哈囉~強

標題: 營地花絮!山頭霸王2009 2009/03/07-08
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
營地花絮!山頭霸王2009 2009/03/07-08

第一次玩跑活動比賽helper, 哩兩日起起拆拆, 手都軟晒但又好好玩.

早上8:30就大隊到達營地地點, 一路行往入口, 心知不妙, 先過有看更開車閘的片場入口, 夾道片場室, 像是極私人地方, 即使硬闖片場到營地門口, 門口細又寫上XX花園, 參賽者又點敢入呢?

一去到就唔停, 起鐵架帳頂, 再起幾個營及要合10人之力才可升起的大菠蘿包. 人多手腳亂, 10幾支長長營棍, 你一支佢一支, 兼個個又不懂起, 穿棍到打交加. 之後部分人開始先想好怎砌才行動, 最後用劃星型方式穿棍, 最終搞掂.

注守營區, 遲遲都未又參賽者到達, 忽然有人從叢林上穿林跑下來, 與原定入口剛好相反, 之後亦有幾隊穿林而至. 果然不易找正口路入口. 從正口路入來的參賽者就再遲些才有了.  

玩完營區就到入口打氣區, 不過成個幾鐘都得2~3隊到來. 之後再轉到蒸餾水區, 因為每個參賽者最多可取1.5升蒸餾水, 我地就負責量水斟水, 都幾好玩.

中午是燒肉雞飯, 晚上是叉鴨飯, 都OK啦, 因為無得長時間大休, 所以帶去的爐具及煮食物品, 都不能派用場了.

晚飯後守營區至10時半就可以預備入營去睡, 可惜營外其他組別的helper玩啤牌至12點, 之後又有其他噪音, 所以不能入睡, 清晨4時半就起身集合工作, 但都只是悠閒的位置, 基本上是閒聊時間.

未天光就要提參賽者收營去登記及上車去第二日的起點. 由於競賽組及體驗組的起步時間不同, 所以不能上錯車, 競賽組先出發, 但到體驗組上車時, 數一數人數, 比登記時少了幾人, 不知是否上錯了車呢, 極可能DQ了.  

參賽者走了, 我地就要拆營拆架, 真係玩到無力了.

P.S. 比賽的Check Point提示都幾誤導, 提示係"耕地", 但營地10幾年前已經係BBQ+golf場, 兼且前面一路都是片場, 加上camp site門口細又寫上XX花園, 有參加者3過門而不入.

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n212/

相關活動: 山霸2009頒獎派對 2009/04/25
.

Video 片長6分鐘16秒
(下面只有Play and Pause, 要用Mouse右click成為全螢幕就可以有前後搜畫的的功能啊

比賽見到都唔敢入的入口

似"耕地"嗎

分配人手

起鐵架帳頂

第5組Helper合照

劃營區

起大菠蘿包

我都算主持起架

第1 隊兜反入口衝線

第1 隊

最快到的3隊

入口處

有體驗組隊伍到達了

競賽組隊伍營區

體驗組隊伍營區

5點幾就開始有人煮食了

9點時有正在大魚大肉的隊伍

工作人員的清晨早餐得麵包

參賽者亦早餐中

等上車的參賽者

影合照, 10幾部相機仲唔係"攞你命3000"
.
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n212/
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
玩呢d比賽,都要揹好重的背嚢.肩膀有舊患,所以我都玩唔到.
大菠蘿包個樣好正. 可以住上幾多人
除左起起拆拆, 你仲有咩野做呀
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
個大菠蘿包應用叫做"12人營", 但好大陣味, 唔係咁多人想入去訓, 好似得3個人入去訓.

其實我地個組主要係做人流管理, 如入營區, 煮食區, 斟水度水, 叫人起身及引領人去登記上車等等,
但負責setup個組, 無乜人識起野拆野, 所以當不太需要人流管理時, 我地幫埋手起拆.
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #2 jojo 的帖子

快隊的背嚢有d仲細過你行山果個, 所以肩膀舊患不是借口
頂部