哈囉~強 » 哈囉~比賽 » 毅行者2008 » 毅行攝記 2005, 2006, 2007

2008-9-21 19:38 Hello Keung
毅行攝記 2005, 2006, 2007

我喜歡影相, 但好少會影片, 因為覺得"相"能夠容易與人分享, 但"片"就困難多了. :face36:
但科技進步, 網上空間越來越便宜, 100幾mb的片放上網與人分享也是方便便宜的方法. :face75:

但引起我去影片的就是在2006年年中時, jojo借了charles製作的毅行者2005DVD給我看. :face76:

由於2006年我做support team, 無行到, 所以到了2007年才加入毅行者攝錄行列了. :face26:

觀賞Tips: 如果想有快速前看或倒片, 請double click畫面, 轉成完全模式 :face35:

[size=4][color=darkorange][b]2005年, 只有Charles攝錄, 主要記錄Jojo參加的全女隊 [/b][color=#336633](片長30分鐘)[/color][/color]
[/size][wmv]http://www.hellokeung.com/gallery/video/tw2005c[/wmv]

[size=4][color=darkorchid][b]2006年, 除了Charles之外, Jojo亦都查機, 由4個自由行影到得2個自由行 [/b][/color][/size][size=4](片長25分鐘)
[/size][wmv]http://www.hellokeung.com/gallery/video/tw2006c[/wmv]

[size=4][color=blue][b]2007年, 我亦加入了, Chales及Jojo亦更有攝錄經驗, 3個自由行, 片段內容亦更豐富了. [/b][color=#336633](片長49分鐘)[/color]
[/color][/size][wmv]http://www.hellokeung.com/gallery/video/tw2007c[/wmv]

2008-9-21 21:23 Hello Keung
片又upload左上去, 及再壓縮, 好奇怪, 我平時用開個一部電腦在網上播就速度有問題, 但local播無恙, 在另一部電腦在網上播亦無恙. :face47:

再create過片, 不過而家開住俾大家睇先 :face35:

2008-9-21 21:30 jojo
回復 #1 Hello Keung 的帖子

就係05張碟引起你拍片上癮:face49:
太好了, 可以隨時隨地都可以網上睇到:face15: 好開心
今年,都希望拍多d,最好有精景的對白,一世難忘:face26: 老左唔行得都有美好的回憶:face19:

2008-9-21 21:39 Hello Keung
回復 #3 jojo 的帖子

由於行過幾次毅行者, 所以睇到毅行活動真人show就特別有感染力了 :face26:

2008-9-21 22:47 Hello Keung
2005, 2006及2007 video都用了VCD制式及size 1:1放上網. :face35:

2008-9-22 13:37 Charles
08年的video正在密謀中,人數未知,片長未知,幾時有得睇未知.....................咩都未知。

2008-9-22 13:42 SW5516
回復 #6 Charles 的帖子

努力 :face13:
今次小弟個貓樣會唔會上埋鏡 :face28:

2008-9-22 14:22 jojo
回復 #7 SW5516 的帖子

出鏡的朋友越多更係越好啦.:face49: 最好鏡頭前up多d野. video就更加豐富啦:face26:

2008-9-22 15:43 Charles
回復 #7 SW5516 的帖子

到時要電聯至可以集合到,因為會好多人好混亂。

見到識得ge人都會無一漏網,絕對有機會上鏡,及事後送DVD一張。

2008-9-22 16:32 SW5516
回復 #9 Charles 的帖子

嘩 !!
仲有毅行 dvd 送,咁梗係會出現 la :face34:

2008-9-22 16:59 Hello Keung
正在考慮造個"攝影為本"臂章, 當日用. :face75:

記得叫多人來, 一見到有"攝影為本", 就要揮手喇 :face97:

2008-9-22 18:20 Hello Keung
隱形人係毅行網找隊, 仲要係target 25hr喎, 如果佢找到隊, 就又多一隊人訪問. :face28:

2008-9-22 20:04 SW5516
charles, jojo, diamen  加埋隱形人咪剛剛好 4 個 :face35:

2008-9-22 21:00 Hello Keung
回復 #13 SW5516 的帖子

charles, jojo, diamen 都係自由行, 但係隱形人要找'真'隊, 有cert有記錄架 :face35:

