哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2010 » 操山 六七八九十 2010/10/01

2010-10-1 21:54 Charles
操山 六七八九十 2010/10/01

連續三日假期,加上秋風起,正係操山時候。
今次無咩特別,純綷操長線,無幾多選擇,只係衛徑定麥徑。上次操完衛徑,所以今次就麥徑六七八九十。大埔道起步,第六段無咩難度,輕鬆完成。接上針山先覺今朝食的o野未消化,所以上得幾慢。上草山時都仲可以,但上大帽時感覺有乳酸聚集。跑落大帽時右小腿想抽,不過控制住。在荃錦坳飲o左兩罐汽水,食o左個麵包,總算回魂。:face62:
第九段因為補給完,時間做得幾好。到大欖涌水塘路同引水道,邊行邊跑,但到尾後更加無氣力跑太多。完成時手臂、手指、小腿、大腿都有痺痛現象,不能站立太耐。落到屯門市廣場,到七仔飲思樂冰,情況舒援;再到food court食碗大麵之後,當堂無事。:face76:
事後檢討,到最後階段係出現三低現象:低水、低糖、低炭,以至手腳痺痛。:face35:

大埔道9:31 - 第七段起步10:22 - 針山頂11:02 - 草山頂11:49 - 第八段起步12:07 - 四方山12:56 - 大帽頂13:18 - 荃錦坳13:47 - 第九段起步14:07 - 大欖涌水塘15:20 - 完成水塘路16:18 - 198出口17:14

41K : 7hr43min

耗水量:3L

2010-10-1 22:23 daimen
回復 #1 Charles 的帖子

可唔可以咁計呢:face35:
六至十 就用咗 8小時:face28:
咁.... 一至十段  咪 16小時就可以..:face03:

2010-10-1 22:29 jojo
回復 #2 daimen 的帖子

咁理想就好. :face42:  麥徑尾該20k可以跑. 頭該50k 行死人家..:face05:

2010-10-1 23:17 Hello Keung
點計一至十段都係under20啦 :face38:

2010-10-2 08:07 Charles
回復 #4 Hello Keung 的帖子

under 20?!談何容易。有full support,唔使負重,唔影相/video,都仲有D機會。你有幾可見過D super會拍video呀;有幾可見佢o地揹咁多o野上身呀!:face37:

2010-10-2 12:55 Charles
比對番07年10月19日操同一段山,時間都係一樣,即係無進步。要有特破都唔係咁易。:face48:

2010-10-2 13:04 Hello Keung
今年練咁少都keep到時間, 唔野少啦 :face38:

2010-10-3 00:46 Charles
回復 #7 Hello Keung 的帖子

今年唔算操得少(燒烤就好似操少o左),只係狀態好瓢忽,每次都唔知開邊瓣。:face48:

頁: [1]