哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2011 » 三澗連走 鳳大北坑、鳳東飛流、曹溪 2011/08/14

2011-8-14 19:06 Charles
三澗連走 鳳大北坑、鳳東飛流、曹溪 2011/08/14

酷熱繼續操澗,但以往行過嘅澗今年都行得七七八八,唯有試新澗,呢幾條都算易行,又可以連走。
石門甲入鳳大北坑,澗道開揚,無咩樹蔭;澗道平緩,無咩大潭大瀑,東涌路就在澗嘅左邊。酷熱之下途中都一定浸水,而且亦不乏闊大淺潭:face34:
一路行已望見鳳東飛瀑,至一分源位右上飛瀑,感覺有啲似王母瀑,不過上完一層一層,都無潭位可以落腳,唯有上到頂至有個小水潭大休食西瓜。:face18:
鳳東飛流上源水道收窄,沒入樹帶,但水量仍充足,最後接入地塘仔郊遊徑。向地塘仔進發,走一段路接入東昂古道,下走一段就可接入曹溪。曹溪水量比鳳大北坑大,一路下溯,見有潭有瀑,在一處淺潭位浸水降溫。點知越向下溯,潭瀑位越見精彩,亦越來越大。雖然見潭水清澈,但上游有一眾精舍佛堂,有人居住,都會担心水質。:face09:
最後經一堤壩,接上小徑匯入東昂古道出石門甲。玩足五個幾鐘,連走三澗,開心之餘亦筋疲力竭。

Tommy金句:原來下溯仲攰過上溯

2011-8-14 19:45 jojo
今回又盡興.:face34:  又是本隊第一次 玩下溯. 難度又多左d.:face35:
七月行澗,硬係爆小小缸. :face42:

2011-8-14 21:57 Hello Keung
大熱天時, 要係d無陽光曬到既地方先安全 :face48:

2011-8-14 22:25 Charles
回復 #3 Hello Keung 的帖子

就係呢種思維方式做就咗商場文化同地產霸。:face28:

2011-8-15 10:13 daimen
路線圖

頁: [1]