哈囉~強 » 哈囉~郊遊 » 行程2008 » 麥3-4的糾纏 2008/10/26

2008-10-28 01:55 Charles
麥3-4的糾纏 2008/10/26

今年對麥3、4有點無厘頭的糾纏,順走、逆走、日走、夜走都試過,過兩星期都仲要走多次。
呢日主要帶朋友F操山,因為佢有多年無行過呢段路,所以特別走一趟為偽行試步。
雖然今日唔係比賽,但都食碟飯、蕉同埋汽水打底。帶0左1.5L飲料,9:38起步。
唔同上次比賽全密雲,今日有陽光,間中有雲(不多),熱熱熱。朋友F走麥3都跟得好貼,44min到嶂上,1hr51min到雞公頂,約兩個半鐘完成麥3。但去到水浪窩見汽水機依舊無水賣,形同虛設。雖然走完麥3只係飲0左250ml水,但熱天加上無汽水飲雙重打擊下,士氣大減。
食完條粢飯後無奈上路。接上上山車路後漸漸發覺自己有血糖低雲遊現象。離開竹洋路開始上山路。由朋友F領行,但好景不常,朋友F半拗右腳,唯有自己再次領行,速度放慢,約兩點鐘上到馬鞍凹。因為朋友F膝有隱患,所以落山都無跑,14:27到昂平,15:02到茅坪,15:43打瀉油凹。一路上都等0左朋友F好幾次,亦休息0左好幾次,最後16:28到基維爾,6hr50min完成麥3、4。
從基維爾往上走,出飛鵝山道落清水灣道脫出。不過落飛鵝山道時右腳舊傷又出現隱痛,原來上次操夜山扭傷,事隔個幾月都未原全復原,今次都危危乎。

2008-10-28 09:28 Hello Keung
成條麥徑, 每次行麥3中段至麥4尾都最情緒低落唔想繼續, 過到沙田坳個關口, 雖然之後都有高山要上, 身體辛苦, 但至少心情輕鬆好多. :face31:

2008-10-28 10:02 jojo
試過06年自由行,上馬鞍上得好頽癈,直情放棄咁坐左落石級,有條鬼佬以為我有事問: ARE U OK!:face36:

2008-10-28 10:05 Charles
回復 #2 Hello Keung 的帖子

因為麥3、4上落坡幅大,加上有汽水機後依然係無補給,失望ge扛擊比起以前預左無水仲雪上加霜。所以連走3、4都係有補給好D。:face35:

2008-11-3 22:42 Charles
回復 #3 jojo 的帖子

我諗情緒最低落ge時候係人人都逃走晒,剩番自己,都唔知繼唔繼續好。

頁: [1]
查看完整版本: 麥3-4的糾纏 2008/10/26