哈囉~強 » 哈囉~趣圖 » 台灣靚相遠足露營網頁

2008-6-2 22:53 Charles
台灣靚相遠足露營網頁

呢個網頁有台灣遠足、露營、環台單車旅遊。攝影師觸覺敏銳,人物同風景都影得好靚,直情係勁呀。

[url=http://www.frogfree.com/]http://www.frogfree.com/[/url]

[url=http://3349.frogfree.com/]http://3349.frogfree.com/[/url]

2008-6-3 00:18 Jenny
回復 #1 Charles 的帖子

每年雙十節都有特惠機票去台灣,不如叫強記組一團台灣遠足之旅?:face34:
我第一個報名!:smiley57:

2008-6-3 00:27 Charles
回復 #2 Jenny 的帖子

如果行得開,我都好想去一次。在三千米高山上露營,睇日出、睇雲海。就算0吾露營,台灣都有好多行山路線,亦有好多書介紹。<br />
真係諗0下都開心。:face03:

2008-6-3 00:50 Hello Keung
年年香港的行山團都會搞去台灣玉山, 好似好出名下 :face29:

2008-6-3 07:27 Jenny
回復 #4 Hello Keung 的帖子

強記,就攪一次啦!:face34:雙十去完台灣我仲趕得切返香港參加表姐婚禮呀!:face03:
有得玩就開心!:face15:

2008-6-3 09:35 jojo
我都好想玩:face15:

2008-6-3 11:16 Hello Keung
會唔會只有中華才有特惠機票去台灣架., 有d危喎 :face09:

2008-6-3 18:11 Charles
回復 #7 Hello Keung 的帖子

要睇0下機票幾多錢,值唔值搵命摶。:face05:

2008-6-3 20:45 Jenny
回復 #7 Hello Keung 的帖子

車,我坐過啦!:face13:一D都唔差!空姐靚過哂國泰個D。:face03:每年雙十國泰、長榮、中華加上新開「立榮」(只飛台中,其實仲好!)都有特價票,有時連酒店埋單三千左右,真係值得諗諗!:face68:

2008-6-3 21:55 Hello Keung
三千左右:face11: 我睇d雜誌, 遊行團去玉山都唔洗2k喎 :face45:

2008-6-3 22:04 Jenny
回復 #10 Hello Keung 的帖子

加哂價啦喎!舊年個價咋?:face73: 當然唔使三千就更好啦:face74:!少過二千反而要想清楚呀!:face38:咪鬼好似大陸人來香港1000包機票食宿咁比人搵笨呀「鬆D」:face07:

2008-6-3 22:50 Charles
回復 #10 Hello Keung 的帖子

其實去台灣需唔需跟團?以前我去台灣,由台北搭火車落高雄,轉巴士落恆春,再轉巴士到墾丁,最後租單車踩到台灣最南端ge鵝鸞鼻。九日行程,一個人買車票、租房,都無諗過要跟團,買張機票就去。:face75:

2008-6-3 23:30 Hello Keung
去台灣就唔需跟團, 只不過搵個參考價遮.

local guide 大約HK$1100, 而家台灣來回機票都只係$1000, 如果10月有平機票, 咁加埋咪唔洗$2000 :face49:
[url]http://www1.payeasy.com.tw/176/mego/climb/pid/yu.htm[/url]

2008-6-3 23:36 Jenny
回復 #13 Hello Keung 的帖子

就咁啦強!:face13:
如果露宿荒山,一個仙都唔洗俾呀!:face28:
不過如果我地人少少,仲可以去我係花蓮/台中/台南的朋友屋企。全部都好好人。:face19:台南個朋友一家三姐妹可愛到死呀:face15:
而家籌備差唔多啦!:face69:

2008-6-3 23:50 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]Jenny[/i] 於 2008-6-3 23:36 發表
就咁啦強!:face13:
如果露宿荒山,一個仙都唔洗俾呀!:face28:
不過如果我地人少少,仲可以去我係花蓮/台中/台南的朋友屋企。全部都好好人。:face19:台南個朋友[size=6][color=blue]一家三姐妹可愛到死[/color][/size]呀:face15:
而家籌備差唔 ... [/quote]

你哩個係咪用來招攬人去既用詞呀 :face69:

