哈囉~強

標題: Trailwalker 2009! 偽行攝影之旅 2009/11/20-21
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
Trailwalker 2009! 偽行攝影之旅 2009/11/20-21

前 言

偽行攝影, 始終都係偽行攝影, 因為目標就係為左攝影, 入隊都係為左多一點主題, 使到內容充實一些.

前2~3個月狀態差, 每次行山一點"跑"力都發唔出, 原本諗住今年唔會行, 但其後狀態回復, 個半月前開始慢慢練習, 覺得比賽日應該OK, 如果以28小時做基本目標, 再以26小時做終極目標, 亦應該無問題. 由於同小七基本成員Charles及Jojo的速度差太遠, 頂多跟得2段, 同小七基本成員大文豪, 頂多跟得跟得半程, 佢地都選擇11點起步. 我嘗試找隊, 就是為了影多一點, 多一點內容.

大約比賽前1個月找了一隊試腳, 但覺得玩法唔多適合, 之後就有朋友拉朋友方式, 最後加入此隊0072, 成為D隊員.

其實今次無信心Full Team完成, 因為一個隊員在短途練習都因舊患而需中途結束, 而另一位就係有卓號"隱形人"之稱既Steven, 經常中途放棄比賽的隊員,   所以一開始就已經估計只有我同埋最Fit而曾經只用4小時完成馬拉松的隊長, 能夠堅持到底.

在比賽前幾日, 小七基本成員lalala決定跟我隊做陪行.

天氣在本星期初突然寒冷, 原以準備熱爆地行的裝備, 要重新估計.

正 文

11月20日上午8點15分去到北潭涌, 氣溫14度大風, 先趕緊去登記, 再去周圍影相攝錄. 不知為何, 今年9點起步都無上年11點起步咁熱鬧, 找到識得的人亦唔多, 早起步都無乜意思.

由於今年凍, 基本上行就無恙, 唔行就會凍, 所以沿途都唔多人休息, 第一段與lalala同步, 一路行, 除了拍攝, 都不會停. 去到西灣山之後再向望已找不到其他隊友了.

今次在CP1西灣好有胃口, 但只食一件三文沿及一條蕉, 因為唔知隊友幾時到, 唔敢叫麵. 終於等齊人, Vincent因舊患復發, 商議後決定不能前行, 在此一剪, 由隊員轉過身份為supporter, 之後成為物流及聯絡的重要成員.

因為9點起步, 路上唔多人, 行得輕鬆, 不一會又到CP2北潭凹, 小休一會就上山, 但上山不久, 突破聽到Steven一句"好辛苦唔想行喇", 我地幾個都不以為意, 但上多些少再等了一會還不見Steven蹤影, 打左幾次電話都無人接, lalala先行, Patrick及我再等再打電話, 終於接通, 原來Steven已放棄但又唔主動地通知我地(因為要在CP剪帶,其他隊員先可繼續), 浪費不少時間, 兼要行返一段回頭路到CP, 真係抵死!

在嶂上追回lalala, 食返上年無食既魚蛋, 再上路, 輕鬆上雞公, 好快就到第一個support位, CP3水浪窩, Vincent在路口等候我地到來了.

在這個support位飲(食)了一杯蘿宋湯, 補給了3條蕉, 就見到Charles及Jojo到來, 入鏡先啦, 如果唔係段影片會好悶架! 因為仲有蕉剩, 就俾埋Charles及Jojo再同步上路.

每到CP, 需要集齊4人才可check-in, 真係第一次, 要咁早, 在CP3, 就只得2個人+2張靈魂紙來check-in...

Charles, Jojo及lalala去找早前埋好的自我support包, Patrick同我就先行一步, 但不久Patrick亦墮後了, 又要孤身上路. 上到馬鞍山九曲山山脊, 大風得可怕, 基本上無人能直線而行, 而且天已黑, 山脊亦狹窄, 好危險, 好多時需要爪著地面才可前進.  

在昂平, 茅平及CP4基維爾營都遇見Charles及Jojo, 之後要等隊友, 我便要停下來了. 在基維爾營又見到上年有毅行既心而今年有埋毅行既實的"毅行24"(我都係未知佢個名[後補:0229 Donald 及 Margaret]), 佢地同我一樣, 今年入左隊.

等了很久隊友到齊, Patrick起步先, 在CP站內有個推拿攤位不停向我地招手, 我同lalala見有時間, 就試一試啦, 順便個video又多d料.

