哈囉~強

標題: 第三屆UTMT 2017-2018
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
第三屆UTMT 2017-2018

已玩過第一屆, 今年再ENCORE, 但一早預左做唔到PB, 志在完成.

啪左兩粒安眠藥, 算睏得幾好. 8點起步, 林生, DANNY一個箭步已跑去. 超唔順氣 (個殘肺扯氣).

落針左轉入林, 我個UTMB軟水樽被雜草勾甩個樽蓋灟水. 只剩小半捱到CP1.

有太陽, 天氣都幾熱. CP3已成面鹽, 肚餓見FOOD ANGEL (FA) CP3城門十仆, 狂食左幾碗通粉. 好在CP有樽裝宝礦力, 掉左個軟水樽. 見JOE CHAU 雙膝流血在FA站內洗傷口, 話落畢架PK.

食完上龍門, 再轉上禾秧山, 預左好斜上波. 回到石屎路鬆一鬆,跑去妙高台, 到CP4, 比上次慢1小時. 健行包左CP4做十仆站. 一入站就見林生, 已追截到. 好親切的面孔, 食過飽才上路.

右接上元荃古道時, 見到一班參賽者由左樓梯上來, 唔通我行錯路走左截徑? 原來是元打火4:00PM起步.  上次快未開始. 好在未算塞人.

只是落蓮花山有少少塞. 到鮮奶農塲CP5, 天剛黑. 有FA十仆, 補給完, 就上路, 路上多了荃打火的人.

UTMT 總覺得每個CP好長. 好耐都未到. 臨落深井, 遇上兩位玩荃打火的師兄(ANDY, 校長SAMUEL), 原來他們係青衣見過我. 一路吹水行到深井CP6, 見到達達又十仆, 但謝絕陪跑, 入餐館叉燒飯沒叉燒, 買左盒白飯撈左CP的清湯. 食飽還是不上力. 慢慢踱上樓梯向大欖CP7, 再跟不上兩個師兄.

到CP7, 又遇上他們. 剛沒有熱水等煲, 點等呀!!! 行得慢, 總是蝕底.  SAMUEL 靈機幫我用CP中國茶壺滾杯麵. 天氣好寒, 唔食熱野唔得. 仲幫我拎個DROPBAG. 叫他們走先, 不要等着我, 我換好衫又上路. 接麥10, 又是漫長的石屎路.

但還是好覺肚餓, 落左藍地水塘, 坐着又食粢飯. 同上次的狀態差好遠. 最難捱就是上庵公山, 左膝內側突發性好痛. JOE落山過我, 痛住捱到大棠FA CP8, 同JOE講真好想退賽. 他話仲大把時間, 坐下按下食止痛藥.  FA十仆好好幫我按左陣. 天寒有佢地的勁薑蕃薯糖水. 好正.

再起步, 成個人好冷, 公厠埋完推. 開始眼睏, 行得左搖右擺入南坑排村, 直至上斜才精神返些. 痛症尚算舒緩, 但偶然都要痛. 不能挎得太大步.

完了四排石, 轉去蠔殼山, 晚上好大風, 落山路比較崎嶇, 有點塞. 到石屎路,都差唔多天光. 跑去逢吉鄉公厠又要埋堆.

係CP9, 居然截到DANNY!!! 他腳痛, 兩條腳痛友上雞公嶺, 吹到頭到暈, 好X大風, 唔係有對棍都幾難企定.

個山好似上不完. 太斜, 偶然間又有少少痛. 風太冷又大又怕哮喘復發.  唉, 外憂內患.

到打石湖, 有個師兄遞左包熱麥精, 好感動.

太陽開始出, 吸完冷風又開始熱爆. 大刀刃熱到辣肉. 12:30到林錦FA CP10, Kate 幫我按到痛脚鬆返. 仲有22K 痴線山路, 慢慢熱身上梧桐寨, 途中, 奇怪有個全程女子居然追到, DANNY 話HK168時, 她都是從後尾發力, 當人人無力時, 她就上力. 她前段放得好慢, 果然是策略.

捱到四方山, 又要落番5K燕岩. 最憎呢D路, 爆粗咁滯. 到最後CP11碗窰, 食過炒麵, 就上铅礦, 草山, 有股動力邁去終點站. SCP11健行豬媽嘟手帶後, 腿痛都慢跑落, 唔到分幾鐘, ISAAC/SAM 玩元打火殺到. 原來豬媽對佢地講我剛過, 佢就想界我, 最後33HRS 42完賽. 女子壯年二組第6.
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
相片

圖片附件: 1 start .jpg (2018-5-24 21:29, 132.75 K)

圖片附件: 2 going up to Needle hill.jpg (2018-5-24 21:29, 109.65 K)

圖片附件: 3 needle hill.jpg (2018-5-24 21:29, 61.29 K)

圖片附件: 4 lower shing mum 1.jpg (2018-5-24 21:29, 37.06 K)

圖片附件: 5 Keng Hau Road CP1.jpg (2018-5-24 21:34, 70.07 K)

圖片附件: 6 JO JO GO GO.jpg (2018-5-24 21:29, 288.95 K)

圖片附件: 7 cp3.jpg (2018-5-24 21:29, 43.64 K)

圖片附件: 8 LIN FA SHAN.jpg (2018-5-24 21:29, 47.12 K)

圖片附件: 9 going to up Tai Mo Shan.jpg (2018-5-24 21:34, 66.87 K)

圖片附件: 10 Tai Mo Shan.jpg (2018-5-24 21:35, 84.61 K)

圖片附件: 11 Tai Mo Shan.jpg (2018-5-24 21:34, 101.55 K)

圖片附件: 12 ANDY & Thomas.jpg (2018-5-24 21:29, 88.23 K)

圖片附件: 13 Tai To Yan with Danny.jpg (2018-5-24 21:34, 325.89 K)

圖片附件: 14 Tai Mo Shan.jpg (2018-5-24 21:34, 103.7 K)

圖片附件: 15 FINISH.jpg (2018-5-24 21:29, 138.14 K)

頂部