哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2008 » 再闖船灣 2008/08/16

2008-8-20 14:03 SW5516
再闖船灣 2008/08/16

公司由八月開始轉長短週,上星期六同女人再闖船灣

一早起身執拾行囊,搭車再轉車,去同烏蛟騰都已經十點了

今次的行程同上次一樣,即由下苗田上大垌。

由烏蛟勝 --> 九擔租 --> 上下苗田一路都有樹蔭,走來十分輕鬆。但一上同大垌,太陽就急不及待顯示威力,氣溫由 29 急升到 32。

2008-8-20 17:04 SW5516
點解沒有了下半部份 ??:face09:

在上大垌期間,在石頭上看到 "偽行者 tony " 字樣,之前在大刀刄都見過的,係咪你呀小強 :face28:

女人做足了防晒準備但都嘮叨指陽光太猛了,可能因為這原因,由烏蛟騰開始都不見有其他人。兩個人行心有的的驚。:face05:

在紅石門坳小休一陣:face62:但都找不到路下紅石門:face09:,最後在危崖 的牌上見到指示,原來草太長遮住。:face48:

一路行到 鵝髻頂 ,在斜路頂看到三個少年手足並用走上來。他們第一句就問 " 到紅石門還有多遠 ? " 我尚末回答他們又追問 " 紅石門村有沒有水賣 ??"  紅石門唔係癈村咩 ??

原本應該分一些水給他們,但自己都只有 2 升唔夠:face48:,長路遙遙,:face82:唯有祝福他們吧 :face31:

去到近長牌墩,竟然在路邊見到一包米:face11: 唔通係 II :face40:於是同女人有咁快走咁快
:face59:

去到長牌墩的水已經飲光,同女人兩個頂住猛烈陽光行有的過熱。過了副壩後見到建築地盤有人,走去些的水飲,飲完成個生猛晒。

今日全程烏蛟騰 -> 上下苗田 -> 大垌 -> 觀音垌 -> 鹿湖垌 -> 長牌墩 -> 大尾篤
由上午10 時到下午四時 共6 小時

今日感覺和上次有明顯不同,天好清的景可以望好遠但好熱。最熱時有 35 度 (傘下)。

2008-8-20 22:03 Charles
回復 #2 Limlim 的帖子

酷熱天氣低下都環湖行成6粒鐘,真不簡單。夏天走這條路線,危險增加,幾年前就出過事。最緊要都係多帶水同量力而為。:face35:

2008-8-20 22:22 jojo
回復 #2 Limlim 的帖子

烈日當空行呢條線:face11:勁borr
令我回想早幾年夏季,都係帶住幾個新行友行呢條路:face69: tommy那時都只係跟我地行過一,兩次. 經船灣一役,佢依家都掛住嘴邊.

之後一星期就有人係長牌墩附近中暑身亡:face36:

"去到近長牌墩,竟然在路邊見到一包米" 點解有咁快走咁快:face09:係邪門野來

2008-8-20 23:33 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]Limlim[/i] 於 2008-8-20 17:04 發表
在上大垌期間,在石頭上看到 "偽行者 tony " 字樣,之前在大刀刄都見過的,係咪你呀小強 :face28:

[/quote]

唔係, 我都唔係Tony :face48:, 仲有就係我最憎d人破壞環境 :face17:

[quote]原帖由 [i]Limlim[/i] 於 2008-8-20 17:04 發表
今日全程烏蛟騰 -> 上下苗田 -> 大垌 -> 觀音垌 -> 鹿湖垌 -> 長牌墩 -> 大尾篤
由上午10 時到下午四時 共6 小時
[/quote]

6小時完成到, 真係好快下喎 :face49:

2008-8-21 09:16 jojo
回復 #5 Hello Keung 的帖子

行咁快,即係有信心同我地行啦.:face49:

2008-8-21 11:51 SW5516
回復 #5 Hello Keung 的帖子

同你地比無得比 :face48:

2008-8-21 13:28 SW5516
貼的相先:face49:

2008-8-23 22:08 jojo
回復 #8 Limlim 的帖子

咁耐都無相:face09:

2008-8-25 17:26 SW5516
屋企部腦有的問題
要係公司放工後先貼到

2008-8-25 17:45 jojo
回復 #10 Limlim 的帖子

成包未開過的米:face31: 拿番屋企食嘛:face69:

2008-8-25 17:59 SW5516
回復 #11 jojo 的帖子

漏左氣了 :face35:
包米入面重有的濕氣 :face48:

2008-8-25 18:59 Hello Keung
金象! 貴野黎喎 :face28:

係咪, 有人想帶米去露營, 中途覺得太重, 所以掉左去 :face03:

2008-8-25 19:04 Charles
回復 #13 Hello Keung 的帖子

問題:
帶袋米去露營即係新手,但新手又點會去果度露營?

2008-8-25 20:40 Hello Keung
回復 #14 Charles 的帖子

聽聞一個朋友說佢好耐以前(約20年), 一班人帶平時在家先用的麻雀板同麻雀去鹹田灣露營, 中途上大浪坳就頂唔順, 掉底係到. :face03:

頁: [1]
查看完整版本: 再闖船灣 2008/08/16