哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2008 » 享受遊閒! 黃泥涌至赤柱 2008/07/05

2008-7-6 20:42 jojo
享受遊閒! 黃泥涌至赤柱 2008/07/05

歎完個靚早茶,絲絲然去左大潭同Charles起步,未試個咁遊閒走入黃泥涌水塘公園,睇下龜龜曬太陽. 一望,呢個小小的水塘仔都有成過百隻大龜,大魚.:face75: 不過以前見到的水鴨唔見晒,唔通禽流感死晒:face38:

好熱,9公里的行程都沒有上山,沿陽明山莊隔離的郊遊徑落大潭水塘,綠葉成蔭.又有風吹.不錯:face76:

大潭水塘時,選擇了另一條路往淺水灣坳. 一路都係引水道同食屎路,十分易行. 後接紫羅蘭山的十字路口落紫崗橋. 紫崗橋附近,有小路往淺水灣.不過尚早,唔想咁快去海灘游水.還是再沿引水道去赤柱泳灘.:face68:

久未去過赤柱,有許多地方都唔同左. 有新的卜公碼頭,去蒲台島都轉左係呢到上船啦:face35: 以前係籃球場同大排檔,宜家起左赤柱市政大樓,而海皮那邊,都開了幾檔鬼佬食檔同酒吧,都無晒中式大排檔:face28:

2008-7-6 22:45 Hello Keung
第二時, 當考古學家發掘香港時... 原來這裡是中環 :face69:

2008-7-6 22:56 jojo
回復 #2 Hello Keung 的帖子

香港d野奇奇怪怪,無啦啦又複製個卜公碼頭,不如整多個皇后碼頭來嘛. :face48:

2008-7-6 23:01 Hello Keung
> 有誰知道那間紅屋係邊個有錢人?
瑪利諾神父會院 :face31:

2008-7-6 23:06 jojo
回復 #4 Hello Keung 的帖子

教會:face11: 好有米borr, 建築外貎比神慈秀明會classic得多.:face18:

2008-7-6 23:07 Charles
回復 #3 jojo 的帖子

或者第二時立法會被正名為垃圾會,將果度變成垃圾收集站。
又或者將現在曾蔭權住緊果度變成公廁開放比公眾,橫掂依家都係排糞ge地方。

2008-7-6 23:10 Hello Keung
赤柱一帶有好多天主教既大型建設(e.g. 學校, 修院), 閒閒地都4~50年歷史 :face28:

2008-7-6 23:19 jojo
回復 #6 Charles 的帖子

:face03::face03:good idea,佢住緊該度可以改建馬房,馬屁拍得好,升官又發財,奧運馬術由此來:face69:

頁: [1]