哈囉~強 » 哈囉~比賽 » 毅行者2011 » Trailwalker 2011! 最失敗的偽行攝影之旅 2011/11/18-19

2011-11-20 11:48 Hello Keung
Trailwalker 2011! 最失敗的偽行攝影之旅 2011/11/18-19

由1999年第一次玩毅行者, 之後就差不多每年都有玩, 有隊就毅行, 無隊就偽行啦. :face49:

今年工作及家事都好忙, 練習時數少, 兼且1個月之前的雷利衛徑長征都已經行唔完兼仲病病地, 原本都諗住今年唔玩. 不過, 之後, 慢慢間仲跑下, 再跑下, 好似回返一些體能, 不如今年慢慢地去原成哩次偽行者啦. :face77:

今年小七, 7個有5, 都有玩. Charles及JoJo入左S31, Daimen亦入了422. Elsa及我則個別偽行. :face13:

早一晚OT幾攰, 諗住都2pm起步, 瞓耐d, 但習慣左, 8am都已經一定要起身. 長時間賽, 最怕缺糖, 比賽前有空閒就食食食. :smiley56:

14:00 起步. 見有熟人Kenny, 就跟下隊, 上西灣, 我就跟唔上了, 慢慢上啦, 諗住落先追返. 可惜, 落時都跑唔到落, 遞唔起腳咁, 只可以以快步下山. :face05:

17:20 CP1 西灣. 再次見Kenny隊, 佢地差不多休息完., 我就同佢地講唔洗理我喇, 我會自已行, 之後再見唔到佢地. 我在西灣食左半個包+1支野飲, 去到鹹田灣又坐底食左半件三文治+1支野飲. 心諗, 應該係條打底既Tight褲, 太過拉住, 行唔起, 換了跑褲, 之後就行得輕鬆多了. :face03:

19:30 CP2 北潭凹, 預備起步, 見到陪Kenny隊行的朋友還在CP2, 原來Kenny只是剛起步不久, 我就逐步逐步上. 前後都唔多人, 可以用自己步伐行, 到嶂上都無買野飲, 又繼續行. 上雞公開始有雨. 在石路行到腳踝痛的FiveTen, 在這裡開始就發揮作用了, 下踤石路及上落雞公都同平時差不多, 過了不少正在小心奕奕的行者.  :face69:

22:46 CP3 水浪窩. 去看看汽水機, 大把貨, 我買了一支寶礦力, 又食左一個包就離開CP3. 上到偽行補給位置, 有d攰但夠物資, 所以無辛苦地爬上爬落去拿. 上馬鞍山, 全程有快線任我行, 不過真係好焗, 上到頂有些少風, 坐底又咬2口包. 下昂坪要排隊, 但d人群就是聚在昂坪, 之後一路都好順暢, 萬里長城有風, 行得好爽. :face76:

03:15 CP4 基維爾. 雖然行泥路唔跣, 但始終用力多左, 開始肚餓, 但又開始唔開胃了. 在CP4只飲了2杯熱飲, 連Power bar都無拿就諗住係沙田坳有熱野食會好d, 不過去到沙田坳都只係食到一碗魚蛋. 好眼瞓, 頂唔住, 去到回歸亭坐係到半睡. 一坐, 原本個亭得10人左右, 之後聚至3~40人, 好嘈, 有d人大叫其隊友起, 真係叫還叫, 唔好叫到我丫. 休息左1個鐘, 先好少少, 再起步. :face85:

07:02 CP5 畢架山. 有薑茶同蕃薯糖水, 好正, 可惜只有小小. 好肚餓. 在CP5, 由於中途用多左錢買野食無乜錢剩, 見到JoJo朋友Cadet, 問佢借左$150傍身. 下梯級, 好眼瞓但都仲有些小力, 都OK去到大埔道. 見到有巴士埋站好想上車. 上金山路, 出現幻覺, 以為遇到山友, 已拿起相機影video, 但再睇真d, 原來差好遠... :face91:

08:30 CP6 走私坳. 太眼瞓, 無力, 兼且腳踝痛, 再行不但上辛苦, 如果腳踝傷了就玩唔到之後既比賽, 如果今次只是自由行, 如果真係比賽真應該頂耐d. 逃脫. :face98:

