哈囉~強

標題: 雷利旋風 2015/10/10-11
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
雷利旋風 2015/10/10-11

今年雷利改了制度 , 由上年的個人改了今年的隊制,由48 小時改了36小時. 時限真係太苛刻, 自己都猶豫了好耐。但首度合作的隊友肖靜就一直鼓勵實得.

星期五下午開始放假, 接了她來, 咁啱大家同日親戚到. 晚上同林生食過飯就準備睏.

睏下醒下就起床. 好似都唔覺瞓多過3小時.  8時起步, 有GEORGE/ KIM/HERMAN 陪跑. 未到港島長腳定點支援, 肖靜已借用了我對行山杖, 及甩掉了KIM/HERMAN, 補給完, GEORGE 繼續同我地一齊上路, 到油塘, 肖靜又有需要借行山扙. 那我對借比了她. 我急WHATSPP 需要一對, 冇山杖真係唔得, RAMOS尊程坐車比DAIMEN拎去沙田坳.

落沙田坳斜路, 肖靜抽筋. 同她按過幾次, 涯到沙田坳, 大文做按摩師. 食過東西, 四個人一齊上路. 行下跑下到大埔道. 陪行GEORGE 閃了. DAIMEN 繼續陪行上路. 大埔道CP, 見到FOOD ANGEL JACKLIN 十仆大隊長. 提供又食又飲. 小休過後, 又上路了.

城門CP, 肖靜腳趾磨要包, 稱對鞋少半個碼. 服待過後, 要跑環塘路, DAIMEN狠狠地P 左一K. 爆了缸. 上蓮澳, 要出頭燈, 又落起雨來, BILLY 係路口等我地. 到太和紅橋, 又食又拎, BILLY 醒目買了方便雨衣. DAIMEN 係這個時候任務完成付傷閃了.

上九坑落鶴藪CP, 肖靜以為到達南涌可以拎寄存. 雖然不是香港人, 但九坑八仙,都行過數次 TNF, UTHK, 同SAM 玩通霄都行過. 她好似有點點離魂….

落南涌途中, 遇然見到玩旋風已返轉頭, 我地16小時左右到. 算是剛跟到時間. 大休. 換衣, 進食.

又繼續上路. 肖靜回程腳程放慢. 屙左次, 上八仙, 我就出了拖繩. 八仙, 拖;  九坑, 拖; 落九坑 RAMOS 趕去買早餐. 回到太和紅橋, 盡食, 但肖靜胃口不佳,不願食, 上蓮澳, 因逆走, 路似是新鮮, 迷了入村, 再找番正路到打鐵刃. 那時幾隊旋風也在一起, 大家也趕着去沙田坳1:05PM CUTOFF TIME , 準備拖上铅礦坳, 肖靜同RAMOS發生了一段不愉快小插曲. 我也不理, 急上吧.

到铅礦坳跑落斜. 再拖環塘路, 有隊過了我地, 是海輝混合那隊(第三名).  RAMOS 也追到上來. 到城門, 林生一齊十仆.  我去左厠所後, 又拖上樓梯, 也是我拖最後一次. 自知開始有點脚酸.

趕去大埔道CP, 冷冷清清, 深信我地過了CP後, 他們都CLOSED. 我同RAMOS趕去跑引水道. 林生就看實肖靜, 盡可能推她去上沙田坳.

幸好我到沙田坳時, 還有時間剩, 又遇見海輝那隊及叧一隊男子組. 陪行男子組的JUNI 姐比了我兩杯粥, 大文又比了我麥當勞包. 對脚又有能量. 聽RAMOS 講,為保障不被取消資格, 大會遊戲規則可以跟前一隊一齊行. 那我趕快搞手續中.  但肖靜也及時趕到. 那就一齊繼續.

