哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2010 » 擔泥上擔柴 2010/04/18

2010-4-18 22:49 Charles
擔泥上擔柴 2010/04/18

是日早已話陰雨,仲會有雷暴,早已打定輸數。不過去到海下只係陰天無落雨就上山至算。
初時搵路上山都花o左D時間,強記一開始就帶頭,好似好趕時間,不過未上到一半就已褲腳同鞋全濕。上到牛過路見到有wild camp的人(其實全日都見好多人wild camp),不過有雨又濕的日子露營唔係咁爽。
轉上擔柴山,沿途都好泥濘,亦好跣腳。無幾耐,大家腳上都多o左一擔泥抬上擔柴山。山頂又係在雲霧中,已經第三個星期被雲霧包圍。影完相就拿拿聲落山,擔返果擔泥走。出南山洞,在附近溪邊洗鞋,上蛇石坳時竟然出小小太陽,真過份。
從蛇石坳上嶂上只想快速穿越,需然濕滑崎嶇,亦只係50分鐘到坳門。去到嶂上都成兩點,選擇快徹路線出北潭凹閃人,食下午茶。

海下 - 牛過路 - 擔柴山 - 南山洞 - 蛇石坳 - 嶂上 - 北潭凹  13K/4hr18min

2010-4-18 23:28 maggietso
:face10: 成個4月都行唔到山...

2010-4-19 08:45 jojo
[quote]原帖由 [i]maggietso[/i] 於 2010-4-18 23:28 發表
:face10: 成個4月都行唔到山... [/quote]
邊度係呀. 你復活行左老麥6-8啦.:face35:

2010-4-19 09:16 maggietso
回復 #3 jojo 的帖子

個次係操山, 差唔多無休息咁急步走....

同行山的感覺差好遠... :face23:

2010-4-19 09:29 Hello Keung
係山上先會遇到朋友, 牛過路班"上山下海"既朋友食左成晚風雨, 都仲精神奕奕 :face28:

落雨行山就唔好就住d泥喇, 橫掂都一定黏晒上身, 當無泥咁行囉 :face49:

2010-4-19 11:39 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2010-4-19 09:29 發表

落雨行山就唔好就住d泥喇, 橫掂都一定黏晒上身, 當無泥咁行囉 :face49: [/quote]

一隻腳重成磅幾兩磅, 一係行一步跣半步, 一係"啜"到差d連鞋都甩 :face05: 點可以當無泥咁行呀.:face28:

2010-4-19 12:02 Charles
回復 #4 maggietso 的帖子

我地今次都比人話:「水都無時間停低飲!」,咁我地實情係唔係正在操山呢?:face09:

2010-4-19 12:06 Hello Keung
回復 #7 Charles 的帖子

今次係練平衡力 :face35:

2010-4-19 13:34 maggietso
回復 #7 Charles 的帖子

仲咩你地又恰老人家...  :face28:

2010-4-19 14:20 Charles
回復 #9 maggietso 的帖子

唔係喎,今次老人家上山仍好好中氣講o野喎,完全恰唔到佢,只係話無咩時間飲水。

2010-4-19 14:32 Hello Keung
回復 #10 Charles 的帖子

你地趕時間食下午茶遮 :face69:

頁: [1]
查看完整版本: 擔泥上擔柴 2010/04/18