哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2010 » 雙鹿石澗 2010/08/15

2010-8-15 22:28 Charles
雙鹿石澗 2010/08/15

又係雙鹿,上星期有雨去唔到,呢個星期再炒;好在大家捧場,都有六個人到。:face43:
今朝坐着架「萬金油」92加上塞車,要成10:10至入到西貢,東洋山仲有大片雨雲。小強已成化石,好在西灣小巴即時有車,落車後即時擁落西灣。穿越「老年成」塊田之後正式入澗。
第一站四疊潭已經擠擁,多數係沙灘客上來玩水,不過都要落水浸一番。
第二站鳴幽瀑水溫已較四疊潭清涼,又玩一陣兼食西瓜。有人一早發出「逃走」預警,忽然間又灑一場雨,正當Tommy慨嘆:「唔通個天都要幫XX」之時,天又轉晴。大隊繼續再上,逃走的繼續逃走,仲要帶人走。小七只得四人繼續,先過藏幽瀑,接上石棧道,點知「石棧道、無料到」,安全通過。
再上尚有幾處潭瀑,不過都無停留。但到奔槽瀑再遇「逃走」隊員,原來隊員由出口位再入澗。大家再在奔槽瀑浸一浸冰水降溫至走人。
徹離時Tommy爆出今日金句:「行快D喇,D啤酒蟲咬啦」

2010-8-15 23:45 daimen
回復 #1 Charles 的帖子

最後果張相,個天藍都好似假:face09:
話時話,是否合成ge:face05:

2010-8-15 23:52 Charles
回復 #2 daimen 的帖子

唔係合成,只係Canon機的色彩比較「矯」。

2010-8-16 07:37 Hello Keung
棧道好危險呀:face28: 我係行唔過既 :face69:

2010-8-16 11:15 Charles
回復 #4 Hello Keung 的帖子

「肺話」!嚴禁賴三賴四。:face28:

2010-8-16 12:04 jojo
回復 #4 Hello Keung 的帖子

欠對好鞋o者. 十月有支助,好買啦!!:face28:  出年來來回回要訓練!:face27:

2010-8-22 12:06 genie22
嘩,你地去過好多地方呀,我都未去過,我都鍾意露營,不過唔係去過好多次,一年只可以去兩次,有時會同一地點再去,咁就唔係好多地方去過:face05:

2010-8-22 18:45 Hello Keung
回復 #7 genie22 的帖子

我都鍾意露營, 不過哩度唔多人鍾意露營, 所以好少去 :face48:

2010-8-24 03:02 genie22
回復 #8 Hello Keung 的帖子

睇你地好有心機,影埋靚相,仲詳細說明,仲有你地好好腳骨力,比我就無咁好喇:face05:我呢d有得睇,無得玩都好開心thank you:face13:

2010-8-31 21:58 Charles
回復 #9 genie22 的帖子

其實有時我o地都好hae,至在吹水,行10K就走人去開tea。:face03:

頁: [1]
查看完整版本: 雙鹿石澗 2010/08/15