哈囉~強 » 哈囉~比賽 » 第十屆樂善盃2011 -- 兩次拗柴,幾乎PB 2011/12/11

2011-12-13 01:21 Charles
第十屆樂善盃2011 -- 兩次拗柴,幾乎PB 2011/12/11

樂善盃已經係越來越難玩的比賽,啲人越來越快,加上好多跑會的人參加,開段唔夠佢哋快,但入山路又被塞住過唔到,最後跑去終點又被佢哋放甩。

今次落場都係患得患失,延續咗毅行前的感冒鼻水問題,臨比賽前4日都睇多次醫生,但落場前病況依然。天番起北風,氣溫只有8度,只係驚病情惡化。:face25:

因為唔係種籽選手,所以在在起步區霸好頭位,但被被躡躡吓前面都多咗行人。起步時最混亂,司儀唔知點解提早倒數,剛啱又有部巴士停在起步區,比賽就在混亂開始。人人躡位搶頭不在話下,想加速都無位比你走。入郊遊徑例牌塞人,落赤徑至有啲空檔,上大浪凹都係唔好急。見到Tommy攞咗支水,睇睇表9:53,再砌蚺蛇,幾段崎嶇上山路估計都可以執幾十人。:face76:

落蚺蛇依然要承受跑快但山路慢的人嘅困擾,一見闊路就盡量執人,米粉頂、東灣山都執二、三十人。去到回程相交位,見前面的回程選手。再執多幾個人,正直係平路,前面未追到,後面的又未趕到,心情悄為鬆懈,點知就出事—「右腳拗柴」:face42:,仲要係好應,唔係話踏兩吓地就可以攪掂嗰隻。個心當堂涼咗半截,一半路程都未夠,都要跑返去㗎,唯有小心啲慢啲就住跑。

一路上都有食隨身帶的壽司,出到長咀約11:00,跟住上山。須然拗柴,但上山可用大腿四頭肌,仍然有貨仲可以執人。回程落東灣路段無上年咁塞人,但落山時要就住,跑沙灘都無人咁快,唯有死狗地跑。東灣過大灣,諗住過埋呢段就無崎嶇山路,點知臨落大灣前50米再拗一次,大叫咗出來。後面兩個人問係咪「抽」,我話「拗」,真係痛到入心:face21:,最驚仲係唔知返唔返到去,見後面無人嚟緊就拐住落沙灘。

一出沙灘,「群山」的support就叫:「751呢邊!」埋去攞咗支水。好在跟住係長長的沙灘比較軟,雖然比人執,但試住慢慢跑都可以跑到尾,上個小山丘都有啲人要捽腳,執番佢轉頭。落到咸田,Tommy support可樂,正!沙灘慢跑,但上山見自己有貨又唔怕觸及傷患反而可以加速去執人,所往後策略都係上山就去,落斜就normal地jog。

西灣上山前見到Paul,問我要唔要水,我就話夠,跟住就上山都過咗好多人。吹風坳出西灣亭,落斜跑,上暗斜都跑,大斜就行。到check point淨係要兩條蕉就走人,睇睇表係12:24,估計都仲有機會PB,所以都唔打算留貨,上斜都照跑吓行吓,唯獨是落斜時右腳傷患處痛就跑唔得快。出到萬宜坳睇表係12:49,估計到終點都應該唔使10分鐘,PB有望便喪跑,跑到返終點回頭一望..........又係4個鐘,名次304。都覺有啲奇怪,事後至知原來早咗幾分鐘起,自己又無睇表。不過傷成咁返來同上年一樣時間都算執身彩。:face05:

即時攞番行李,坐低食番碗麵,小強4hr18min到,JoJo 4hr22min到,跟住Tommy都返到,最後Daimen 4hr4xmin都返到。即場驗傷,未除鞋都已見到腳眼位腫到雞蛋咁,都唔好話跑,連行都有問題,即時用冰凍罐裝可樂冰鎮至可以起身.............今次又重創!:face12:

p.s. 因為無帶相機,所以相片只能在網上尋找

2011-12-13 10:21 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]Charles[/i] 於 2011-12-13 01:21 發表
...一見闊路就盡量執人,米粉頂、東灣山都執二、三十人。 ... [/quote]

我就係在米粉頂初段俾你執起既其中一個啦 :face03:

我係米粉頂同東灣過大灣之間既石堆上山位, 至少被3~40人執走:face23:

你今次Level左, 即是小七隊全體成員都無差過上屆啦:face97:

2011-12-13 10:33 Charles
回復 #2 Hello Keung 的帖子

今年後段有貨,但可惜派唔到。如果唔拗柴,估計可以快10分鐘。:face47:

2011-12-13 22:06 jojo
hea hea 行行 跑跑 又影影

天氣好, 落場比賽的心情完全不同. 今次樂善抱什麼心態玩好呢? :face09:

