哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2010 » 沙田至船灣+梅子林單車遊 2010/04/24

2010-4-24 23:04 Charles
沙田至船灣+梅子林單車遊 2010/04/24

今日本應有事辦,但屋企人又突然唔得閒,見有空檔,外面又陽光燦爛,決定出車。:face49:

中午十二點半出門口,搭西鐵+東鐵,一點幾到沙田,隨即喪踩。在科學園外停車影過相,都唔知邊度有o野食,唯有踩到大埔廣源村麵檔食碗牛腩麵頂肚。繼續踩入大尾篤,氣溫實在係唔錯,雖然係星期六,所以沿路都好多人。
去到大尾篤,上埋船灣水壩,打個轉再原路出大埔。返沙田其間見仲有時間,就踩上梅子林練o下斜路。回程出沙角村冬菇亭食埋晚飯至走。
可能因為太耐無踩單車,依家肩、頸、腰、背度度都痛。:face51:

沙田 ﹣科學園﹣大埔﹣大尾篤﹣船灣水壩﹣大埔﹣火炭﹣梅子林﹣沙角村   (55.8K)

2010-4-25 22:56 jojo
香港的單車文化遠不及台灣,香港提倡環保城市,只係得個豬up. :face28:
單入火車,d職員就阿支阿draw :face28: 下次我踩對roller 入,無名文規定la 瓜,挑!:face39:

2010-4-26 02:59 Jenny
回復 #2 jojo 的帖子

摺車都有問題:face09:

2010-4-26 09:37 Hello Keung
又踩車, 你地約埋大家一齊踩啦, Tommy嫂話想踩呀 :face28:

摺車加個套就無事啦 :face09:

2010-4-26 09:59 jojo
[quote]原帖由 [i]Jenny[/i] 於 2010-4-26 02:59 發表
摺車都有問題:face09: [/quote]
因為去程無摺到架車, 東涌/西鐵都無人理, 到紅磡時,有條差人remind左一次,無理到佢入車.
回程沙田圍火車站(烏溪沙線), 一入閘, 就有條職員, either 拆轆 or 摺左佢.:face07:

2010-4-26 10:04 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2010-4-26 09:37 發表
又踩車, 你地約埋大家一齊踩啦, Tommy嫂話想踩呀 :face28:

摺車加個套就無事啦 :face09: [/quote]

記得好早前我都問過tommy, tommy嫂好似想踩車, tommy話"佢講下遮" :face17:

話雖摺車比出面租的單車輕身好多,但都20幾磅, 我..一名女子,點可以成日托.   真係"托咩":face73:

2010-4-26 10:21 Hello Keung
回復 #6 jojo 的帖子

昨日行山Tommy嫂講得好有興致架, 趁今個月放星期日, 想去踩車 :face18:

不用托, 只是用個套遮住個車身, 個轆都係著地, 我好多時見d人咁上車. :face35:

2010-4-26 12:30 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2010-4-26 10:21 發表
昨日行山Tommy嫂講得好有興致架, 趁今個月放星期日, 想去踩車 :face18:

不用托, 只是用個套遮住個車身, 個轆都係著地, 我好多時見d人咁上車. :face35: [/quote]
今個星期日...都要拜山:face35:  1/5如果無低b人行, 還是走高檔路線, 橫點tommy放假...

個套只係套住摺左車的狀態, 摺左就轆唔到. :face25:

2010-4-26 12:45 Hello Keung
回復 #8 jojo 的帖子

我至多下午先得閒, 我亦只想行低b路線 or 一齊行麥徑3至4就仲好 :face35:

2010-4-26 16:20 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2010-4-26 12:45 發表
我至多下午先得閒, 我亦只想行低b路線 or 一齊行麥徑3至4就仲好 :face35: [/quote]

如果你confirm 3-4段, 你點同我地行低低團呀?唔通你練super, 下午join我地:face38:

2010-4-26 18:01 Hello Keung
回復 #10 jojo 的帖子

咁我至少都可以行麥徑3啦 :face35:

2010-4-26 22:17 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2010-4-26 10:21 發表

[/quote]

仲有呀. 其實星期日踩車十分危險,因為好多人片車. 星期六如果唔係上午有事幹, 一早已經去踩,下午開始多人,見到大埔工業村有人炒單車添.:face05:

2010-4-27 09:45 jojo
回復 #11 Hello Keung 的帖子

諗緊行完去彩虹買海鮮,睇過那個街市的海鮮都幾平. 之後搭小巴入西貢!:face34:

plan 條路線,行完最好係扎山道落啦...:face35:

2010-4-27 13:00 Hello Keung
回復 #13 jojo 的帖子

我屋企做節都會去彩虹既牛池灣街市買海鮮的 :face35:

頁: [1]