2008-6-3 23:56 Jenny
回復 #15 Hello Keung 的帖子

傻架你!我講緊佢地可愛係小朋友好得意個D呀:face47:
心術不正呀你:face11:

2008-6-4 00:00 Hello Keung
回復 #16 Jenny 的帖子

係咁樣講穿左, 就好難再找人去了 :face88:

2008-6-4 00:13 Jenny
回復 #17 Hello Keung 的帖子

車...咁你究竟想點架?:face11:你想吸引咩人去架:face95:?我去行山同探我朋友的妹妹架咋!:face34:唔通你地班男人有特備節目?:face38:

2008-6-4 00:16 Charles
回復 #15 Hello Keung 的帖子

有得你食同住仲咁多要求。<br />
朋友多真好,可以四圍「癡」飲「癡」食。:face34:

2008-6-4 00:33 Hello Keung
回復 #19 Charles 的帖子

>仲可以去我係花蓮/台中/台南的朋友屋企

都無話可以黐飲黐食, 只係去行下jar :face48:

2008-6-4 02:41 Jenny
回復 #20 Hello Keung 的帖子

台灣人好好客架!:face72:一定可以住咯!:face92:只係你好啥好意思餐餐要人請口者:face39:

2008-6-4 10:04 Charles
回復 #20 Hello Keung 的帖子

我意思係話黐住人家帶你去飲食地道0野jar,台灣好多地道0野食ga。:face48:

2008-6-4 12:02 Hello Keung
回復 #22 Charles 的帖子

係有好野食先好喎, 十幾年前去過台灣一次, d野好難食 :face36:

2008-6-4 16:36 janet_wf
我都有一個朋友在台北, 一個在台南 :face35:

2008-6-4 18:09 Jenny
回復 #23 Hello Keung 的帖子

強,有咩你係覺得好食架?:face05:好似你食咩都話唔好食架喎。:face03:我覺得台灣D野好好食:face34:,從南到北有唔同口味:face76:。好唔好食好取決於你對不同口味ge接受度。:face77:

2008-6-4 20:09 Hello Keung
當個廚師掂的話, 好多野都好好食, 大部分既日本菜, 美國菜, 意大利菜, 廣東菜, 上海菜... 都好好食. 但個次台灣旅行, 周圍去食野, 但無一樣覺得好食...., 大部分食物都係得個辣字無味或係血呀腳呀個d野食  :face45:

頂多係得個臭臭鍋係正常可以食遮 :bface272:

2008-6-4 20:30 Jenny
回復 #26 Hello Keung 的帖子

唔係喎!蚵仔煎、蝦卷、擔仔麵同臭豆腐都非常好食。:face13:仲有花支燒...強,你去錯地方?:face17:
不如下帖回你相比過你睇?:face35:

2008-6-4 20:50 Jenny
飲飲食食在台灣2008

強,睇睇岩唔岩胃口先?:face28:

2008-6-4 21:04 Hello Keung
嘩! 竟然年頭仲去埋台灣添, 飛來飛去, 真係有$的學生 :face28:

宋楚魚 :face69:

有碟魚生, 奇怪的配搭 :face73:

好似唔多覺影左乜野好野食喎. 肉燥飯可能會幾好吧. :face51:

2008-6-4 21:12 Jenny
回復 #29 Hello Keung 的帖子

旗津港係出名海鮮:face15:,不單有各類貝類海產,仲可以即食魚生!:face34:強,你究竟想食咩架?:face48:

2008-6-4 21:30 Hello Keung
牛肉麵, 滷肉飯 :face93:

2008-6-4 21:57 Charles
回復 #31 Hello Keung 的帖子

你可能長期受港產的台灣飲食文化影響,淨係知台灣有牛肉麵、滷肉飯、又或者珍珠奶茶。其實台灣由南到北、東到西都有唔同的地道美食,但好唔好食就睇各人口味,食落口至知。:face35:
<br />
你睇番我條link: http://www.frogfree.com裡面有輯相係踩單車環台,去0左好多地方,亦有我到過ge墾丁,去到邊食到,好爽。:face34:

2008-6-4 22:53 jojo
回復 #30 Jenny 的帖子

wa!!! 睇到都流晒口水:face28:
佢咁鐘意燒烤,總之咩野都係燒烤都得啦:face69:

