: [/quote]

仲有呢, 林生所食的野,要通個食物安全檢查, 炸過ge野幾乎唔可以食 :face35:

2010-4-19 10:51 Hello Keung
回復 #9 jojo 的帖子

大火炸應該比煎小油黏上食物上面喎, 所以炸蝦OK啦 :face03:

2010-4-19 12:21 Charles
回復 #8 Hello Keung 的帖子

黃金蝦?個名都幾好聽,不過我依然無得食。:face47:

2010-4-19 17:28 daimen
唔覺唔覺

原來,林生林太已經是自動升呢做大地主了...「百公里大地主」:face13:
阿土地,請問一聲,他們再上是甚麼景界呢!:face34:
又會唔會比阿何生和林生做「百公里大廚」!:face49:

2010-4-19 21:33 jojo
[quote]原帖由 [i]daimen[/i] 於 2010-4-19 17:28 發表
原來,林生林太已經是自動升呢做大地主了...「百公里大地主」:face13:
阿土地,請問一聲,他們再上是甚麼景界呢!:face34:
又會唔會比阿何生和林生做「百公里大廚」!:face49: [/quote]

你口水多d, 自然會升呢:face03: 齋睇唔挑撥下,好難過日晨 :face34:

係呢?會到咩境界:face09: 千公里飛越天神村?:face03:

頁: [1]
查看完整版本: 椒鹽蝦 2010/04/17