哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 大休 vs 大課 沙田坳至大棠 2012/09/09

2012-9-9 21:37 daimen
大休 vs 大課 沙田坳至大棠 2012/09/09

H2TC 今週放休,所以自己來個大課,OTW 後半

晨早起身,落街食一盅飯,7:30到達投票站,排第四位,等開門去投票.:face35:

今天天晴,大多見陽光,間斷有薄雲,行得好辛苦,辛苦到返屋企無乜胃口:face55:
也因為有上年記錄,個心就會被拉扯得好咁:face06:

比上次好,可以由大帽岥頂,不停地jog到荃錦坳,但也同時無晒貨:face51:
在荃錦坳買了罐可樂來食個豬仔,點知咬到第二啖包時,罐汽水已經無晒,快到連自己都唔知有冇飲過:face56:
因為已經無貨,去吉慶橋都jog唔起,但到達時,發現時間都幾好:face49:
跟住開著部MP3播Beyond和天連地:face91:,播放大大聲,比個d單車友知到有人在,因為入水塘,都唔見有行山人仕,單車就兩面齊來:face103:
水塘路又開始放慢...直到轉回石屎路,反倒上山還有力過行平路:face96:
本來由荃錦坳至大棠都想放棄時間,但早些時候,聽到人地話某某可以做到3.5hrs,所以自己都試下,雖則已經無晒力:gface029:

:face35:
賽後檢討:
飲汽水太多。
出汗情況,最近常常放條毛巾在頸上,一般好快已經扭出大量汗水,今次在鉛礦坳後就無,唔知是否唔夠水,還是d汗由另一處流走了。:gface028:
當無力時,就算平路或落斜,點推自己都唔肯jog,如果可以做到就突破好多喇(發緊夢):gface030:
多課後,筋骨和肌肉還有進步,但皮膚就好嚴重,兩手汗疹已失控,都要減量了:face05:

沙田坳起步 08:05
筆架山岥頂 09:02 00:57
大埔道     09:36 00:34
走私坳     10:03 00:27
城門燒烤場 10:24 00:21
針山腳起步 10:35
針山頂     11:09 00:34
針山底     11:18 00:09
草山頂     12:02 00:44
鉛礦坳     12:14 00:12
四方山涼亭 13:14 01:00
大帽山岥頂 13:38 00:24
荃錦坳     14:07 00:29
第九段再起 14:19
吉慶橋     15:49 01:30
最後的CP   17:06 01:17
大棠燒烤場 17:43 00:37

總時間     09:38

水 3.5L
可樂-城門水塘x1罐,荃錦坳x2罐
佳得樂 x1枝
咸豬仔 x2個
PowerBar x2細條
豬肉乾 x1 條仔
救命得力素糖 四粒

2012-9-9 22:06 Charles
回復 #1 daimen 的帖子

今日咁ge天氣,以我近月ge身體狀況一定埋唔到尾,所以不論時間,你完成到都一定要讚。:face13:

2012-9-9 22:35 jojo
回復 #1 daimen 的帖子

勁喎! 今日咁熱, 果然有火! :face13:

2012-9-9 22:42 daimen
回復 #3 jojo 的帖子

出左門,就只可以選在那兒走,當時在荃錦坳都好想走人:face23:

2012-9-9 22:58 On9
我因為晏瞓所以好晏先起
之後noon太熱
搞到喺屋企好晏先捨得落樓 :face12:

向隊長致敬 :face13:

2012-9-9 23:12 cadet
回復 #5 On9 的帖子

我谂队长见我地三件蛋挞太弱鸡,所以操fit d 自己, 以便到时有咩沙石他都可以推一个,拖一个,踢埋另一个完成呢100k呢:face03:

2012-9-9 23:20 Charles
回復 #6 cadet 的帖子

隊長的拼摶,隊員的自覺。
你地隊長依家可以做 sub 20 㗎!:face35:

2012-9-10 11:03 jojo
回復 #6 cadet 的帖子

你地leader 操得咁恆, 隨了毅行, 可能志不在此. :face08:

2012-9-10 13:43 daimen
回復 #7 Charles 的帖子

做完這一課,已經打消這個諗頭:face23:

2012-9-10 14:20 jojo
[quote]原帖由 [i]daimen[/i] 於 2012-9-9 21:37 發表
跟住開著部MP3播Beyond和天連地:face91:,播放大大聲,比個d單車友知到有人在,因為入水塘,都唔見有行山人仕,單車就兩面齊來:face103:
[/quote]

咁自我鼓勵呀:face03:

見你咁操, 突然有一個念頭. 我solo 操又點呢 ? :face69:

2012-9-10 14:43 jojo
[quote]原帖由 [i]daimen[/i] 於 2012-9-9 21:37 發表
咸豬仔 x2個
PowerBar x2細條
豬肉乾 x1 條仔
救命得力素糖 四粒
[/quote]

你真係食好少喎.:face05:

2012-9-10 14:48 daimen
回復 #11 jojo 的帖子

朝早有一盅飯,但都好似少左..:smiley66:
有些野,唔覺唔覺,就會做少左,例如食野,真是要留心:face45:
只打糖水,真是唔掂:face10:

2012-9-10 14:55 jojo
[quote]原帖由 [i]daimen[/i] 於 2012-9-10 14:48 發表
有些野,唔覺唔覺,就會做少左,例如食野,真是要留心:face45:
只打糖水,真是唔掂:face10: [/quote]

出面食一盅飯,多極有限, 我自家煮,亳無節制食食食... :face05:

起步前可以無節制, 但途中,我想減份量. :face07: 但減得來又要小心

2012-9-10 22:14 cadet
回復 #10 jojo 的帖子

你申请到permit先算啦:face03:

2012-9-11 09:55 jojo
回復 #14 cadet 的帖子

:face20:
近派咁多人操.. 成條麥都似旺角啦.

2012-9-11 17:29 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]daimen[/i] 於 2012-9-10 14:48 發表
只打糖水,真是唔掂:face10: [/quote]

小心呀, 食野好重要, 我到而家都未練食野:face23:

2012-9-13 17:35 Charles
回復 #16 Hello Keung 的帖子

唔係喎,成日見你在自助餐枱上練食野喎:face69:,返而練山就唔見。:face48:

頁: [1]