2008-9-22 21:19 jojo
回復 #12 Hello Keung 的帖子

可能睇到毅行攝記,刺激到佢,所以收到隱形人來電問我有關徵求隊友事宜.我話>咪害人啦:face03:

2008-9-22 21:22 Charles
回復 #13 SW5516 的帖子

隱形人只有在隱形時先至成為傳說,一現身就無0左神秘感ga喇。所以為有繼續隱形,又或者隨時出現至有驚喜。:face35:

2008-9-22 21:26 Charles
唉!真至現在我都無法在Mac機平檯上開到幾條片來睇。真慘,導演剪接居然睇唔番自己條片。:face47:

2008-9-22 21:27 jojo
回復 #11 Hello Keung 的帖子

整臂章:face28:咁好似上年整旗幟的"偽行首老"啦,要由頭帶到落尾borrr:face35:
尋日daimen著到戰鬥格,我地著埋同一色衫啦!黃色衫?+ 腰bag!:face49:

2008-9-22 21:38 Hello Keung
T-shirt 有黃色衫, 但外套就只有灰色 :face48:

而家聯絡左2隊會欣然上鏡, 1隊11點出發, 另1隊2點出發, 我慢慢行就可以meet到2點出發個隊了 :face49:

2008-9-22 21:39 Hello Keung
回復 #17 Charles 的帖子

唔通Mac機睇唔到 wmv (windows media video) :face09:

2008-9-22 21:43 Charles
回復 #20 Hello Keung 的帖子

唔係喎,你剪果條片我最初睇到喎,不過後來又睇唔到。:face09:

2008-9-22 21:49 Hello Keung
回復 #21 Charles 的帖子

最初, 我用vcd1.0 (150 line), 但之後改了用vcd2.0 (288 line) :face31:

2008-9-22 22:31 Charles
回復 #19 Hello Keung 的帖子

邊有得慢ga,人海中相遇都係隨緣遮,施主:face31:。或者你可以成為佢0地電兔,為0左出鏡而不停加速。

2008-9-22 23:33 jojo
回復 #19 Hello Keung 的帖子

又可能佢地仲快過我地:face11: 

2008-9-24 09:53 Hello Keung
又聯絡左1隊9點出發, 不過應該追唔到, 因為佢地上年行23:xx, 而今年又不停練習. :face48:

2008-9-24 09:59 jojo
回復 #25 Hello Keung 的帖子

除非你九點前係起點打躉影下video先啦:face69:

2008-9-24 11:23 Hello Keung
臨起步, 要食叉燒飯, 要9點前食完去到, 太早了. :face48:

2008-9-24 14:07 daimen
回復 #27 Hello Keung 的帖子

帶一盒叉燒飯比你:face35:
你咪可以影9點個一round:face13:

2008-9-24 14:17 jojo
回復 #28 daimen 的帖子

寞非你又想九時前去到:face09: 記住係鏡頭前做啦啦隊呀:face35:

2008-9-24 15:00 SW5516
回復 #29 jojo 的帖子

其實九時係咪都有起步禮 ??
如果係我想九時睇完後起行

2008-9-24 15:15 jojo
回復 #30 SW5516 的帖子

下:face28:唔等我地.
9:00AM, 11:00AM, 12:30PM, 2:00PM 都有起步.

2008-9-24 15:16 daimen
回復 #29 jojo 的帖子

我是話:他在9點前到拍video,我在11點前送個叉燒飯給他:face22:

2008-9-24 15:21 jojo
回復 #32 daimen 的帖子

網主諗得過borrr:face69: 食埋兜飯起步,有氣有力:face39:

2008-9-24 16:15 SW5516
回復 #31 jojo 的帖子

11 點先行,我怕我行到 cp3 都午夜了 :face23:

2008-9-24 17:21 Hello Keung
回復 #34 SW5516 的帖子

3段距離, 無傷無痛的話, 我地大約要8個半鐘, 要追早2個鐘出發的你, 無乜可能喎 :face48:
上年都只係在CP4先追到9點鐘出發的朋友剛大休完. :face35:

2008-9-24 21:49 Charles
回復 #34 SW5516 的帖子

你唔會。午夜至到CP3的係比48hr都行唔完果批,no way。

2008-9-24 23:49 Hello Keung
咁都要睇幾點起步, 如果2點起步, 行10個鐘去到CP3, 都唔算太差, 至少有1次2點起步都過午夜先到. :face48:

