哈囉~強

標題: 無力挽! 麥徑1-3段 重陽登高 2007/10/19
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
無力挽! 麥徑1-3段 重陽登高 2007/10/19

最近幾日小腿至膝都有點酸痛, 知道跑唔郁, 所以無跟Jojo及Charles去練習, 會追唔到.

雖然預期狀態唔係咁好, 其實已經帶定行麥徑1-5段半(頭1/2)的用品及食品, 但亦定最低目標是完成麥徑1-3段(頭1/3).  

早上8點40分去西貢, 去了一間茶餐廳食早餐, 人唔多但係點知要等足半個鐘先至有得食, 用3分配食完, 以後都唔會再去哩間了.

9點半去到北潭涌, 有好多人起步, 亦有很多其他遊人, 一路行, 身傍不停有29座小巴及的士駛來駛去, 有成2~30架次, 原來是浪茄中心open day.

小腿是酸痛, 只能夠急步至快步行走, 微微下斜的路是最好跑的, 但都完全無意欲去跑, 都是快步地行, 不過步伐都算平均, 所以不算太慢, 但眼見幾個同時起步的行山人士, 上了西灣山後, 一跑, 就以後都不見影蹤了.

以前西灣只有麵食, 而家都有飯食了, 不過, 定好在鹹田灣才食午餐, 所以只是小休一回.

可能身體唔多夠血, 好多時做劇烈運動後都食唔落野, 食多左野會搞到消化不良, 今次應該又是食太多了, 好辛苦, 一路行, 食物一路浪下浪下咁, 兼且食唔落野, 只可飲野, 體力好怏下降.

由赤徑上北潭凹明顯慢了好多, 兼具要在北潭凹大休20分鐘, 先回到氣繼續上山.  

第3段真的行得好慢, 咁清涼的天氣應該係可以跑住去, 但今次並不是小腿不夠力, 行順了, 小腿都OK地有力, 但個胃好唔舒服, 搞到跑唔到.

去到水浪窩, 雖然有足夠物資繼續, 但唔食得落野, 咁一定唔夠體能行下去, 所以都係離開了.

食物剩下有, 700ml水, 1包保礦力粉, 1碗白飯, 3個小罐頭, 3個麵包

路線: 北潭涌起步 (09:41) -> 西灣海灣士多 - 毅行CP1 (12:42, 分段3hr1min) -> 北潭凹 - 毅行CP2 (14:54, 分段2hr12min) -> 水浪窩 - 毅行CP3 (17:44, 分段2hr50min)

全長34.5km, 8小時3分鐘完成

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n143/

北潭涌起步 (09:41)

萬宜東壩及破邊洲

浪茄

西灣山頂

西灣海灣士多 - 毅行CP1 (12:42)

路過的白狗

鹹田灣

午餐於鹹田灣安記士多

北潭凹 - 毅行CP2 (14:54)

牛耳石山回望海下

往水浪窩

雷打石山前望雞公山

雞公山回望雷打石山

雞公山頂

日落於馬鞍山頭

水浪窩 - 毅行CP3 (17:44)
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n143/
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
咪咁要求高啦.
都很快呀
這個速度26小時你一定得啦
唔通你想做22個鐘
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #2 jojo 的帖子

因為好天, 先可以咁快遮
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
回復 #3 Hello Keung 的帖子

咪要求高la,我在毅行當日最快都只可做到6hr54min,仲要係有大量水供應才可,夠ga la。
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
其實該碟飯你食唔食得晒  睇落真是好大碟
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #5 jojo 的帖子

就係食晒, 所以消化不良.
頂部
SW5516 (董)
百公里地主

UID 2643
精華 0
積分 612
帖子 612
閱讀權限 99
註冊 2007-11-12
狀態 離線
真係咁橋
小弟個一日又係由北潭涌起步
0930 北潭涌
1000 齊人起步 (連大連細約八人)
1300 去到浪茄,在浪茄坐了一會 ,同中心的人讓左的水
1500 去到西灣閃人

(的時間是大約的,唔記得清楚了)
最記得個日浪茄水喉位多人到要排隊
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #7 Limlim 的帖子

如果你係搭94, 我地就應該係同一班車了
頂部