哈囉~強 » 哈囉~新聞 » 西貢20人行山迷途獲救

2009-1-2 16:33 Hello Keung
西貢20人行山迷途獲救

20名男女在西貢 赤徑行山,報稱迷途,消防員尋獲他們時,其中13人不適,要由直升機接送。

該批男女由赤徑行山至蚺蛇尖,在傍晚7時報警聲稱迷途。消防員其後尋獲他們,但其中13人報稱不適,要由飛行服務隊 派出直升機,接走他們。因為人數眾多,要分兩批接送。首批8人上機後,直升機飛行途中無油,要飛回赤鱲角機場總部加油,而該8名人士到埗後,亦聲稱無礙,不用送院。

飛行服務隊直升機再折返,接送其餘5名人士。(

2009-1-2 16:42 Hello Keung
極之離譜, 浪費公帑, 呃直升機坐 :face11:

一般行山迷途都係帶迷途人士行返出來. 如果受傷而又路遠的話才用直升機. 哩班人搭完直升機就話舒服晒, 拒絕去醫院, 連100蚊急症室費用都唔使俾, 好筍. :face33:

人地頂多係濫用救傷車, 佢地就濫用直升機, 一程直升機至少都幾萬啦.  :face79:

2009-1-6 00:42 fatfatyiu
赤徑行山去蚺蛇尖難搵路咩?:face09:
如果唔係勁... 就未上蚺蛇尖啦...
因為我唔勁... 所以我掛靴前都未上過去:face03:

2009-1-6 10:06 Charles
回復 #3 fatfatyiu 的帖子

成20人,體能同山技都好參差。其實帶隊果個應該估量團友能力至好帶人上山。:face28:

2009-1-6 21:23 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]fatfatyiu[/i] 於 2009-1-6 00:42 發表
赤徑行山去蚺蛇尖難搵路咩?:face09:
如果唔係勁... 就未上蚺蛇尖啦...
因為我唔勁... 所以我掛靴前都未上過去:face03: [/quote]

掛靴 :face11: 咁就BBQ啦 :face03:

2009-1-6 21:25 Hello Keung
[quote]原帖由 [i]Charles[/i] 於 2009-1-6 10:06 發表
成20人,體能同山技都好參差。其實帶隊果個應該估量團友能力至好帶人上山。:face28: [/quote]

係幾個行山網都好想知哩班係乜人, 但又無記者影佢地相, 點唔到相! :face38:

2009-1-6 23:10 Charles
回復 #6 Hello Keung 的帖子

可能近年call直升機ge事件多到好似call的士咁,所以無死無傷就直情唔報喇。:face50:

頁: [1]
查看完整版本: 西貢20人行山迷途獲救