記得有次陪行38小時, 9點起步, 都只係晚上9點到呢 :face35:

2008-9-25 14:45 SW5516
回復 #36 Charles 的帖子

你太抬舉了 :face36:
我自己都沒有信心可以在十二小時內行完 1-3 段 :face61:

我志在感受一下氣氛同試下自己的耐力 ja

2008-9-25 18:34 Charles
回復 #38 SW5516 的帖子

1-3段,有得飲有得食,比你最多10個鐘好喇。

2008-9-25 21:16 SW5516
回復 #39 Charles 的帖子

強記 07 偽行時間
第一段 3小時20分
第二段 1小時58分
第三段 3小時06分

山神都要 8 小時多
我第二段行過要成 3 小時
睇怕行晒三段不少於 10 小時

2008-9-25 21:56 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]SW5516[/i] 於 2008-9-25 21:16 發表
強記 07 偽行時間
第一段 3小時20分
第二段 1小時58分
第三段 3小時06分

山神都要 8 小時多
我第二段行過要成 3 小時
睇怕行晒三段不少於 10 小時 [/quote]

你上面打錯字, 我幫你改返, 毅行第二段係由西灣去北潭凹, 並不是麥徑第二段, 毅行第二段好短的. :face35:
另外, 行第三段中段時, 我開始舊患覆發, 所以先慢左d, 我去到CP3時, jojo及charles都走了. :face48:

2008-9-25 22:54 jojo
回復 #41 Hello Keung 的帖子

咩呀! 第四段你無啦啦模黑追過我地都唔知:face28:

2008-9-25 23:14 Hello Keung
回復 #42 jojo 的帖子

因為要縮短右膝既痛苦時間, 在昂平至茅平之間, 係完全唔可以屈右腳咁, 跣住跑去遮 :face51:

2008-9-25 23:25 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2008-9-25 23:14 發表
[color=red][color=seagreen]因為要[/color]縮短[color=seagreen]右膝既[/color]痛苦時間,[/color] 在昂平至茅平之間, 係完全唔可以屈右腳咁, 跣住跑去遮 :face51: [/quote]

呢句咁似阿臭成日掛住嘴邊"縮短痛苦時間":face17: 但我痛就縮唔到啦.:face02:

2008-9-25 23:30 Hello Keung
回復 #44 jojo 的帖子

縮短痛苦時間只可以係d平緩下斜路時發揮:face35:

不過去到最後一段時, 太痛, 咁就無辦法縮短時間了 :face48:

2008-9-26 23:42 Charles
哈哈!無錯,「縮短痛苦時間」係我ge金句,不過現在都未知100K的最短痛苦時間係幾多。

計算以往有意識及計劃完成麥徑的次數好多,共11次,有3次逃走,成功率73%,受傷率27%。

90' Mar  (2人)       1 - 3  (大雨逃走)
90' Jun  (單挑)      1 - 3  (酷熱逃走)
91' Jan   (單挑)     1 - 10 (腳有水泡,完成)36hr57min
98' Nov  (毅行)     1 - 10 (完成)47hr30min
03' Nov  (毅行)     1 - 10 (拗柴+腳有水泡完成)31hr47min
03' Dec  (單挑)     1 - 6   (逃走)
04' Jan   (單挑)     1 - 10 (完成)30hr52min
04' Nov  (自由行)  1 - 10 (完成)26hrXXmin
05' Nov  (自由行)  1 - 10 (未起步已拗柴,完成)27hrXXmin
06' Nov  (自由行)  1 - 10 (完成)唔記得
07' Nov  (自由行)  1 - 10 (完成)23hr54min

90'年前亦曾嘗試用3日完成,結果唔使講都知。

2008-9-27 21:50 Hello Keung
只計毅行日活動 :face49:

99 (頗重傷) (毅行) 1-10 32:xx (搞到左腳腕有久患)
00 (無恙)    (毅行) 1-10 31:xx (仲有氣有力幫人揹野行多幾K,  落雹封山)
01 (輕傷)    (毅行) 1-10 32:xx (虛脫但飲寶礦力可回魂)
02 support
03 (無恙)    (陪行) 1-10 36:xx (行多10幾K及等到眼訓)
    (原本幫個朋找到Pearl個隊, 但之後佢找左隊有皇帝式享受support team的隊伍, 咁慢佢都行到無癮)
04 (重傷)    (毅行) 1-5            (搞到右膝有久患)
05 (重傷)    (毅行) 1-6            (搞埋左膝有久患)
06 support            9-10 x 2
07 (頗重傷) (偽行) 1-10 24:xx (要睇埋video喇)