上斜途中, 遇上有為兄, 給了可口的提子. 肖靜食左個包,上番些力, 係井爛樹CP又遇上男子組. 跑近油塘, 驚喜見到鐘仔及達達陪行. 他們坦然有幾隊旋風好緊貼. 陪我地一起過香港行最後一段路. 有希望追到前兩隊.

回程上小馬山, 長長的樓梯, 肖靜又放慢了, 膝痛, 鐘仔幫他按了好幾次. 本來追過男子組, 但上山途中, 給了他們過. 路程越拖越慢, 好似進入了睡眠狀態. 陪行林生鐘仔叫我追前隊. 心想他們過了一段時間, 怎追!!? 那就試追. 再追到對面山頭, 落到畢拉山去到最後CP, 終於追到男子二人組, 他們剛剛到. 工作人員講, 除非肖靜退賽, 我才可以前行. 打左個電話比林生會報. 還是要等她到CP, 在CP, 慶幸長脚/DAIMEN 也在, 他們好有心諗住CP見完我地, 落終點等衝線. 我等住開始感覺冷, DAIMEN 給了我一件風褸.

上最後紫羅蘭山, 達達已不跟我地行, 上得更慢. 肖靜更沒有意識去行, 36小時內完成已經沒有可能. 最後入林, 剛下中雨, 又跣又濕, 又多凸石, 估計已浪費不少時間在這段路上, 好不容易出番石屎路.

進入上斜路段, 接了大會好幾個電話詢問位置及交帶將所有寄存交給長脚及DAIMAN, 一方面推肖靜上.  石屎路上也不好受, 她說只給我推.

晚上9:34到達終點, 比時限過了1.5小時. 終點冷冷清清. 只得兩位好友等待.

我換過了衫, 上去陽明閘口等打的直接回家. 經同大會一輪交涉, 尚可爭取由Do Not Finish to time off, 總算完成首個100英里 (37:24HRS).

圖片附件: 1 start.jpg (2015-11-11 15:57, 103.56 K)

圖片附件: 2 紫羅蘭山去程.jpg (2015-11-11 15:57, 385.5 K)

圖片附件: 3 近康怡花園落地鐵去程1.jpg (2015-11-11 15:57, 49 K)

圖片附件: 4 近康怡花園落地鐵去程2.jpg (2015-11-11 15:57, 43.49 K)

圖片附件: 5 近康怡花園落地鐵去程3.jpg (2015-11-11 15:57, 45.12 K)

圖片附件: 6 井爛樹去程.jpg (2015-11-11 15:57, 199.68 K)

圖片附件: 7 沙田坳去程1.jpg (2015-11-11 15:57, 230.66 K)

圖片附件: 8 大埔道去程.jpg (2015-11-11 15:57, 167.19 K)

圖片附件: 9 大埔道去程1.jpg (2015-11-11 15:57, 460.79 K)

圖片附件: 10 太和去程1.jpg (2015-11-11 15:57, 81.14 K)

圖片附件: 11 太和去程2.jpg (2015-11-11 15:57, 67.88 K)

圖片附件: 12 太和去程3.jpg (2015-11-11 15:57, 103.32 K)

圖片附件: 13 南涌去程.jpg (2015-11-11 15:57, 164.54 K)

圖片附件: 14 大藍湖回程.jpg (2015-11-11 15:57, 98.45 K)

圖片附件: 15 沙田坳回程1.jpg (2015-11-11 15:57, 123.53 K)

圖片附件: 16 沙田坳回程2.jpg (2015-11-11 15:57, 395.87 K)

圖片附件: 17 油塘地鐡回程.jpg (2015-11-11 15:57, 60.25 K)

圖片附件: 18 終點.jpg (2015-11-11 15:57, 436.04 K)

圖片附件: 19 終點1.jpg (2015-11-11 15:57, 52.98 K)

圖片附件: 成績.jpg (2015-11-11 17:53, 195.72 K)

圖片附件: finisher - time out.jpg (2015-11-11 17:52, 43.06 K)

頂部