哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2011 » 烏蛟騰 - 吊燈籠 - 降下坳 - 雞谷樹 - 鹿頸 2011/2/27

2011-2-27 21:45 Charles
烏蛟騰 - 吊燈籠 - 降下坳 - 雞谷樹 - 鹿頸 2011/2/27

連續兩日出山,腳仔都攰攰地,所以今日路線比較短,亦無加碼。:face05:
9:30大埔站等,點知大尾督有單車比賽,要等到10點至有車入烏蛟騰。10:26起步,過九担租後走上路,用最短路線直上吊燈籠,途中過左幾幫人。跟住沿山脊落芬萁托,過山火遼望站,又遇一幫山隊(呢兩日個山都好多人)。最後繼續沿山脊落降下坳,雞谷樹出鹿頸再出沙頭角公路。因為啤酒蟲咬,所以全日大部份時間由Tommy領放,出粉嶺high tea。:face62:

今日Tommy語錄(其實係上星期佢同耆英隊某某話成日行山人仕對話):
Tommy:你有無行過杯靈雙渡?
某:無呀。
Tommy:你有無行過蚺蛇尖?
某:有.....
Tommy:你有無行過鹿湖峒?
某:邊度嚟㗎?
Tommy:你有無行過吊手岩、馬尾脊呀?
某:未聽過呀。
Tommy:咁搵次你跟我,我帶你行啦。(相信都係吹水居多,唔會成行)

2011-2-27 22:11 Hello Keung
Tommy望乜都俾你知 :face38:

山火遼望台有好多吊鐘花樹, 有無見開花呢 :face18:

減龍脊D路好悠閒呢 :face49:

2011-2-27 22:11 maggietso
回復 #1 Charles 的帖子

:face47:  呢條路真係最斜上吊的路... 但見到你地仲有個中間大休位...

我上次比賽個條路線都好甘呀... :face84: 行到要用埋手, 仲有一個地方無咩腳位... 驚驚呀...

2011-2-27 22:27 Hello Keung
回復 #3 maggietso 的帖子

哩條上吊路線唔係你上次比賽個條, 哩條無咁斜. :face35:

2011-2-27 22:36 Charles
哦!今年東北縱走上吊燈籠的路線我地都行過,不過當時我地係第一次上吊燈籠(Mar 04),仲要係由個度落山,仲要係微雨濕滑,要好小心行。

2011-2-27 22:38 jojo
回復 #5 Charles 的帖子

哈哈哈.我仲要羅住碌棍..:face03:

2011-2-27 22:46 Charles
回復 #4 Hello Keung 的帖子

係呀,所以我只係話比較斜的路線,而唔係話最斜。:face35:

2011-2-28 09:21 maggietso
嘩... 由個度落好正喎... 但好難行呀... :face28:

2011-2-28 09:30 daimen
Link
[url=http://connect.garmin.com/activity/70527995]http://connect.garmin.com/activity/70527995[/url]

2011-2-28 11:09 Charles
回復 #9 daimen 的帖子

睇完條路線,今次都幾準吓喎。

2011-2-28 20:34 daimen
回復 #10 Charles 的帖子

在放多一張

2011-2-28 21:19 Tommy
佢地敬老比我行頭 不過都幾好 哈哈!

2011-2-28 21:30 Hello Keung
[b]回復 #11 daimen 的帖子[/b]

D箭咀自己加:face09:

[b]回復 #12 Tommy 的帖子[/b]

你不嬲都好快啦 :face18:

2011-2-28 22:10 Charles
回復 #12 Tommy 的帖子

呢日都真係有D攰,同埋唔想行頭。成日都係望住地下,好驚再PK。:face12:

2011-3-1 15:45 daimen
回復 #13 Hello Keung 的帖子

在這一個軟件裡SportTracks3(ST3),D箭咀是自動出現:face35:
這圖是顯示等高線,它還有衛星圖:face13:

頁: [1]