哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2011 » 青大石澗 心曠神怡 2011/08/07

2011-8-7 18:21 Charles
青大石澗 心曠神怡 2011/08/07

天氣依然酷熱,只有玩澗。近期幾條主澗都發意外,加上七月節開始,所以搵條今年無死過人嘅澗行。青大都兩年無行,下白泥入,跟車路行,好快到落澗位。青大澗道沙多、開陽、無樹蔭,唯有見路就行。三扒兩撥就去到臥龍潭,我地通常在上少少嘅潭位嬉水降溫。水瀑好好玩,但不時吹來令李嘉誠都覺心曠神怡嘅香氣,實在係.............。玩完之後行上少少就到大冷水分源位,不過完來Daimen都未行過青大,所以繼續青大直上四疊潭。
來到通常玩水嘅第三潭,有兩個人早在嬉水,不過都仲有大把位。玩咗都成45分鐘有多,又西瓜、又車厘子、又紅李,浸到唔係好願走。睇鐘叫停上水,再上不遠已到出澗位,接上炎熱嘅山路,走上近300米高的坳位回望,發現遠處左前方就係月牙谷。不夠1公里路到良田坳落良景沖涼,再出荃灣下午茶。:face77:

2011-8-7 18:50 jojo
又係熱到出煙的一日 , 玩水最好.:face03:

2011-8-7 19:18 Hello Keung
點會有澗未死過人呀, 上網yahoo一下都見有死啦 :face38:

今日咁熱, 出澗之後都有排蒸:face60:

下次青大出澗往月牙谷方向之後下溯大冷水石澗啦 :face69:

2011-8-7 19:25 jojo
[quote]原帖由 [i]jojo[/i] 於 2011-8-7 18:50 發表
所以搵條[size=5]今年[/size]無死過人嘅澗行  [/quote]
只係話今年. 不過自我玩澗到e+, 好似無聽過青大有死過人. :face05:
仲話今日部 分 時 間 有 陽 光 , 有 幾 陣 驟 雨 。:face48: 出澗後, 短短路程,都曬乾
[quote]原帖由 [i]jojo[/i] 於 2011-8-7 18:50 發表
下次青大出澗往月牙谷方向之後下溯大冷水石澗啦 :face69: [/quote]
林生有講開架....

2011-8-8 12:21 daimen
路線圖

:face35:

2011-8-8 12:36 daimen
回復 #2 jojo 的帖子

睇人地D相,好似好輕鬆,自已行就熱到爆:face56:

2011-8-8 13:45 jojo
回復 #6 daimen 的帖子

濕左小小腳姐:face42:
個圖都好棧鬼

2011-8-8 14:01 Charles
回復 #5 daimen 的帖子

張地圖又真係幾仔細喎。:face13:

2011-8-8 17:43 daimen
回復 #8 Charles 的帖子

剛剛嘗試用阿德朋友ge分享地圖,它的等高線比較清楚。:face13:

the new link:
[url=http://ridewithgps.com/trips/346511]http://ridewithgps.com/trips/346511[/url]

頁: [1]