2008-6-4 23:02 Hello Keung
燒野食, 燒走晒d脂肪, 健康d架 :face03:

2008-6-4 23:44 Charles
回復 #34 Hello Keung 的帖子

夏天唔燒烤喇,留番冬天啦,到時再攪D新菜單。:face18:

2008-6-5 00:54 Jenny
回復 #32 Charles 的帖子

單車環島遊?都好喎:face76:。你有經驗,不如你 lead team 啦!:face69:我實參加!:face49:行山加單車,正呀!:face13:

2008-6-5 01:03 Jenny
回復 #32 Charles 的帖子

係呀係呀!淨係早餐都超好味!:face34:豆漿、黑糖饅頭、或意麵,好食到流口水:face13:!台式牛⻆包 yummy!:smiley56:

2008-6-5 09:30 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]Jenny[/i] 於 2008-6-5 00:54 發表
單車環島遊?都好喎:face76:。你有經驗,不如你 lead team 啦!:face69:我實參加!:face49:行山加單車,正呀!:face13: [/quote]

Charles應該放棄左踏單車了吧 :face48:

2008-6-5 10:14 Charles
回復 #38 Hello Keung 的帖子

仲未。年幾前一齊過澳門踩車的朋友都想再去澳門一次。
早前仲諗過過台灣踩,飛機到高雄,搭車落恆春再踩車落墾丁。有四五日時間就得。:face69:

2008-6-5 15:36 Jenny
回復 #39 Charles 的帖子

好喎!可以係墾丁潛水,然後先至返台中行山!:face03:

2008-6-5 17:44 Charles
回復 #40 Jenny 的帖子

可以出埠踩單車的確令人興奮,不過搭飛機單車寄艙比較麻煩,所以一路無去。
澳門就比較方便,兩日假都可以去玩。

2008-6-5 20:39 Hello Keung
大利來, 出名的是個炭焗麵包, 點解係多屎架 :face48:

2008-6-5 21:13 jojo
單車? 但個個人都有mountain bike咩. 還是有得租

2008-6-5 21:49 Charles
回復 #42 Hello Keung 的帖子

果日炭焗麵包賣晒,一場來到唯有用多士替代。:face02:

2008-6-6 01:53 Jenny
回復 #41 Charles 的帖子

當地有得租,唔使自己帶過去:face34:。當然無私伙咁好騎,但好過自己帶車,成本太貴。:face12:
我仲慘,正宗IVY(矮肥),強記見過我架私伙,個超細架,特登同GT定。本來係Specialize,最細得 S 架:face17:,炒過一次後換左呢個一直用到而家!只有GT有大人XS。 係上水個間定。
係咪真係單車加行山架?:face39:我要開始鍛練架啦!年紀大...:face36:機器壞...

2008-6-6 09:51 Hello Keung
超細架! 有一次你俾過我地踏過, 我覺得只係剛剛好踏到, 所以我都買唔到單車了(正如錶都買唔到size一樣) :face48:

單車加行山, 咪好多日, 我可能9月找返長工, 所以連埋星期六日頂多只可去4日 :face31:

2008-6-6 17:14 Charles
回復 #45 Jenny 的帖子

上水果間單車舖叫「鎮洋」,GT同Specialize都係有牌子ge車,都唔錯。<br />
單車加行山無十日八日都去唔到,我呢D做擔泥ge餐搵餐食餐餐清,每日朝十凌晨一,手停口停,好難放咁長假喎。:face21:

2008-6-6 20:19 Jenny
回復 #47 Charles 的帖子

你做咩開名呀!:face42:我特登唔開名個喎!:face11:
四日啦!淨行山都開心呀!:face34:

2008-6-14 18:13 Hello Keung
日本都地震喇. 台灣屬於地震帶, 好快震到過去喇 :face11:

2008-6-15 02:45 Jenny
回復 #49 Hello Keung 的帖子

強,我地樂觀D咁想,應該唔會:face69:。台灣點都俾日本近大陸,要震就已經震左:face09:。有機會係今次台灣避左呢一劫。:face05:
鬆D,到底有無興趣??:face39:

頁: [1]
查看完整版本: 台灣靚相遠足露營網頁