哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 無心插柳 沙田坳至大棠 2012/09/08

2012-9-8 23:28 Charles
無心插柳 沙田坳至大棠 2012/09/08

早一晚都唔算早放工,預今日同JoJo行山,但攪攪吓都成12點至訓。6點鐘醒咗至諗操邊度(其實係想閒遊多D),諗吓不如行沙田坳至大棠,無雲又咁熱天氣都唔知幾時爆:face05:,行到邊度都可以隨時走,但都預傋足夠食物。
由黃大仙地鐵站行上沙田坳都已經成身汗,準備起時都見有人撘的士上來起步。8:54起步,慢慢踱上獅子山,途中仲遇到 Tommy 一個人行山(我地都估會遇到佢)。繼續向畢架山進發,但肌肉又發熱,對腳完全唔上力,落完畢架都已經謝謝地。跑出大埔道時仲要同馬騮對抗,上CP6時依然有馬騮攔路,不過已經無理會,因為個人已開始眼訓:face46:。
去到城門,真係要坐低飲汽水食野,下一個目標都只係鉛礦凹,睇吓到時狀態至決定點行。一路上都完全無風,上到針頂時右大腿仲小小想抽,唯有慢落,果個謝樣放晒上塊面度,仲在針腳比 Paul Ho 見到。佢都係陪人操沙田坳至大棠 8:00鐘起步,在針腳等人。
上草時開始落雨,JoJo有遮,但我就想淋雨降溫,真係話口未完對腳當堂有番力:face76:,真係及時雨。跟住雨越落越大,但上山就越行越有力。草山落鉛礦凹時梯級已變成小溪。
鉛礦凹個亭已坐滿人,只停留一陣食野,不過起步前聽到雷聲,都猷疑咗一陣。一路上都時有雷聲,仲兩次見到閃電劈落城門水塘。大帽頂25min跑落山,在荃錦坳又遇到 Pearl,佢地又係操後50(今日好多人操呢段),補給完先行。我地停咗10min再繼續第9段,一路跑至田夫仔前至追到Pearl。1hr08min完成M9。
吉慶橋無停留,環塘路都係跑多行少,出到車路感覺上已完成。上SCP用12min,山路用18min,跟住跑到大棠燒烤場用16min,趕在天黑前完成。跟住出元朗沖涼,然後大吃一餐。:face03:

沙田坳 - 畢架山    55min
畢架山 - 大埔道    33min>
大埔道 - 城門       48min
補給:16min
城門 - 針腳          8min
針腳 - 針頂          32min
針頂 - 鉛礦凹       59min
休息:6min
鉛礦凹 - 大帽頂    1hr10min
大帽頂 - 荃錦坳    25min
補給:10min
荃錦坳 - 吉慶橋    1hr08min
吉慶橋 - 環塘路尾 48min
環塘路尾 - SCP    12min
SCP - 山路段尾    19min
山路段尾 - 大棠    17min

50K@8hr46min

2012-9-9 07:49 jojo
由03玩毅行至今, 操都未操過頭50, 中50, 尾50. 今次來一劑尾50k試一試. :face35:
天氣熱, 都預左林生會爆. 好在及時雨,有毅力堅持到終點:face49:我明明係鉛礦坳聽到雷聲就份耳鳴聽唔到, 慢慢繼續:face03: 上到半山腰, 見雨雲飄到針/草/畢架才定小小, 不過就不停聽到雷聲.:face05:
我除了操50k , 還做了額外訓練, 負重揹多點食物, 免得過係荃錦坳停留太久食杯麵. :face05:
途中, 見到保羅兄及pearl , 佢地都係操尾50k. (原來我咁out, 第一次咁玩):face28: 大家真係勤力
沒有經驗行50k, 所以頭燈都有帶, 但用唔着.

我消耗了
(1)自製壽司一小碌
(2)六粒羅白壽司
(3)一個嘉頓小麥包
(4) 5塊桂格燕麥cookie
(5) 少糧nuts
(6) 3罐汽水, 大量清水

2012-9-9 09:22 ming_geo
回復 #2 jojo 的帖子

your food consumption is much more than me

2012-9-9 14:47 jojo
回復 #3 ming_geo 的帖子

分量已比以前少成半.
我只係林生 1/3 :face06:

2012-9-9 21:11 daimen
回復 #2 jojo 的帖子

今天也有同樣情況,天晴無雨,應該是旱雷呱:face05:,天文台都有記錄

2012-9-9 22:39 jojo
回復 #5 daimen 的帖子

係青衣聽到雷聲, 但無雨.:face35:

頁: [1]