2008-9-27 22:26 jojo
:face28:[color=red]曬冷![/color] 無你地咁多,但全部一tick過:face39:
年                時間      備註      
03 (毅行)     31:47     大雨,雷暴,無support,有相
04 (自由行)  26:05     涼快,無support,有相
05 (毅行)     27:50     日照熱, 豪華support, 有相有video,全女隊top7 (包括阿pearl)
06 (自由行)  26:55     日照熱, 無support,有相有video
07 (偽行)     23:54     日照熱, 無support,有相有video

多了處傷,今年就唔知啦:face35:

2008-9-28 07:23 jojo
回復 #48 jojo 的帖子

[color=red]更正:face35:[/color]
06 (自由行)  26:55     日照熱, [color=red]有Daimen係沙田坳做support[/color],有相有video

2008-9-28 17:31 daimen
回復 #49 jojo 的帖子

多謝你地:face13:,我才有得出出鏡:face19:

2008-9-28 23:16 jojo
回復 #50 daimen 的帖子

一睹當年你的經典頽癈look :face03: 今次洗心革面做一個偽行,要諗定多d野up啦:face69:

2008-9-29 11:14 Hello Keung
回復 #50 daimen 的帖子

今年直情可以當最上鏡先生啦 :face35:

2008-9-29 22:48 Charles
今年大家似乎都好努力,相信腳程亦可做到好接近,所以影片亦相信會好豐富。<br />
今年並無打算超越上年成績,因為要再快就要放下相機,放棄拍攝時間,只揹一支水同細腰pack,有full support,咁至可以挑戰21-22,甚至20, 不過就無0左好多紀錄。但今年咁熱鬧,咁多朋友參與,唔影相又點得呢。:face35:

2008-9-29 23:05 Hello Keung
回復 #53 Charles 的帖子

我目標時間始終都係28個鐘, 唔洗咁辛苦, 又可能影多d野 :face35:

2008-11-9 11:32 Charles
回復 #54 Hello Keung 的帖子

咦!小強,你今年卒之做到你target 28個鐘。不過到終點時,你好似仲慘烈過上年24:xx喎。都話28唔利你啦,下次做番24啦:face35:

2008-11-9 14:17 SW5516
charles
原來我當日在起點拍了一張照片有你、jojo 同 隠形人在內

2008-11-9 20:07 Charles
回復 #56 SW5516 的帖子

係呀?當日有好多人要相認,似乎早到左40分鐘都執唔齊人影相,相認唔到添.好彩小都幫你影左.
依家係毅行最忙碌ge時候--就係剪片.

2008-11-9 20:59 SW5516
回復 #57 Charles 的帖子

開頭唔覺有
睇返的相發現有一個冇著衫的人.....
先發現你地 :face69:

2008-11-9 22:13 jojo
回復 #58 SW5516 的帖子

可惜我地(除小強)都未見過你真人borr:face17:

2008-11-9 22:33 SW5516
回復 #59 jojo 的帖子

個日一早八點出門口
都要成 1055 先到北潭涌呀 :face48:

2008-11-9 23:06 daimen
回復 #60 SW5516 的帖子

你是否坐94,我同隠形人都是1055到逹.
我和他上層樓梯口,大大聲講野:face28:

2008-11-9 23:51 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]jojo[/i] 於 2008-11-9 22:13 發表
可惜我地(除小強)都未見過你真人borr:face17: [/quote]

我睇住佢行過來都認唔出, fit左好多, 要轉頭象相了 :face35:

2008-11-9 23:52 SW5516
我打的
1025 去到西貢
找下車站又走了一班車
強記又打電話來問係邊
所以最後打的入

2008-11-10 01:31 daimen
回復 #63 SW5516 的帖子

我估唔係走班車,
我10:00到西貢車站,已經冇巴士:face47:,
還有大約三十幾人等候,相信上一班載滿:face32:

頁: [1]