哈囉~強

標題: 意想不到的驚慄 ~ HALF 168 2014/11/29
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
意想不到的驚慄 ~ HALF 168 2014/11/29

第一次玩XTE 這個中長線, 其中兩段相思林徑及上草果條路印象好迷糊, 賽前一星期己經去試過路. 路線應該冇問題. 暫時最大問題就係怕黑. 所以帶左個良伴, 聽歌機.

前一晚,有飯局, 已經夜了歸, 遲了休息, 仲要成日發夢, 夢見親人. 星期六早上還是混混噩噩, 冇嚟精神.

起步前, 唯有整罐紅牛上路, 天陰但好濕, 下午2:00開波,上九龍坑山冇風, 汗就係咁流. 先天心律不正, 冇得快. 過了第一個CP, 未試過由橋頭經蝴蝶山徑上大刀刃.  死跟人. 上到頂, 終於WARM UP 左. 山脊有風, 順番條氣. 落到林錦公路CP, 見到IVY, 只係拎左條蕉, 冇野食.

頂唔順, 入左萬德苑買支肥仔水上電, 果然, 一口氣涯到四方山, 遇見山豬, 天開始入黑, 霧鎖大帽. 有個國內人跟本分不清方向呆等, 見到我就一齊跟落山去铅礦坳.

係CP, 見到SAM神十仆. 好正GE 熱粥加粗鹽兼飯糰. 好溫暖. 暖過胃後, 又要衝入相思林徑. 霧越來越大, 視野不足1米. 只係頭燈照到地面果個距離, 開了良伴壯膽. 一路上, 一個人還未遇上. 又要留意路況, 又要留意路標. 不敢跑太多. 中段, 終於有番幾個人迎面行來. 精神鬆了一鬆. 應該係大會派人巡視.

一切驚憟, 由途出相思林徑開始,

濃霧大風, 跟本找不到路標. 我呆站了十分鐘, 有時上落徘徊, 叫天不應, 叫地不閒, 吹雞冇人應. 橫移條路一定不是. 只好再行上少少. 終於找番條正路. 幸好遇上有人野營就問下, 回大路才鬆一口氣, 跑去荃錦坳CP, 又要等整杯麵, 肚餓砌左件蛋冶, 以為鍚紙包果D係餅乾, 一口咬落去好鹹, 原來係杯湯料. 去完WC, 拿著碗杯麵又跑,見到IVY 剛入CP.

只見一條標, 又開始懷疑是否正路之際, 又P 左一大K. 唉.. 鬼暗眼, 行衰運, 跑番上荃錦坳CP又問路, 確實正路又跑, 居然見到林生(心諗唔係FA,咁快!!) , 佢話要行住食野, 叫我跑先.  

以為IVY 係前邊, 就希望追到佢一齊行冇咁驚.  到川龍, 見到前邊石屎路有個閘,閘住, 那就行右手邊, 原來又是歪路, 那就唔好扎條標係路中間啦!! 又要行番轉頭繞過個閘.

到龍門郊遊徑入口, 有兩個男人坐左到. 原來佢地MISSED 左荃錦坳CP, 肯定由相思林直剷左落嚟啦. 我點番佢出番去找荃錦坳CP. 那我繼續追, 先知道成條路都係只得我.

到城門菠蘿壩CP, 又冇野食, 仲叫我食包裝類似餅乾GE 杯湯料! 口渴到飲左成大半杯茶.

密密的雨粉, 只管聽歌, 只管起行, 最灰最LONELY的時候, 歌曲播到永不放棄 “偏偏我不放棄,停住眼淚鼓起勇氣,永遠奮鬥就似沒有盡期,我跌下再返起…. 苦楚之中找到生的趣味, 我更是不肯放棄…..” 團火又燒起

終於接回草段麥徑時,見到前邊有個男參賽者, 好囉! 有番D人氣, 上針時, 甩了他但落就佢快, 到城門燒烤場,又冇熱野食. 我只拎了兩條BAR又起步, 諗住逆走呢段麥徑冇咁大霧, 但仍是冇野睇, 又有狗叫聲. 心想幾時撞到野豬呢?

轉入金山郊遊徑, 又黑又濕又陰森, 開住機, 都聽到兩旁草叢有動物走動. 手扙有意敲打地面, 突然照到前邊隻野豬跳由山徑跳上草叢, 三魂唔見七魄, 仲有咩反應, 狂奔啦! 似是冇盡頭, 又聽到野豬叫聲, 逆走衛徑, 完全唔同感覺, 落樓梯好似落不完的, 又怕MISSED 左個路口轉左上山, XTE可唔可以放多些路標!

途出驚險的一段, 終於出番馬路. 轉入引水道, 呢段6~7K 石屎路總算心情平靜番些, 又見那個男參賽者CROSSOVER, 上山到沙田坳到最後CP, 都唔會要求什麼, 繼續踱上直至轉入芧達, 又要緊張起來, 不斷都係狗叫聲, 最後石屎路, 沿石梯出大路, 好跣, 轉上終點站, 見到SAM 神. 仲要涯埋段上斜到終點.

算係平安到步, 拾返條命. 終點只得幾個人返到. 才知到組別冠軍, 40分鐘林生都到, 也有組別冠軍. .

圖片附件: 起點 1.jpg (2014-12-5 11:14, 45.88 K)

圖片附件: 起點 2.jpg (2014-12-5 11:14, 95.39 K)

圖片附件: 起點 3 勾呢隻手指青根都現埋 .jpg (2014-12-5 11:16, 94.51 K)

圖片附件: 起點 4.jpg (2014-12-5 11:14, 83.47 K)

圖片附件: 起點 5.jpg (2014-12-5 11:14, 69.53 K)

圖片附件: 起點 6 有超人影.jpg (2014-12-5 11:14, 77.93 K)

圖片附件: 起點 7 辛苦晒阿SON 成日幫我地影相.jpg (2014-12-5 11:16, 78.44 K)

圖片附件: 起點 準備 1.jpg (2014-12-5 11:14, 123.27 K)

圖片附件: 起點 準備 2.jpg (2014-12-5 11:14, 115.35 K)

圖片附件: 起點 準備3.jpg (2014-12-5 11:14, 117.6 K)

圖片附件: 終點 A.jpg (2014-12-5 11:14, 71.34 K)

圖片附件: 終點 B.jpg (2014-12-5 11:15, 65.63 K)

圖片附件: 終點C .jpg (2014-12-5 11:15, 79.16 K)

圖片附件: 終點D 尾20K 互玩CROSSOVER 的C兄 考大隻^^.jpg (2014-12-5 11:22, 48.43 K)

頂部
cadet
大地主

UID 11100
精華 0
積分 244
帖子 244
閱讀權限 99
註冊 2010-7-1
狀態 離線
林太我淨係睇你寫嘅文我已經覺得好驚鳥.........
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #2 cadet 的帖子

驚會跑快D架. 你可以試下親身"驚"歷
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
見到我仲驚過見鬼咁,雞咁腳走。怕黑你就等埋我一齊跑喇,咁我就唔洗上草山嘥時間搵路啦。
頂部
daimen (大文豪)
百公里地主

UID 2931
精華 0
積分 739
帖子 739
閱讀權限 99
註冊 2007-11-25
狀態 離線
回復 #1 jojo 的帖子

你驚完咪又嚟玩過
你都係時候學智能電話裡的地圖及GPS使用方法,唔係177又來驚多一次
可能下次你會像今次全程冠軍咁,用得著
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
XTE Cover Girl

圖片附件: XTE Cover Girl.jpg (2014-12-15 08:37, 246.25 K)

頂部