哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2008 » 留學生日誌之再訪維也納

2008-6-18 00:00 Jenny
留學生日誌之再訪維也納

去過維也納兩次,一次舊年9月,一次今年五月。今次去ge時候感覺唔同左,一來天氣比較好,二來歐洲杯就快開鑼,四圍都係人。

靚靚風景照大多,左剪右輯都有300幾張,所以決定比重點放係食物俾各鬆D欣賞!:face28:

由於曼城無直航到維也納,所以一定要捱貴機票:face12:。好彩全歐洲最貴ge地方係瑞士同英國,所以去到維也納吃住都唔覺得好肉痛。:face05:
兩次都停留10日,半公半私,都叫做有人接待,所以就算玩左好多野,都唔算好貴。最正ge係可以係維也納國家歌劇院睇「魔笛」:face34:。好彩有人請,原來一張票要175歐元:face11:,不過係正中包箱位,超豪!:face15:

2008-6-18 12:49 Hello Keung
豪到丫:face11:, 仲成日叫自己窮學生, 都唔知d錢邊度黎 :face48:

2008-6-18 13:20 daimen
回復 #1 Jenny 的帖子

有冇去到維也納公園睇莫札特像和古怪屋的建築:face01:
你真是食得很豪:face47:,
我上次去維也納是住青年旅社,每晚自己煮飯仔:face12:,早午食麵包:face10:

2008-6-18 13:22 Hello Keung
你地個個都去外國, 只有我專注留港消費 :face23:

2008-6-18 14:34 jojo
好多靚野食, 羡慕死人啦....極豪的留學生:face03:
音樂之都:face19:實好多街頭表演

2008-6-18 16:06 daimen
我睇過街頭表演有一大群人在跳breakdance 和 大提琴與長笛合奏:face34:.
維也納國家歌劇院就冇入,你知啦冇$$$$:face73:

2008-6-18 16:17 Jenny
回復 #3 daimen 的帖子

鬆D,都話左有人接待:face47:。其實我除左機票之外,都無咩出過錢。:face03:

第一次去時,我都住左4日hostel,歐洲的hoste非常乾淨,仲有超平早餐同啤酒。:face13:

可能係英國住慣左,覺得歐元區真係平過英國。不過歐元升得太快,就黎唔可以再去旅行。:face12:l

就係人係英國先至儘量去旅行。一來有好多cheap flight,二來做學生比較多優惠。一定比由香港來平好多。同埋我可以專挑騎呢時間登機或回程,機票往往就最cheap。:face08:

我上次去都柏林(Dublin),係0機票,淨係俾稅,來回13英鎊:face34:,平過係英國坐火車。落一次倫敦唔計食住,坐火車都要20鎊:face17:,咁點解唔去歐洲玩?:face68:

2008-6-18 16:33 Jenny
回復 #6 daimen 的帖子

其實有企位架,20歐元咋!:face49:我第二次去時都想買企位,但剛好買哂:face42:!
去旅行就預左要使錢,食野係最好了解當地文化ge方法:face75:!以上圖一碟白露荀為例,不過係10歐元左右,水同麵包都係免費ge。:face77:係香港食新鮮白露荀都要係中高檔餐廳先有,埋單最少兩舊。:face61:
其實係歐洲生活無話俾香港貴好多,但質素好一倍:face74:。就算係英國,如果自己煮,其實平過係香港,因為生果蔬菜有TASTE、GREAT呀咁ge質素,但係就係街市價錢:face75:。例如冰鮮chicken wings 1.22英鎊有1kg! 可能我食生果比較多,我上次返香港,覺得有D仲貴過英國!:face11:

2008-6-18 16:44 Jenny
回復 #8 Jenny 的帖子

我睇返D相,碟炸磨菇係3.99歐元,兩碟以腸為主題ge係各6.99歐。我地去ge都係學生餐廳,唔會好貴,但好好食!:face34:
我覺得,可能機票由香港來歐洲實在太貴,你地先有錯覺。:face48:
係英國,士多啤梨大大盒買一送一先係兩英鎊。TASTE呀、GREAT呀個盒入面墊一大堆發泡膠就買45港銀:face69:。我上次返香港唔捨得食水果。:face12:
當然,我最鍾意食ge榴連山竹都一定係香港平啦!:face13:

