哈囉~強

標題: 做好朋友的一天
daimen (大文豪)
百公里地主

UID 2931
精華 0
積分 739
帖子 739
閱讀權限 99
註冊 2007-11-25
狀態 離線
做好朋友的一天

近年已好小聽到有這類遊戲玩,因為自家朋友已經完成八八九九了.
所以收到邀請,就立刻應允.
(但我的長髮計劃就沒有了,因照鏡後,自己都不能接受....)

大約情況已在RunDown知道,新人已經安排好了,
一般都是些停車場安排、進出時間、敬茶、拍攝等等,
地點就有,新居和女家(同區)、男家、註冊處和酒樓,
相信當天都是無太大問題.

當天,一早到達新居停車場,和另一好朋友安排停車事宜後,
自已就上了新居睇下新郎有甚麼做,在新屋坐了一會後,兩人就過去接新娘.
在女家按了門鈴,木門開啟後,當然有一些喧嘩,
因為攝影師話要拍攝新郎哥的臉龐,所以鐵門也打開了,讓我倆進入,
在此要再一次多謝大眾好朋友(三位大姐),高台貴手.
新郎哥立下十大條約後,我們就可以見到非常美麗的新娘子了.

攝影師鏡頭一轉,我們就到了敬茶位置,最好笑的是,托茶盤是我,
阿伯有還多給一封利是,哈哈哈.
Benz車到達後,需要做一些手腳作為花車,和各車輛駕駛員相討路線,
新人已經下褸,拍攝過後,大眾上車往男家處.

花車速度有些少慢,可能需要為求攝錄穩定.

上樓到達男家,大致上為敬茶(安溪鐵觀音好香)、上香、利是等,
這裡托茶盤是阿新郎哥妹妹.大家休息一會,往紅綿道婚姻註冊處.

因為是好日,有很多對新人在這裡等候.大家見有時間,
就在公園為漂亮的新娘子拍照,眾多朋友出現了.拍了一會,
新人需返回註冊處登記,但這時才發覺需要証婚人的証件.
個人唔知點解,過為投入和緊張,在公園往返跑來跑去,找兩家親人.
使到自己滿頭大汗,都唔知為甚麼,給各朋友問點解咁多汗.

會場事宜,就請往小強處睇片.宣誓和簽署後,大家再往公園拍攝和攝錄.
拍攝後,來個中場休息,乘坐花車返新居,
睇下新人作為朋友時的旅行影片.

小休後,往一食市拿回門乳豬,在女家中,新郎哥還親自斬乳豬.

因為新娘子需要補妝,我們很早到達酒樓.靚靚新娘子準備後,
攝影師再給他們在酒樓裡外拍攝.中段時,還聽了一些攝影師個人資料.

大約在八時入酒席,全日最精彩的出現了.因自己坐位背向主席,
聽到新人倆在敬酒環節前,已經被迫飲了很多酒(可能好願).
敬酒中,自己都有上前舉杯做佈景板,開始有飲第一杯,
再返到主席,就被阿大嫂和二哥捉住飲酒(雖然自己都想),
飲左一圈,都唔知有幾多(應該或者大約唔多ge),
回到席上,攝影師都有為我拍了相,見到已經面紅紅.
因要幫忙退回禮服,在散席前到對面街交收,當然是兩個人,因為已醉了,哈.

以下事情是在天明後回憶,所以大多為片段事件,哈
另一好朋友同行往小巴站,她見我勢色都唔好,
就打了一通電話給一位仁兄和我說說,在電話中,
我當然話自己無事啦!不雖幫忙,鞋

另一好朋友在我多次說ok後(我相信嚇親了她,sorry),就讓我上了一輛的士,
和給了一個很重要的東西(很重要很重要)
好似在的士裡有說往那兒(如果不是都回唔到屋),
好似有被錢(如果不是都回唔到屋)
在大廈大堂等電梯時,就用上上邊個樣東西了.

再次恭喜J&C

相關主題: Joanna & Charles 婚禮短影 2009/05/31
頂部
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 daimen 於 2009-6-2 21:52 發表
...另一好朋友在我多次說ok後(我相信嚇親了她,sorry),就讓我上了一輛的士,
和給了一個很重要的東西(很重要很重要)
好似在的士裡有說往那兒(如果不是都回唔到屋),
好似有被錢(如果不是都回唔到屋)...

..我相信親了她..
...給了一個很重要的東西...
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #1 daimen 的帖子

謝謝幫手
嘩...個感想很長.
事前你個好幫手話明你做大妗佬,托茶盤就由你反串
夫家的阿大嫂同佢二佬好玩得又砌得,好在你那天幫我"砌咁d酒". 嘻..
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
回復 #1 daimen 的帖子

其實Tammy打電話比我時,話你在街邊冧左,我都有D徬徨,因為我都陪住另一個冧左ge.唯有搵Tommy求救,又驚佢訓左.好彩佢都未訓,所以你話同你講電話果位人兄相信就係Tommy
假如一支長頸VSOP可以倒滿4個拔蘭地杯的話,我估我都飲左超過四份一支.好彩Daimen幫我地頂左一part,砌冧左佢地兩個主腦,不過都兩敗俱傷,難分難解.
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #4 Charles 的帖子

應該Tammy頂埋酒啦, 佢都好堅架

1/4支 VSOP 乜好勁架咩 BBQ時Joanna都可以飲到半支酒架
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #5 Hello Keung 的帖子

一埋位,我已經話好肚餓,佢二佬一句,我敬你一杯,唔飲就唔坐低. 我就空肚灌了半杯xo. 中左計. 之後,就作戰麻麻
Tammy!?滴酒不沾...點隊呀.
記得酒樓打烊時,有個waitress同charles講,使唔使睇醫生
那天四圍枱,熱鬧到似足十圍枱
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #7 Hello Keung 的帖子

不嬲做新娘都無得食架啦, 你竟然想食野   要顧住個裝, 要換衫, 又怕要去廁所, 點食呀

Tammy!?滴酒不沾 係咩

你應該同waitress講, 飲碗醒腦雞蛋酒就無恙喇

記得, 仲有今個星期日個一圍
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #7 Hello Keung 的帖子

一早已經食了5塊麵包,但經常走動,好快又餓,回門無野食,西餅檸檬茶頂住先,
早晚兩套衫, 夠啦. 夜晚該餐咁貴, 講笑咩...唔食 食完嘔另計.
拍了兩次婚照,有經驗拿住件雞籠去wc
咦!星期日可以玩轉澗才去食borrr
頂部