哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2011 » 本年第一澗 雙鹿石澗 2011/05/29

2011-5-29 23:48 Charles
本年第一澗 雙鹿石澗 2011/05/29

天文台預測陽光酷熱,所以疊埋心水,有山都唔操走去玩澗。點知車過壁屋已見過天灰咁咁,無咩陽光真吹漲。不過入西貢同西灣的人依然好多。西灣亭落西灣涼風送爽,落至西灣見老連城個私人花園已復工並鋪好草皮,我諗都要毒死佢啲草再種過啲紅樹林响佢水池,更放啲蛤蚧落去至可以阻嚇到呢啲暴發戶;可能間中有火災出現都得,啲地產商都係用呢啲手段收樓。:face28:
一入澗道,四野無人,水量又少,加上清風送爽,所以都無點落水;只係中途嬉水15分鐘,但啲水又真係幾凍,所以食完西瓜走人,途中都仲遇到幾幫人馬,不過我哋就快手快腳過棧道,穿山跨瀑,1點幾就脫離。

2011-5-30 09:16 jojo
又話天氣酷熱, 大致天晴, 個sign 轉完又轉. 到西貢時陰陰涼涼, 搞到我係澗水啟動制熱功能. :face42:

2011-5-30 11:09 Hello Keung
搵個險位? 我去的話, 見我企係邊唔郁就知啦, 唔洗搵...:face24:, 你下一步個尖尖石就係險位, 因為腳位得尖尖而壁上又無手位:face31:
[img]http://www.hellokeung.com/forum/attachments/forumid_8/20110529_b49fff5623ebbcc11a46SlviuHsQvefi.jpg[/img]

資料片段 "雙鹿石澗上游 2007/08/26"
[img]http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n135/temp/P1000827a.jpg[/img]

2011-5-30 11:24 daimen
回復 #3 Hello Keung 的帖子

我地用來研是那一個位置ge時間:face09:,長過我地越過ge時間。
真真唔記得XD :face05:

2011-5-30 11:39 Hello Keung
回復 #4 daimen 的帖子

零手位, 兼腳要行, 即是有一段時間完全地信任個尖尖石唔會跣, 因為一跣就會跌落去撞石(應該唔多人有能力在跌時跳離石壁吧) :face93:

我計的危險, 除了個險位是否易發生意外, 重要計如有意外的結果. 亦即是博奕論 (Game Theory). e.g. 兩條路, (1) 50%出事, 後果是手腳被草界傷. (2) 1%出事, 後果是骨折. 每個人的選擇未必一樣. :face35:

2011-5-30 11:58 daimen
回復 #5 Hello Keung 的帖子

博奕論.....:face09:
下次出來要聊下點 ... 博奕 :face48:
咁深奧:face12:

2011-5-30 12:35 Hello Keung
回復 #6 daimen 的帖子

類似, 高回報必需高風險; 低風險必定低回報 :face35:

2011-5-30 12:38 Charles
回復 #6 daimen 的帖子

博= 搏?即係搏唔搏?
諗落都係果個位最有難度同危險性。:face42:

2011-5-30 12:48 Hello Keung
回復 #8 Charles 的帖子

賭博 <- "博"

真係講博唔博:face31:

讀書時, 加埋各科, 有10幾堂係講博奕論 :face93:

2011-5-31 17:28 jojo
回復 #3 Hello Keung 的帖子

嘩..行完,我都唔記得左係邊個位. 大家下次一齊再去睇睇.:face03:

2011-6-1 20:56 Tommy
嘩 咁多理論 下次先講啦 不過今次好得意 3個隊友嘅澗鞋都打柴 下次行澗要買鞋啦 哈!哈

2011-6-2 22:42 Charles
回復 #11 Tommy 的帖子

係喎,你提醒我記得黏返對鞋先:face05:,無鞋行澗呀。

2011-6-3 22:07 jojo
回復 #11 Tommy 的帖子

Tommy: 齋理論唔得ge. 理論同實踐唔同, 最緊要熟能生巧, 來來回回試多幾次至得:face35:

頁: [1]