哈囉~強 » 哈囉~比賽 » 毅行者2008 » 偽行者2008的預定裝備

2008-9-26 11:52 jojo
偽行者2008的預定裝備

[size=12px]又一年偽行,上年呢個時間仲懶懶閒,我地燒住烤見d friends係荃錦坳操山. 今年就比較認真,除可以拍到好的video, 都希望做到時間.  依家要 review 下d裝備先:face35:[/size]
[size=12px]
[b][font=新細明體][size=3]衣[/size][/font][/b]
短/長袖衫 (recommend用黃色戰衣)
短/長褲
帽子[/size]
[size=12px]頭巾
後備短袖衫 (都係黃色啦)
後備襪一對
風褸 (睇天氣預測)[/size]
[size=12px]終點站會買大會一件更換

[b][font=新細明體][size=3]食[/size][/font][/b]
飯團x2
寶廣[/size]力粉x1
薯蓉x1
醒神香口膠
沙田坳士多, 荃錦坳士多

[b][font=新細明體][size=3]袋[/size][/font][/b]
腰bag

[b][font=新細明體][size=3]電筒[/size][/font][/b]
自己條手電筒+後備電蕊

[b][font=新細明體][size=3]手杖[/size][/font][/b]
一支

[font=新細明體][size=3][b]裝飾品[/b][/size][/font]
正在諗緊中 (網主搞)

[b][font=新細明體][size=3]小休[/size][/font][/b]
每cp少於15分鐘/多拉

[b][font=新細明體][size=3]注意[/size][/font][/b]
[b][font=新細明體][size=3][/size][/font][/b]常磨損的地方,要注意貼膠布及塗花士令

以上都只係參考:face35:

2008-9-26 19:48 SW5516
回復 #1 jojo 的帖子

我行得個 1-3 段應該唔使咁多野吧
:face28:

2008-9-26 20:43 Hello Keung
今年我既target時間繼續係28個鐘 :face33:

[b]回復 #1 jojo 的帖子
[/b]
> 上年呢個時間仲懶懶閒
今年呢個時間我都仲係懶懶閒 :face48:

> 短/長袖衫 (recommend用黃色戰衣)
明天去置裝, 睇下有無恰用又係黃色啦 :face08:

[b]回復 #2 SW5516 的帖子[/b]

> 我行得個 1-3 段應該唔使咁多野吧
應該可以帶少一個飯團 :face88:

2008-9-26 21:02 jojo
回復 #2 SW5516 的帖子

那你個女人會唔會來呀

2008-9-26 21:08 jojo
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2008-9-26 20:43 發表
今年我既target時間繼續係28個鐘 :face33:

> 上年呢個時間仲懶懶閒
今年呢個時間我都仲係懶懶閒 :face48:

> 短/長袖衫 (recommend用黃色戰衣)
明天去置裝, 睇下有無恰用 ... [/quote]

[color=blue][color=blue]上年你楂馬前都係懶懶閒,無練習,不過都跑完全程. :face48:[/color][/color]
[color=blue][color=blue]target 話就話28個鐘...又有可能..20頭就搞點[/color][/color]
[color=blue][/color]
[color=blue]你好似有件黃色衫ga:face17:

[/color]

2008-9-26 21:56 Charles
回復 #2 SW5516 的帖子

其實唔係好多0野,比起平時行山已輕0左好多。字面上好多,但都係輕便裝。:face76:

2008-9-26 22:02 daimen

你e段野,好似比我睇咁:face05::face86:

2008-9-26 22:10 jojo
回復 #7 daimen 的帖子

remind自已,又要remind人地. 第一次玩,就更加要望一望啦. 一tick過行晒! 咪閃人:face88: :face86:唔好見到極樂快車就上:face32: 明天隠形人來:face38:
距離時間,話長唔話,話短唔短,一個月鬆d啦. 或者今回輪到我出事:face23:

2008-9-26 22:51 Hello Keung
回復 #7 daimen 的帖子

哩段野係每年出一次既 :face35:

2008-9-26 22:55 Hello Keung
回復 #8 jojo 的帖子

計出事...

2次重傷要中途離場, 2次頗重傷去到終點, 1次輕傷去到終點, 2次無恙去到終點. 出事率好高 :face45:
另外加多2次support, 即是9年參與毅行 :face68:

2008-9-27 10:58 SW5516
回復 #3 Hello Keung 的帖子

應該可以帶少一個飯團

唔係呀嗎 ?? 只可以帶少一個飯糰 :face28:

[b]回復 #4 jojo 的帖子
[/b]
我女人當然來啦 :face35:

[b]回復 #6 charles 的帖子
[/b]
好多野我都冇...頭巾啦、帽啦同電筒
睇來要置下裝了 :face49:

2008-9-27 19:53 jojo
回復 #10 Hello Keung 的帖子

年資都好高borr.
咁上年係頗重傷;輕傷還是無恙去到終點:face09:

2008-9-27 19:59 jojo
回復 #11 SW5516 的帖子

女人來 :face17:那就無得留底,晚上一定要閃:face31:
頭巾都幾好用家,曬時束係頸防曬傷頸後肉,晚上唔戴帽當頭巾:face49:
下....你連帽都沒有:face17:

2008-9-27 19:59 Hello Keung
回復 #12 jojo 的帖子

膝蓋都唔屈到, 行一下差不多痛到出眼水, 當然係
[color=red]頗重傷[/color] :face12:

2008-9-27 20:02 Hello Keung
回復 #11 SW5516 的帖子

你無帽 :face11:
都唔曬傷, 你皮膚質素好好喎 :face13:

