哈囉~強 » 哈囉~飲食 » 家傳福建炒米粉 2010/04/18

2010-4-18 20:37 Charles
家傳福建炒米粉 2010/04/18

今日行完山本來諗住出街食晚飯,點知收到個dinner order,要食粥同炒米粉,唯有使出絕招家傳炒米粉。:face30:
話說呢有味係老爸的絕活,佢後生從鄉下來到香港打工,有時要兼顧伙頭工作,就係靠呢一味令人回味。
炒米粉材料屋企都有齊,米粉、豬肉、蝦仁、冬菰、紹菜、雞蛋,不過要煲魚片粥就要到牛池灣街市買條鯇魚肉。返到屋企, 一粒鐘就有飯開,簡單、快食。:face35:

2010-4-18 21:55 maggietso
回復 #1 Charles 的帖子

Jo Jo 真係幸福哦 ~~:face13:

2010-4-19 08:49 jojo
回復 #1 Charles 的帖子

米粉要揀 台灣的"新竹米粉"呀:face35:

2010-4-19 09:43 Hello Keung
昨晚我就只係食白粥 :face45:

2010-4-19 10:18 maggietso
回復 #4 Hello Keung 的帖子

無辦法啦, 你仲要繼續清腸胃.... :gface033:

2010-4-19 10:19 Charles

食白粥?些少魚都可以放落去遮。你食得清清地既定義係班腩炒河喎。:face03:

2010-4-19 10:34 Hello Keung
回復 #6 Charles 的帖子

而家, 我要早晚都煲白粥食, 午餐係街就要諗諗食乜 :face45:

2010-4-19 10:35 jojo

腸胃炎邊係唔耐. :face28: 你入廠大check 好d bor

2010-4-19 10:38 Hello Keung
回復 #8 jojo 的帖子

我有同事, 兩個月前都有類似病徵, 要成個月先完全無事 :face05:

頁: [1]