哈囉~強

標題: 香港播的韓劇
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
香港播的韓劇

幾年都無追過電視劇, 其實可以話連電視都好少睇, 但前個月亞視播了一套韓劇"達子的春天"之後, 便改變了睇電視劇集的態度了.

因為"達子的春天"的表達方式很全面化, 劇情首尾呼應, 兼且在表達劇情並不像香港電視劇般, 只用對白便可交易所一切, 可以說是, 只需要"聽電視"就完全知道內容了.

畫面的細節, 場景及背景的音樂, 都是"達子的春天"中表達劇情的方式, 而且, 故事發展很多向面, 並不像香港電視劇般可以輕易地估計到次後的劇情, 所以很有期待性.

由於有幾集"達子的春天"睇唔到, 所以決定上網去download, 那時才發現, 原來ATV版本比原裝韓版少好多.

我比較過ATV版及原裝韓版後, 覺得應該不是ATV自己cut的, 因為有些由頭帶到尾的劇情線, 可以全無痕跡的cut走, 所以應該是大韓電視賣去外地的外阜版.

"達子的春天" : 原裝韓版共22集足60分鐘, 外阜版(ATV)共20集只有40分鐘
  "加油!金順"  : 原裝韓版共163集足30分鐘(第163集有60分鐘), 外阜版(ATV)共122集只有25分鐘

當睇完原裝韓版後, 與外阜版簡直是兩回事, 原本, 我覺得外阜版已經值90分, 點知一比之下, 立見高低, 外阜版只值80分, 原裝韓版就值95分, 因為在睇外阜版時都覺得有一些位好似交代得太快, 一些人物又無講中間發生了什麼事情, 而原裝韓版其實是很完整呢.

所以, 睇完配音的外阜版後, 好睇的話, 必須要睇返原裝韓版才原汁原味.

由"達子的春天"之後, 便在download網內找到一些得過獎的韓劇來看, 之後我再download了"愛上女主播", "Oh!必勝!奉順英", "我係金三珣", "加油!金順".

睇過"我係金三珣"及"加油!金順"及"愛上女主播"之後, 就發覺"達子的春天"的藍本是由"我係金三珣"演變出來, 而人物性格就在"加油!金順"及些少在"愛上女主播"中找出來. 所以我第一套便睇了集大成於一身的"達子的春天", 便覺得劇情及演繹方式是很完美了.

在這幾套電視劇中, 排出我最喜歡睇的如下:

"達子的春天" > "加油!金順" > "Oh!必勝!奉順英" > "我係金三珣" >  "愛上女主播"

一有好睇既韓劇, 我將會在之後的篇幅再詳述.

頂部
HV8499
大地主

UID 13
精華 0
積分 159
帖子 159
閱讀權限 99
註冊 2007-3-9
狀態 離線
其實應該吾係電視劇水準問題,而係個人年紀問題。早年有線播”哈佛愛情故事”。故事老土到極。節奏慢到俾,但好處係miss左一兩集都可以pick up 到,睇得我兩公婆加埋阿女幾開心。

香港D劇有時太過現實,講D野同我地平時差吾多,梗係吾吸引。但掉轉如果將劇倩適當地誇張同埋節奏吾好太快,再加D突出少少characters,D觀眾咪鐘意睇lor。 成功例子唐心、大時代........

D人鐘意睇韓劇都係貪佢慢D,我地D老野pick up 倒ma。

得閒攞番盒Long Vacation and Love Generation泥䏲先。有時鬼佬台D Prison Break, 24, CSI, ER 快過頭,睇得好辛苦。
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
我覺得電視劇水準好有關, 最無癮係大部分香港電視劇係估到晒內容兼場景太簡單並不真實, 能夠舉例, 覺得好睇的香港電視劇, 很難才出現一套"隔世追兇"係有心思.

以上的韓劇都是韓國MBC電視台的劇集(大長今, 醫道等都是這個電視台), 其他韓國的電視台好像唔多覺有好劇(or 香港無買吧)
頂部
嘉敏
初哥

UID 36
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2007-6-26
來自 烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Hello Keung 於 2007-8-8 20:32 發表
因為"達子的春天"的表達方式很全面化, 劇情首尾呼應, 兼且在表達劇情並不像香港電視劇般, 只用對白便可交易所一切, 可以說是, 只需要"聽電視"就完全知道內容了.

阿媽成日鬧我開著電視機又唔睇, 嘥電, 接著xyz@$%我 . e家我終於都明白la , 我點解鐘意聽電視而唔係睇電視la~原來聽聲就知道公仔箱做緊乜. 阿媽, 下次你唔好鬧我la.

玩笑講完. 有感香港劇集用對白來造戲, 而日、韓的劇集是用表情,回憶來造戲的.

香港人乜都要快, 本身生活節奏又快, 又愛奉行公仔麵(速食)文化.

我係金三珣我都好鐘睇, 個時晚晚追, 鐘意套劇簡單, 鮮明.

頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
"我係金三珣"係好睇, 但套劇由頭到尾都係順著個男主角想點就點, 其他角色都無自己的選擇權. 極之大男人主意.
頂部
Jenny
百公里地主

UID 20
精華 0
積分 328
帖子 328
閱讀權限 99
註冊 2007-9-12
來自 大不列癲
狀態 離線
Hotel Babylon

正架!
BBC Drama 都有少少快﹐但真係ok好睇
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
BBC Drama 的劇集只可以係英國內先play到
頂部