2008-6-18 17:52 jojo
:face28:我未去過歐洲呀.聽到都心郁郁:face49:
珍珍: 宜家香港係食榴槤山竹的好時令.又平又好味 yummy yummy:smiley56:

2008-6-18 19:06 daimen
好想 - 飛:face87:
剛剛再睇啲相,好像飛咗一次:face29:
有相真是有用的, 可以望梅止渴:face19:

心郁就出發啦:face13:

2008-6-18 19:22 Hello Keung
[color=red]以上係一班有錢人既對話[/color] :face89:

2008-6-18 21:16 jojo
回復 #11 daimen 的帖子

咩唔POST D相出O黎睇呀!:face39: 你同阿關決定左幾時去飛?交銀該兩個friends, 九月or十月去印度or埃及borrr.:face37:

2008-6-18 21:19 jojo
回復 #12 Hello Keung 的帖子

[color=red]網主..不過我無車又無樓borrr..[/color]:face89:[color=red]只係儲咁d想飛:face81:[/color]

2008-6-18 21:35 daimen
回復 #13 jojo 的帖子

唔知我唔識點post相:face05:,定[color=red]網主冇被權我[/color]:face25:,我放唔到啲相呀:face12:

2008-6-18 21:44 jojo
回復 #15 daimen 的帖子

無奶油borrr...[color=red]網主去左邊[/color]:face17:

2008-6-18 22:28 Charles
回復 #1 Jenny 的帖子

望見D相,從來無諗過會食得起,只係會諗自己煮唔煮到,又或者燒烤時整唔整到。:face17:

2008-6-18 22:39 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]daimen[/i] 於 2008-6-18 21:35 發表
唔知我唔識點post相:face05:,定網主冇被權我:face25:,我放唔到啲相呀:face12: [/quote]

人人都可以upload相架 :face11:

2008-6-18 23:01 jojo

下....張頭像相改為外國相就係post 左出o黎:face17:

2008-6-18 23:12 Hello Keung

係就自己開個post出相啦 :face08:

2008-6-19 00:28 Charles
回復 #20 Hello Keung 的帖子

開啦,開啦,可以睇0下Daimen舊屎係點樣。
遲我都想post獨戰麥徑D相出來。

2008-6-19 10:08 jojo
daimen舊屎留鬚留長髮,留落外國一定似個長毛賊:face69:

2008-6-19 21:55 Charles
回復 #22 jojo 的帖子

舊屎留鬚同長髮0既Daimen只係半年前0既事,但佢幾年甚至幾十年前0既果舊屎應該會嫩好多。:face69:

2008-6-19 22:25 daimen
每次自由行,睡眠是很奢侈的,最好是洗澡後可以立刻落床,陸軍裝是首選:face07:

2008-6-19 22:28 jojo
回復 #24 daimen 的帖子

車!!一模一樣樣ga. 咪找條鬼妹就係到左歐洲borrr.:face28:

2008-6-19 22:32 Charles
回復 #24 daimen 的帖子

車!放張咁0既相出來,即係去砵蘭街等如到0左莫斯科啦。:face28:

2008-6-19 23:11 daimen
因本人不喜歡上鏡:face05:,所以找了好久,才找到一張可以正明我有去遊行的相
[size=2]拍攝在布達丘陵的漁人城堡上[/size]

2008-6-19 23:42 Charles
回復 #27 daimen 的帖子

去旅行梗係狗屎垃圾都影一餐啦,唔係自己去過都唔記得呀。仲要製作成DVD供諸同好。:face34:

2008-6-20 00:12 Hello Keung
係囉, 好似我咁, 牛屎都影至得架麻 :face03:
[img=400,300]http://www.hellokeung.com/gallery/photo_66/PC310008.JPG[/img]

2008-6-20 00:45 Jenny
回復 #26 Charles 的帖子

嘩呢句正呀!:face03:不過呢,我發覺去得旅行愈多,就愈唔鍾意擺自己係張相入面,因為會影嚮個構圖。:face28:費事俾人話污染風景...:face05:

2008-6-20 10:12 Charles
回復 #30 Jenny 的帖子

應該風景相同到此一遊相都影,仲要影video。不過咁就仲忙過返工,好似做job咁,唔記得自己係放緊假。:face21:

頁: [1]