2008-9-27 20:35 jojo
回復 #14 Hello Keung 的帖子

頗重傷:face11: 都行24xx. 無恙就20:face28:

2008-9-27 20:37 jojo
回復 #15 Hello Keung 的帖子

或者人家係肯亞或新畿內亞人的後裔,曬極都唔傷:face69:

2008-9-27 21:03 Hello Keung
其中一次無恙完成, 可以行完前又行後, 行多好幾Km路, 再幫人揹埋野, 到終點都好精神, 點會好似上次咁榭晒喎 :face45:

[img=400,288]http://www.hellokeung.com/gallery/photo_03/0010_22.jpg[/img] 沙田坳士多
[img=288,400]http://www.hellokeung.com/gallery/photo_03/0010_28.jpg[/img] 終點

2008-9-27 21:23 jojo
回復 #18 Hello Keung 的帖子

大路一條,條褲行到咁污穢ga:face95:

2008-9-27 21:58 Hello Keung
2000年, 大雨泥濘, 落雹封山 :face88:

2008-10-25 16:04 Hello Keung
連續2個月不斷地, 時病時痛, 無練習, 所以Target時間已set到去30小時了 :face31:

2008-10-25 20:55 jojo
回復 #21 Hello Keung 的帖子

哦...個個都報定案先:face38:
那我雙膝有舊患,新傷右腰側位,仲有剛好番九成的頸肩痛啦. 那我地偽行隊名應該叫"殘廢四人組":face03:

2008-10-27 10:12 Charles
回復 #22 jojo 的帖子

殘廢組計埋我。
昨日操山時尾段飛鵝山道出清水灣道,右腳舊患扭傷處出現隱痛。

2008-11-4 10:39 jojo
猶豫緊需唔需要帶風褸添:face31: 往年熱,但清晨落大帽都幾凍,今年剛轉冷,有可能仲冷d:face46:

2008-11-4 13:08 SW5516
回復 #24 jojo 的帖子

星期六會有雨同埋得 24 度 o乍

2008-11-4 15:58 Hello Keung
24度, 應該是正既溫度, 落雨先係問題 :face23:

2008-11-4 17:15 jojo
下星期的溫度仲正,最低19C. :face17:
臨尾段,對鞋濕左都還可以忍...,開始濕就麻煩. 唔想03年由第二段由頭濕到腳:face28:

2008-11-4 20:39 Hello Keung
買左對鞋, 希望唔跣啦 :face31:

New Balance - mw605br
[img]http://www.newbalancetaiwan.com.tw/images/product/MW605BR_B.jpg[/img]

2008-11-4 21:33 Charles
回復 #28 Hello Keung 的帖子

嘩!咁重本呀,對鞋睇落好似好重喎。不過新鞋落地,唔適合行長途喎。

2008-11-4 21:39 Hello Keung
對鞋唔係好重, 只係375gram, 同之前個對重量相約. :face48:

無計, 如果下雨, 我之前個對鞋在第4段一定跣. :face24:

2008-11-4 22:22 Charles
都係時候檢討自己ge裝備。

衣物:
1. 短袖衫兩件(著一件、帶一件、最後買一件)
2. 襪兩對(著一對、帶一對)
3. 褲一條(著住)
4, 勝利Nike鞋一對(著住)
5. 帽一頂
6. 手襪一對
7. 手巾/頭巾一條
8. 太陽鏡一幅
備註:風褸在考慮中,主要在完成之後搭車用,但重量增加好多。

食物:
1. 水500ml
2. 飯團兩個
3. 糖兩粒
4. 西灣士多
5. 嶂上魚蛋
6. 水浪窩神秘補給
7. 沙田坳士多
8. 荃錦坳士多
備註:沿途多野食到不得了,所以無gel、無朱古力、無..........

裝備:
1. 腰 bag(用左10年)
2. DC相機
3. V-Cam
4. 電筒(電芯兩粒,無後備)
5. 膠布(腳用)
6. 花士令
備註:為了減輕重量,所以無手扙

2008-11-4 22:41 jojo
回復 #28 Hello Keung 的帖子

咁危險的事你都做..新鞋o黎borrr, 未開齋.:face28:

2008-11-5 09:55 Hello Keung
衣物:
1. 短袖衫2件 (1為後備)
2. 長袖衫1件
3. 褲1條
4. 襪2對  (1為後備)
5. 新買的NB鞋
6. 帽1頂
7. 手襪1對
8. 毛巾1條

食物:
1. 水450ml
2. 薯仔2個
3. 糖1包
4. 朱古力1包
5. power gel 4包
6. power bar 2支
7. 西灣士多
8. 鹹田灣士多
9. 嶂上士多
10. 水浪窩神秘補給
11. 沙田坳士多
12. 城門水塘汽水車
13. 荃錦坳士多
14. 田夫仔士多

裝備:
1. 奧比斯背囊
2. 電筒 (+2後備電)
3. DC相機
4. V-Cam (後備用)
5. 行山杖 (預定受傷時用)

行完第1段都開左鞋了, 至於新鞋括腳, 比起其他痛症只是小事, 可以ignore :face48:
其實power乜的食物並不是話好有power, 只是容易消化, 我食野慢所以要帶d. :face23:
例如1包power gel係100kcal, 1粒得力素係40kcal, 1包250ml豆奶係150kcal. :face35:

2008-11-5 10:29 jojo
回復 #33 Hello Keung 的帖子

咦!同你食野有jetso! 食得快過你:face03: 

頁: [1]
查看完整版本: 偽行者2008的預定裝備