哈囉~強 » 哈囉~新聞 » 生產力促進局淘汰文職

2008-11-17 05:23 Jenny
生產力促進局淘汰文職

邊個俾人降職咁慘?:face12:

「 要 不 斷 學 新 知 識   走 在 科 技 最 前 」

【 記 者 張 文 傑 報 道 】經 濟 步 入 衰 退 , 公 營 機 構 亦 要 汰 弱 留 強 。 三 成 資 源 來 自 公 帑 的 生 產 力 促 進 局 正 逐 步要 求 文 職 員 工 自 我 增 值 , 轉 型 做 Project Officer ( 項 目 主 任 ) ; 資 深 員 工 如 未 能跟 上 新 技 術 , 須 由 顧 問 降 職 至 技 術 員 。 該 局 總 裁 馮 永 業 說 , 未 能 立 足 的 員 工 「 係 你  科 技 ( 水 平 ) 留 你 唔 到 。 」

引 入 評 核 員 工 新 制

馮 永 業 指 生 產 力 促 進 局 是 成 立 了 40 年 的 老 資 格 公 營 機 構 , 現 已 發 展 至 一 間 重 科 研 、 主 力 提 供 顧 問 服 務 的 公 司 , 不 再 只 依 靠 政 府 , 管 理 及 營 運 須 與 時 並 進 : 「 員 工 要 不 斷 學 新 知 識 增 值 , 走 在 科 技 最 前 , 否 則 如 果 工 業 家 科 技 知 識 仲 叻 過 你 , 為 乜 要 搵 你 做 顧 問 畀 意 見 ? 」 為 提 高 競 爭 力 , 局 方 逐 漸減 少 文 書 職 位 , 現 已 有 85 人 成 功 轉 型 做 Project Officer , 有 三 個 資 深 員 工 亦 因做 不 來 顧 問 工 作 , 自 願 降 職 做 回 技 術 員 。
生 促 局 早 前 引 入 評 核 員 工 新 制 度 , 最 差 的 第 四 級 別 會 給 予 指 引 導 如 何 改 善 , 九 個 月 內 仍 無 表 現 便 「 冇 得 留 低 」 。 「 500 幾 個 員 工 入 面 , 07 年 有 38 個 被 評 為 四 級 , 約 16 個 已 升 回 第 三 級 , 其 他 有 約 滿 冇 同 佢 續 約 , 有 辭 職 , 真 正 炒 得 三 個 。 」 他 承 認 今 年 已 有 64 個 員 工 自 動 辭 職 , 因 為 好 的 員 工 被 挖 角 , 但 局 方 並 非 裁 員 : 「 家 仲 要 請 42 個 人 去 做 好 多 新 項 目 , 早 前 先 用 高 薪 請 個 應 科 院 高 級 人 員 過 。 」

料 明 年 收 入 有 影 響

他 強 調 局 方 財 政 穩 健 , 但 預 期 中 小 企 經 營 困 難 , 可 能 影 響 明 年 收 入 , 「 有 部 份 傾 緊 計 劃 對 方 都 話 慢 慢 , 睇 定 先 , 但 現 時 情 況 並 唔 顯 著 。 」 他 認 為 工 業 家 可 趁 此 時 期 計 劃 新 發 展 路 向 , 待 低 潮 過 後 東 山 再 起 。

2008-11-17 20:08 Hello Keung
都好多年前既事啦, 果時我都未走 :face50:
有d秘書都轉左職做Technician, 但咪又係做返以前d野 :face75:

2008-11-17 21:53 ddong
越來越無眼睇

啲老闆借啲意又裁員又減人工,根本就唔 定公司有問題!

2008-11-18 09:56 bunbun88
我睇番工會個forum 先知, 原來Andrew 同PC 打過官司, 仲攪左個監察小組........

2008-11-22 00:16 fatfatyiu
[quote]原帖由 [i]Hello Keung[/i] 於 2008-11-17 20:08 發表
都好多年前既事啦, 果時我都未走 :face50:
有d秘書都轉左職做Technician, 但咪又係做返以前d野 :face75: [/quote]

所謂上有政策, 下有對策.
你只要係阿頭隻愛驅, 死曬 D 新人, 點都未死到你.
但我證實,係有人真真正正被降識職.:face45:
現PC現正整頓中,落實顧問報告.
但我估行動要3~4年,換新血 , 又 make income.
咩打官司...攪對抗...坦白講...
唔駛做? 好多$ 咩? 其他人邊有時間

2008-11-29 15:00 bobchan
重科研? 科技既尖端?
快D去美國NASA請D人返來頂晒d PC 以上既人就差不多.....

2008-11-29 20:20 Jenny
回復 #6 bobchan 的帖子

你係咪無做呢間啦:face09:

2008-12-2 12:11 bobchan
我重係個道做緊......:bface238:

2008-12-2 21:09 Hello Keung
回復 #8 bobchan 的帖子

老董都話"離開好容易, 留底先困難" :face39:

2008-12-3 06:45 Jenny
回復 #9 Hello Keung 的帖子

老薑唔係走左啦咩:face09: 唔怪得之王小虎馬小玲成日都鬼整咁聲話經營困難啦:face05:。之但係,佢地又繼續做啊:face28:

2008-12-4 23:30 fatfatyiu
所謂... 年年難過;年年過... 只要唔好駁咀... 唔好反抗... 唔好有要求...總會有:smiley66:

頁: [1]
查看完整版本: 生產力促進局淘汰文職