哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2011 » 屏南水戰 2011/06/06

2011-6-6 20:22 Charles
屏南水戰 2011/06/06

今日端午,梗係玩澗游龍舟水,好過去海灘、泳池同人逼。:face03:
今日只得3人(因為有啲人真係要去同人逼),粉嶺人齊就行。入到南涌太陽熾熱,雖然有搽防曬,但昨日都有啲曬紅,所以都唔係好自在。入澗見水量不大,一路上行已汗流浹背:face82:,下游見有潭瀑清徹立即落水。好在今日此澗不多人,可以獨佔,清涼感覺,暑氣全消。因為水量小,所以大部份路段都可在澗石上行走,所以連屏南石棧道都skip咗,好快就到中段位,亦都有啲郊遊人仕嬉水。
接上游段,好快行到雙瀑潭,又係全身濕晒,要落水降溫,冰涼透心,加上西瓜大邊,一樂也。再到上游出澗位,最後一潭,浸多一陣。離澗時Tommy話時間尚早,不如加料落丹竹坑走,所以加3.75K向龜頭嶺、平頂坳進發。梯級爬升近200m,大家又變回一個水人,好在天陰至無咁熱。一路上其實都有响雷,點知上到平頂坳仲落出雨嚟,好彩已經係wet look,話知佢紅雨。到落丹竹坑時又出番太陽,熱氣即時蒸上來。最後1:37行完南涌郊遊徑,出粉嶺tea。

PS: 全日先流汗,後浸水,再流汗,又淋雨,又再流汗,件衫都未乾過,水戰打足全場。

2011-6-6 20:41 jojo
一星期加加埋的汗水, 足足流了一公升. :face03:

2011-6-6 21:34 Hello Keung
咁熱都仲要加多幾k開揚曬路 :face82:

2011-6-6 21:50 Charles
回復 #3 Hello Keung 的帖子

Tommy話加料,係咪唔比面先,熱爆都要同佢行啦,況且有雲,仲落埋雨添。:face28:

2011-6-6 21:50 daimen
回復 #4

記住,記住呀大家:face03:
叫加碼果位人仕...永永遠遠都是Tommy :face48:

2011-6-6 21:57 Hello Keung
回復 #5 daimen 的帖子

個個都無限體力 :face48:

2011-6-6 21:58 Charles
回復 #5 daimen 的帖子

唔係呀,今日上完條梯級,見有路可以再上埋龜頭嶺,Tommy都話今日夠啦唔再加碼。:face35:

2011-6-13 21:08 Tommy
事實太旱 加少少啫 咁都投訴

2011-6-13 22:24 Charles
回復 #8 Tommy 的帖子

記住,投訴嗰啲都係無出現的。:face03:

頁: [1]
查看完整版本: 屏南水戰 2011/06/06