哈囉~強

標題: 中狗牙 2007/10/21
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
中狗牙 2007/10/21

中狗牙雖然為一個3星難度的山徑, 不過好像高過平時麥徑的難度標準些少吧.
在東涌搭往大澳巴士, 好多人, 但他們極大部分都是去大澳, 除左我地, 只有幾個在水口下車.

下車後, 我地一邊欣賞石璧水塘及將要行的狗牙嶺外, 一邊聽Charles講解路線及各狗牙的資料.

中狗牙的入口就是在進入貝納祺徑不久的地方, 過了一個叢林, 好快就到開揚的山徑.

起步點約在100米高左右, 而狗牙嶺有成700幾米高, 所以不斷都向上行, 而且都幾急, 好不容易才上到第一個山峰, 見到一支標高柱, 當然要抖一抖, 影下相, 回下氣啦.

過了這支標高柱後, 就是一段起起伏伏的山脊, 這該就是名為狗牙的來由吧.

去到寫了中狗牙的大石之後, 便是全程最直攀的一隻牙, 過了這隻牙, 山徑便與東狗牙連接, 並且要過"一線生機", 一線生機不算太難行亦只是3~4步左右, 但卻是幾危險, 因為差錯腳會滾下山.

過了一線生機, 就要上一段很長很斜的"閻王壁", 之後便接入鳳凰徑近鳳頂的位置. 我地下往昂坪的昂坪茶園小休一會, 便沿法門古道往東涌去了.

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n144/

石璧水塘,背後為狗牙嶺
貝納祺徑轉入中狗牙

進入中狗牙路段

不斷上行

石璧水塘

第一個山峰的全人合照, 背後為狗牙嶺

標高之上, 腳下的狗牙嶺

前望狗牙嶺各嶺, 西, 中, 東, 後面最高是鳳凰山

開始攀牙

上完又落

中狗牙字

中狗牙字

攀上中狗牙

慢慢過, "一線生機"

一線生機

一線生機

閻王壁之上

飛來石

昂坪

昂坪新營地

法門古道往東涌

東薈城, 貴但普通的午餐
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n144/
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
從石壁影出去狗牙嶺張相, 山巒起伏, 一層一層, 很美

這條路線都唔錯,很好玩   沒預期的危險, 有很多攀爬位, 不會太沉悶 , 只要步步為營, 天氣又好, 一d都唔係問題

可能前天操過, 今日條氣都算幾順, 唔係咁急攀升, 我一定扯晒蝦
頂部
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
竟然係越操越順氣

我就訓多幾日就越順氣
頂部