哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2011 » 雁谷黃金壁脊 2011/06/05

2011-6-5 20:42 Charles
雁谷黃金壁脊 2011/06/05

早一日事忙,夜晚又要做節,返到屋企都好夜,加上天氣陰晴不定,所以Tommy來電至隨口噏話行黃金壁脊。:face48:
今次起步本來有5人,但未到馬鞍山燒烤場已有脫隊情況,所以只得4人上山。今日實在都幾熱,去到燒烤場已成身汗:face05:,好在雁谷樹蔭比較多,總算有15分鐘舒服的路段。去到巨石路標回望就見靈猿守谷,前行就係馬尾方向,右上就係黃金壁脊。初段開陽有攀爬,見左邊係「鴕峰」。不久見有礦洞,之後又有攀爬有穿林,斜度甚於馬尾脊。好在近日「起雲劑」的出現,令到風起雲湧,唔使全日曬住。脊上觀景位不多,但今早天色幾靚又望得遠,一有位就停低影相。再上行不久見左面「折雁台」,相信已接近吊手岩出口,唯獨不知黃金壁在那裡,是否已穿越而不知:face09:,或要另走山徑攀越(事後睇別人相簿似乎另有路攀越,有待求証)。過不多久就接回吊手岩山脊徑,續上牛押山。因為今日耗水量大,高速走過馬鞍山,經大水井落到西貢都2:30pm。先要飲番杯思樂冰至去沖涼high tea。

Tommy金句;呢啲咁嘅山路至啱我行㗎!

2011-6-5 21:00 jojo
好在有台灣的"起雲劑" 擁過來, 雖然好熱, 但有風兼有雲.:face34:
景色好靚呀!:face15:

2011-6-5 22:22 Hello Keung
未起步先興奮? 搭車都唔少時間啦, 咁早脫離 :face09:

今日個天好清, 係屋企都可以望到好靚既遠景 :face49:

2011-6-5 22:42 daimen
回復 #3 Hello Keung 的帖子

唔好口響:face02:, 今日唔野少:face05:

2011-6-5 22:44 daimen
今日路線圖 可能是....雁谷黃金壁脊

The Link:

[url=http://connect.garmin.com/activity/90289331]http://connect.garmin.com/activity/90289331[/url]

2011-6-5 22:53 Hello Keung
回復 #4 daimen 的帖子

我知唔野少, 所以無到啦 :face48:

2011-6-5 22:55 Charles
回復 #3 Hello Keung 的帖子

Daimen話想去埋基維爾,但我都無水,無得玩。

補充:今日由恆安馬鐵站起步至西貢市約13K:face35:

2011-6-5 23:23 daimen
回復 #7 Charles 的帖子

全段說話是, Tommy 話Daimen 想去埋基維爾....:face35:

2011-6-5 23:33 Charles
回復 #8 daimen 的帖子

以訛傳訛,你哦我哦,有八成似就得啦。:face03:

2011-6-6 21:14 cadet
Tommy, 0吾好意思啊[font=SimSun][size=10pt], [/size][/font]應承左墊你底[font=SimSun][size=10pt],[/size][/font]但又放飛機[font=SimSun][size=10pt].[/size][/font]下次一定補番數:face19:[font=SimSun][/font]

2011-6-6 21:31 jojo
回復 #10 cadet 的帖子

好呀.. 下次出來再玩 !:face03:

2011-6-8 10:23 daimen
今次我都有影相片:face49:

2011-6-8 18:08 jojo
回復 #12 daimen 的帖子

影到個天好藍喎 :face34:

2011-6-9 13:19 daimen
回復 #13 jojo 的帖子

它是現在部腦的桌面圖:face49:

2011-6-13 21:24 Tommy