上年已經儲夠4年背囊, 特別版12新肖背囊兩年後唾手可得, 而且女參賽者, 6粒鐘返,不嬲都有背囊啦.:face35: 只不過,過唔過到 自己果關

本來猶豫帶相機, 最後都係想hea hea 行行 跑跑 又影影. 橫點某些路段都係塞人. 影下人都好呀.:face49:

明知成3千5人一齊起步, 一有閃失,p左k, 就人踏人.:face85: 但每年起步都係用 “亂”字來形容. 今次仲亂上加亂,一邊倒數, 一邊有工作人員話 “未得,未得” 那即係點? 混亂之際. 有人已起了步, 我又死蠢, 明明排係前排卻猶豫左陣才急急起步. :face89:

比上年跑快左啦. 但始終到郊遊徑塞人.:face81: 不過都比上年好些. 1小時大浪坳見Tommy. 又排隊上蚺蛇, 落山執了幾個女子. 出長咀, 大風吹到人都癲. :face53:

跟隊去東灣, 左足弓居然有痛, 反而近日膝痛無事. 大灣有機會跑下,鹹田見番Tommy support, 急急拿了支cola 又跑下. 過大浪西的小山食埋包power gel有氣有力.執左幾個人:face97:

上西灣山前, 見到保羅兄, 好有心情同佢合照一張. 之後全部石屎路, 足弓位無咁痛. 見有得跑就跑下. 之前想跑都難. 尾段跑得好爽下. 睇睇錶, 今次有得做PB. 又一點都唔辛苦. 差唔多終點, 見到Curry 媽背影. 用d勁跑前去拉起她的手 “快d” , :face96: 好有衝線feel到終點了.

今年好滿意啦 :gface032:

2011   4小時 22分  女子37名.  
2010   4小時 35分  女子45名
2009   4小時 55分  女子58名
2008   4小時 44分  女子56名
2007   4小時 46分  女子60名
2006   5小時 07分  女子110名
2005   5 小時10分  女子74 名
2004   5 小時 33分  女子64名

2011-12-13 22:41 Hello Keung
回復 #4 jojo 的帖子

"hea hea 行行" 都時間BP, 兼名次BP, 一字記之曰"勁" :face13:

上長咀頂, 好大風, 我都吹到跌一跌:face05:

好少見你出動power gel喎, 開始要更專業去比賽了:face69:

2011-12-14 09:57 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2011-12-13 22:41 發表
"hea hea 行行" 都時間BP, 兼名次BP, 一字記之曰"勁" :face13:

少見你出動power gel喎, 開始要更專業去比賽了:face69: [/quote]

都係天氣好之麻. 無咁多出汗. 消耗唔多.  上西灣前肚仔餓, 6粒壽司已經食完, 就隊多包power gel. 水又唔可以飲多, 因為急左泡尿好耐 :face03:

貼番張有feel 的衝線相先 !

2011-12-14 17:06 Charles
少量相片!

2011-12-14 17:28 jojo
回復 #7 Charles 的帖子

最尾果張相大文豪個樣唔同左ge :face09:

2011-12-14 21:10 daimen
回復 #8 jojo 的帖子

246當時都死吓死吓啦:face05:

2011-12-14 21:30 Charles
回復 #8 jojo 的帖子

初時見到張相都有小許懷疑,但睇No.又真係246!

2011-12-14 22:48 Charles
加相!

2011-12-14 23:06 Hello Keung
見我入直路個樣幾牽強, :face05: 比後面個位仁兄越追越近, 在最後左轉入終點的轉彎位, 佢係外檔超我, 臨入終點線時, 半米左右, 我在內線切入, 手快, 拿名次牌, 如果係最後一張, 就可能打交了 :face28:

2011-12-15 08:58 jojo
話明林生咬柴, 無理由唔加呢張相架

2011-12-15 09:16 daimen
回復 #13 jojo 的帖子

比個Like你呀,林太:face13:

2011-12-15 10:30 Charles
回復 #13 jojo 的帖子

一隻豬腳咁,依家瘀血散上小腿添,都唔知幾時至好得番晒。:face12:

2011-12-15 11:30 jojo
回復 #15 Charles 的帖子

二月仲有兩個比賽:face36:
一月第二個星期最好開始操番起:face07:
所以... e+ 要好勤力做治療.. 不容忽視:face35:

2011-12-15 14:13 Hello Keung
回復 #16 jojo 的帖子

比賽當練習啦, 唔洗練咁多喎, 跟我個練習時間表啦 :face17:

2011-12-15 15:35 daimen
回復 #17 Hello Keung 的帖子

知你醒喇:face48:唔練都咁好成績:face13:

2011-12-15 15:53 jojo
[quote]原帖由 [i]daimen[/i] 於 2011-12-15 15:35 發表
知你醒喇:face48:唔練都咁好成績:face13: [/quote]

Agree! :face28: 渣馬頭其練幾課落場就跑到. 佢練多d就撓飛 :face13:
我地就死練爛練. :face12:

2011-12-17 23:03 Charles
加相!

2011-12-29 14:23 Charles
仲有相@米粉頂!

頁: [1]