回家發現相機不見了. :gface013:

可能是在逃脫時, 在往荃灣出口的小亭休息, 除去滿是泥濘的行山褲及放底隨身物品放在凳上, 有來電, 接收唔咁好, 企左係附近聽. :face93:
1. 被坐在附近唯一的呀嬸拿了.
2. 在將物品收入袋時, 睇漏, 無放入.
3. 一般會將相機及電話放左側袋, 之後行時, 拿電話出來跌左

所以今次係最[size=6][color=blue]失敗[/color][/size]既[size=6][color=blue]偽行攝影之旅[/color][/size], 除了行唔完之外,連相及片都無, 仲乜鬼攝影之旅丫. :bface172:

唯有等有無別人的相頂下啦. :face23:

2011-11-20 12:21 Charles
回復 #1 Hello Keung 的帖子

為失去嘅相機默哀!:face31:
你呢個pacing應該係26-27左右。恆行有一隊101,target係22,卒之都要27至番到嚟。偽行有咁嘅速度仲想點。:face13:
我都有問JoJo:「如果今年我哋係偽行,遇到咁嘅天氣你會點?」佢都第一時間話;「走人!」:face98:

2011-11-20 12:39 Hello Keung
回復 #2 Charles 的帖子

[size=12px]可惜只能有前無後 :face23:[/size]
部相機差3日先用夠11個月, 只影得4000幾張相及唔多video. :face12:

下年我既目標係調理好腸胃, 再戰毅行者. :face34:

如果安排比賽日期唔轉, 下年毅行日正是我新舊曆既生日, 我希望要拿張cert. :face19:

2011-11-20 12:41 daimen
回復 #2 Charles 的帖子

這個問題好易答啦:face48:
在小強網出現的人仕,多數會在CP4,CP5 OR CP6 QUIT:face17:
所以佢地三個偽行做決定,我想是正確:face18:

2011-11-20 12:47 Hello Keung
回復 #4 daimen 的帖子

入隊同無隊既心態係好唔同, 始終無個團火 :face31:

2011-11-20 13:28 daimen
回復 #5 Hello Keung 的帖子

可以話比你聽,在隊裡可能無行的一團火,但又有要完成的一團火喎:face02:

2011-11-20 13:29 Charles
回復 #5 Hello Keung 的帖子

如果無隊就要睇前5段時間好唔好,好就有團火去做時間,唔好就好似無咩意義去繼續。:face48:

2011-11-20 13:36 Hello Keung
回復 #7 Charles 的帖子

如果有野影, 都仲有團火, 但後段, 只有終點有野影, 兼且當時都有d神志不清, 所以連影相團火都無. :face48: 點知而家真係連相都無:face47:

2011-11-20 16:55 Else
回復 #3 Hello Keung 的帖子

非常好, 目標正確, 先調理身體, 明年一於攞張 Cert 賀生日:face31:

2011-11-20 17:10 Else
回復 #4 daimen 的帖子

在第四段雨愈下愈密時, 我很快就決定要在沙田坳離開, 根本不可能完成, 山路很快巳變成小泥河道, 再走下去腳趾只有更傷, 最快可以 quit 的地方是 CP4, 結果有善心的 support者載我一程落市區, 回家立即熱水浴後便接 Sara 來電說在沙田坳 quit 咗。:face74:

2011-11-20 23:37 大山
:face16:
有團火都比場雨淋息晒啦. 計一計,嗰日返去瞓第二朝再沙田坳起步比賽限時都仲未完喎.

2011-11-21 07:24 Charles
回復 #11 大山 的帖子

係㗎,可以番去繼續㗎。
記得我91年第一次單挑麥徑時去到大埔道彈盡糧絕,搭巴士落去顯徑邨食完早餐,買補給後再搭巴士上大埔道繼續。:face03:

2011-11-21 09:56 jojo
回復 #1 Hello Keung 的帖子

今年的毅行天氣超 "蝦"人 .:face35:
我做自由行都會quit. :face05:
今次唔好調理好操返fit d下年再接再厲. 玩戶外比賽, 天時地理人和呀

頁: [1]