哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2010 » 雷暴濕操衛徑3456 2010/09/12

2010-9-12 18:21 Charles
雷暴濕操衛徑3456 2010/09/12

比賽季節快將開鑼,要盡快將疏懶ge身心調節好,唯有操山。不論晴天、雨天、雷暴天。
今早個天都仲光猛,點知比佢「昆」o左。油塘起步,上完D炮台山、五桂山、馬游塘直至井欄樹都尚算唔錯,只係間中有雨粉,溫度係適合操山。點知過井欄樹後就開始大、小連場,好在上東洋時無雨。在飛鵝山飛跑落去沙田坳,坐低叫碗麵之後就開始勁大雨,仲行雷閃電。好多人塞晒入士多內,聽有D操山ge都放棄繼續。
食麵之時,我o地依然記掛小七其他人是否在大雨之時在茶餐廳內「操餐」,甚麼回鍋肉、墨魚餅、豬大腸、燒腩仔.......等健康食品被盡操一空,互相祝賀,握手稱慶。
我o地食完碗麵,D雨都仲未停,衡量過繼續行衛徑被雷劈機會會少D,所以繼續。一路直到城門水塘,經歷大雨小雨不下10場,全身盡濕,城門徹離。

9:35油塘 - 10:22五桂山 - 約11:00井欄樹 - 11:38大藍湖 - 12:25基維爾 - 12:50沙田
坳 - 2:30大埔道 - 3:29城門燒烤場

約28K,需時5hr 54min (慢o左D)

2010-9-12 20:31 jojo
o岩o岩開始操, 關節舊患咯咯響..:face02: 點涯到季尾.:face47:

2010-9-12 20:48 Hello Keung
[b]回復 #1 Charles 的帖子[/b]

下雨天, 室外危險呀, 所以係屋企煮兩餐同家務遮 :face31:

[b]回復 #2 jojo 的帖子[/b]

係時候收山咯 :face39:

2010-9-12 20:52 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2010-9-12 20:48 發表
回復 #1 Charles 的帖子

下雨天, 室外危險呀, 所以係屋企煮兩餐同家務遮 :face31:

[/quote]
煮兩餐:face38: 練好廚藝去人家屋企煮飯仔呀:face69:

2010-9-12 20:55 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2010-9-12 20:48 發表

回復 #2 jojo 的帖子

係時候收山咯 :face39: [/quote]
涯得幾耐就幾耐:face07:  咦!! 咁留底個獨居老人:face36:

2010-9-14 09:43 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]jojo[/i] 於 2010-9-12 20:52 發表

煮兩餐:face38: 練好廚藝去人家屋企煮飯仔呀:face69: [/quote]

而家媽媽休息, 晚餐, 都係我或者六家姐去煮啦 :face31:

2010-9-14 09:59 jojo
回復 #6 Hello Keung 的帖子

練習好機會! 買個焗爐玩下啦. :face35:

2010-9-15 22:33 Charles
回復 #6 Hello Keung 的帖子

炒蝦拆蟹啦!工夫少,又好食。近排貨源比較平,抵食!:smiley66:

2010-9-16 14:52 Hello Keung
回復 #8 Charles 的帖子

我呀媽唔多食蝦, 亦唔食蟹 :face48:

頁: [1]