哈囉~強 » 哈囉~知識 » 大鄉里捐血知多d

2008-5-28 16:13 daimen
大鄉里捐血知多d

今次專程到京士柏總部睇睇,轉o左幾個圈才找到:face17:.來一個例排先:填表,見姑娘,滴血驗親:face09:
驗血紅素至真.今次液體試驗又肥o左:face11:,又要用機驗多一次,好緊張咁等o左幾十秒,結果是邊沿線13g/dl 過關:face26:,
一如已往,坐好後就問左問右,突然發現對面位的人兄好似睡o左,捐血隻手又唔動,好醒咁通知姑娘:face28:.
她話比我聽,這位人仕正在做"成份捐血",整個過程需要六十分鐘至九十分鐘.與一般捐全血者不同,睡o左都唔出奇,部機一響,他就會醒和持續.真真是大鄉里出城:face05:.

成份捐血:face35: - 過程中,使用旋轉機分離-血小板,血漿和紅細胞.前兩樣直接流入血袋,紅細胞就回送給捐血者.
每兩星期可捐一次,不是人人可以參加,不同一般捐血者.

香港只有京士柏總部可以做成份捐血,這裡只有兩張一般捐血坐位,其餘都是成份捐血坐位.

真真大開眼界:face13:

2008-5-28 22:38 jojo
回復 #1 daimen 的帖子

上兩星期,係公司捐血,都有姑娘解釋有成份捐血. 嘩..咩要成粒鐘:face28:平時捐都係5分鐘就搞點.:face49:
咩你d紅血素成日都肥佬? 咩血型呀? 捐血速新陳代謝:face34:

2008-5-28 22:54 Hello Keung
第一下滴血可能唔止驗血紅素吧, 所以要re-check :face08:

我血壓底血管幼, 捐得慢, 要成10分鐘以上 :face31:

2008-5-29 00:08 daimen
回復 #2 jojo 的帖子

大約三四次裡,就有一次肥佬,要另一日再去過:face23:
每次都有預備,但都有機會肥:face10:

2008-5-29 08:45 jojo
紅血素低,要食番d咩野補下身? 豬紅?
上次up少左兩磅,捐唔到450cc,要多過110磅至得borrr:face35:

2008-5-29 10:13 Hello Keung
我只可捐350cc :face48:

2008-5-29 11:19 daimen
回復 #5 jojo 的帖子

每次肥佬後,他們都會給我一本小冊子"血紅素與貧血"
內容有注意飲食習慣和鐵質食物:face35:

2008-5-29 18:59 jojo
回復 #6 Hello Keung 的帖子

佢地都無同我磅重,是但up個weight咁上下都得:face05:

2008-5-29 19:00 jojo
回復 #7 daimen 的帖子

吓:face11:咩你貧血!! 唔似borrr:face17:

2008-5-29 23:57 daimen
回復 #9 jojo 的帖子

冇人話我貧血:face02:,本冊子講關於兩者:face48:

2008-5-31 15:27 Charles
我從來未捐過血喎,我怕我D血好毒,常人可能會毒死.:face05:

2010-1-4 00:39 maggietso
除左注意飲食外, 捐血前一晚最好要有足夠睡眠, 否則都會對血的質量有影響 (女性會特別明顯)  :face16:

頁: [1]
查看完整版本: 大鄉里捐血知多d