哈囉~強 » 哈囉~新聞 » 農場餐廳

2008-7-31 20:42 Hello Keung
農場餐廳

農場餐廳創辦人﹕香港有公義
[b]上訴得直 禁任董事期減半年[/b]

【明報專訊】曾一手創立48間「農場餐廳」飲食王國的陳興濤,經歷過金融風暴、公司清盤和個人破產,他不惜再被申請破產的危險,就被撤銷董事資格4年的裁決提上訴,昨終獲准減至3年半。雖然限期明年8月才屆滿, 但陳興濤已滿心感激,指「判決證明香港司法界仍有公正和公義」。

現於上水石湖墟街市熟食中心開設「農家意粉」的陳興濤,自言只有有限的法律知識,他沒有聘請律師,只本着真誠自辯,幸好上訴得直,毋須為訟費而重投破產行列。

[b]對「農場餐廳」有情結[/b]

兩年前,陳興濤與數名舊同學已決意在禁任董事限期屆滿後,衝出上水石湖墟熟食中心,在灣仔鬧市開設「農家意粉」,惟自言對「農場餐廳」有情義結的他,卻未有打算把這面金漆招牌掛於新店,只因他認為自破產那天,這面招牌已屬債主所有,「到餐廳賺的錢可以清還舊債時,我才會用回『農場餐廳』的名字……那是道義和情義上的責任,雖然破產期滿,但我仍有慚愧的心」。

[b]破產歲月 學會謙卑[/b]

陳興濤昨返回石湖墟街市熟食檔工作,既是老板,也是「茶水」。他直言經歷破產歲月,學會謙卑,雖然建立100間食肆仍是其自87年起的奮鬥目標,但現在心態已不同,「無論是1間還是100間,我也是這樣做,因我學會安貧樂道」。

上訴庭昨在判辭指出,根據《公司條例》,破產管理署可在公司被清盤後4年內,向法庭申請禁止該公司董事再出任其他公司的董事,但在本案中,署方只就陳興濤在處理其中一間公司的違反責任行為,向聆案官提出限制他出任董事的申請,並同時要求聆案官考慮他於其餘17間公司的作為,但事實上該17間公司已清盤逾4年,故認為應縮減陳禁任董事的年期。

[b]上訴庭指重犯機會微[/b]

上訴庭又指出,陳當年的行為失當屬嚴重案件,但考慮到失當行為發生於多年前;而陳已定下目標並努力重新開始,即使生意失敗,仍投入當義工,服務社會,認為陳再犯的機會很微,故將其禁任董事的年期縮短半年至3年半。

2008-7-31 20:44 Hello Keung
農場餐廳d野又平又好好食, 以前讀書好多時幫親 :face13:

2008-7-31 22:12 jojo
回復 #2 Hello Keung 的帖子

依稀記得2000年見過呢間餐廳的存在,但唔記得食過未.:face05:好似幸福樓,一開就好多間, 一下子好快又關門大吉.

2008-8-1 08:43 km7781
幸福樓變左彩福la..

2008-8-1 08:45 km7781
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2008-7-31 20:44 發表
農場餐廳d野又平又好好食, 以前讀書好多時幫親 :face13: [/quote]

野食就麻麻啫,價錢平就真.

2008-8-2 01:25 Charles
回復 #5 km7781 的帖子

我覺得唔差ah。我呢D cheap精,見平就係好食ga la,假假0地都叫鋸扒ah,高擋0野。:face13:

2008-8-2 08:22 Jenny
回復 #6 Charles 的帖子

我第一次去係讀緊中四,對學生來講,「口個」個價錢有咁ge份量同質素係ok架,話哂叫「餐廳」,好過約女仔去大家樂。
但大個DD就無再去,因為食得出D肉有用蘇打粉[la]過。想食,就係街市買返屋企自己煎。:face49:
鬆D!我發覺而家香港生活真係好貴。今日睇報紙一隻雞要成百蚊?唔通真你「李隻雞」?(李澤楷):face05:
係英國有D肉食店有自己農場,雖然係冰鮮,但都係日宰,因為呢度法例係要掉哂。一隻雞都唔洗6英磅。香港仲貴我地2英鎊?:face11:
上次我都話係香港食士多啤梨貴,今日我去買橙,一袋橙(注明有機)都不過係79便士,有5個。上次我返香港,有機橙5個要廿蚊?:face09:
究竟你地點生存?係英國只要唔出街食飯,唔酗酒,唔大食;係可以食得好飽而又唔洗好多錢。
我替D夾心階層同打工仔難過。佢地真係兩頭唔到岸。

2008-8-2 10:46 jojo
回復 #7 Jenny 的帖子

超市要買靚的有柄士多啤梨平均要$50一盒,(一盒16粒),真係有別於又細又酸果d. 不過好貴.
你講得無錯...香港通漲得好緊要.."我地呢班打公仔". 好慘呀..:face02:

2008-8-6 22:07 Jenny
回復 #8 jojo 的帖子

個D有柄ge如果係由美國來ge,係基因改做過,所以又大又甜。但JoJo妹,千其唔好再食。:face28:
歐洲ge士多啤梨係細DD但一樣多汁兼甜,仲要係注明無基因改造。:face34:
士多啤梨本來就係易爛同惹蟲,美國個D因為要過太平洋外銷,所以大大隻又靚到死,個D係打左肉類同抗蟲基因。:face05:
係英國都無人食,寧願食細細粒個D。:face49: 香港細細粒個D雖然帶酸,可以用鬼佬食法,加少少糖霜或忌廉。平D,又有益D:face68:,點解要益李嘉X旗下ge超級市場?:face07:

2008-8-6 22:13 Hello Keung
三文魚基因注入士多啤梨, 蝎子基因注入粟米 :face62:

2008-8-7 18:32 jojo
回復 #9 Jenny 的帖子

wa!!食左咁多基因,我已經變左種.:face02:

頁: [1]
查看完整版本: 農場餐廳