哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2011 » 南生圍屯門 西北行大運單車遊 2011/02/06

2011-2-6 22:24 jojo
南生圍屯門 西北行大運單車遊 2011/02/06

林生昨日無那那拗一拗,對腳就開年不利,今日要抖一抖,改為踩單車。:face80:
話o左要去南生圍好耐,今日正好風和日麗,大地回春,正係出車好日子。咪咪麼麼攪到11點至出發,撘西鐵入元朗好快就到。首先直踩入南生圍,沿路都已經見到好多單車、汽車出出入入。入到去見有D以前好長草的地方已被修成草披地,可以放搖控飛機、放狗、放人、放車單。南生圍係香港所剩無幾鄰近城市的自然景點,雀鳥、漁塘、樹木,加上遠景ge雞公嶺,可以寧靜攸閒地渡過一個下午,絕對有外國feel:face49:。不過今次去到已見部份樹、草被燒毀,唔知係咩人所為。:face14:
13:50南生圍出來,再經元朗過朗屏,向屯門方向。一路都有單車路,15:32到屯門西鐵站,15:50到三聖村。本來打算在冬菇亭食過晏,點知多數都未開,唯有走頭。過小欖之後放棄行人路轉踩馬路,速度當堂快好多。17:00去到深井至可以坐低食晏,快餐同下午茶麵餐都只係$28同$21,無新春坐地起價:face13:。17:30再起步,唔使半粒鐘已返到荃灣。在荃灣買些小生果就返歸,19:00點返到屋企,玩足8粒鐘。:face03:

元朗 ﹣南生圍 ﹣元朗 ﹣朗屏 ﹣青山公路 ﹣兆康 ﹣屯門 ﹣掃管笏 ﹣青龍頭 ﹣深井 ﹣荃灣 ﹣青衣
全程:50K

2011-2-6 22:50 Hello Keung
"不過今次去到已見部份樹、草被燒毀,唔知係咩人所為。" 報導好似話"自燃" :face48: 上次大角嘴有人收購唔肯賣都係"有人自焚" :face09:

Charles傷都無得休 :face96:

2011-2-6 23:27 Charles
回復 #2 Hello Keung 的帖子

踩單車係膝頭同大腿肋比較受壓,腳跟位無咩大礙。:face05:

2011-2-7 19:52 jojo
回復 #2 Hello Keung 的帖子

基本上jojo放假,佢好難休息. :face96:
不過自己都係咁. "傷左"都無咩點休. 最多見黃綠醫生.

2011-5-3 01:37 marcocck
正正正, 請問幾時再去, 可以唔可以跟麻你地出發~~~

頁: [1]