剛推拿完, 就見Diamen在眼前行過, 高速移動, 同佢講野都唔停, 好趕時間.

在沙田士多來一個大休, Diamen, lalala及Patrick都叫麵食, 我就食魚蛋. lalala找不到早前埋好的自我support包, Diamen幫手都找不到, 其實個包內最重要係電芯, 我俾支後備電筒給lalala, 使佢放棄再找.

CP5畢架山有ICAC贊助多幾款飲品, 但為何無最出名既咖啡呢?

可能因為尾段長了, CP6走私坳個check-in counter搬出至路口, 所以唔好浪費時入去休息了, 反正support team已經在城門等緊我地.

天寒地凍, 走入support team 車內, 就真係唔想走, 在車中的收音機聽到大帽山已經得返4度, 仲會再降, 好可怕! 食左一個飯團, 每人帶支安基酸起步. Patrick及lalala每人都接受了之前退出行友的寶物 - 禦寒外衣一件. 而我則低估風力, 無有所要求.

溫度低風好大, 上針山同草山都無人停過. 草山頂, 溫度應該都只有零度, 開始覺得身體異樣, 但仍是正常行到, 下草山不久過了lalala, 突然感到一下大風, 感覺就是由內冷返出外, 開始出現低溫症症狀, 先手腳開始麻痺, 心跳減慢, 跟著冒冷汗, 再而手腳無力, 意識開始迷糊, 但仲還有判斷力, 見前方樹, 倚靠一下, 心想知道不能在此停留, 必須要盡快去到溫暖地方才可停下. 再次起步, 已經極度困難去控制雙腳的動作, 多次要企停才可控制雙腳, 下完石級路, 剩下約300米的平路, 可以不用多控制平衡, 心中只想著步行的動作前行, 終於去到CP7鉛礦坳.

在鉛礦坳向Patrick說"我已經不能行走,必需即是休息", 之後就去了AMS的救傷站. 大班人已經訓晒係地上, 雖然有毯鋪在地上, 但地面的寒氣是穿過了毛毯, 必須側身才可減低全身受寒而睡.

由於溫度實在底, Patrick及lalala都不敢謬然上大帽山, 佢地商討後, 決定等到快要日出前起步, 即是給我約1小時的休息去回復, 如我繼續動不了, 我便需要一剪, 之後就可以慢慢訓到夠, 非常吸引.

時間快到, 即醒, 慢慢坐起, 只見原先訓在附近的山友繼續無點再動意欲. Patrick為我再加裝戰衣, 剪裁一個合身的黑色厚垃圾膠袋, 一同起步上大帽山.

日出, 溫度回升, 大約有8至10度左右, 風不算大, 但體力仍然處於低潮, 大帽山上只是一步一步又停一步的前進, 加返支安基酸及多2包gel, 回一回魂, 頂到上大帽山頂, 就4支無力地下山.

去到CP8荃錦坳, check-in完就即是上support team車溫暖地休息, 食了2碗粥+1條蕉, 再訓半個鐘, 先可以再起行.

慢慢行, 定時地食gel飲寶礦力, 大約在田定夫仔營地開始, 體力開始回復, 快步地行, 在CP9吉慶橋, 只留一會就再起步, 步速開始加快, 此時Patrick又變成行在我後面, 間中少跑, lalala在後消失了, 在最後4公里的石屎路, 決定跑下去, 越過不少人, 直至衝過終點.

11月21日 14:19 過終點了, 29小時19分, 完成今次攝影.

地點時間
Start北潭涌2009/11/20 - 09:00
CP 1 食得好西灣2009/11/20 - 12:00in  12:35out
(0072B quit)
CP 2北潭凹2009/11/20 - 14:05in  14:15out
CP 3 食得好好水浪窩2009/11/20 - 17:00in  17:15out
(0072C quit)
CP 4 太多悠閒時間基維爾營地2009/11/20 - 21:20in  22:00out
CP 5畢架山2009/11/20 - 23:20in  23:45out
CP 6走私坳2009/11/21 - 1:05in  1:05out
CP 7 草山上得低溫症, 需在健康站休息鉛礦坳2009/11/21 - 4:20in  6:10out
CP 8 又要再大休才可卷步荃錦坳2009/11/21 - 9:20in 10:30out
CP 9 體力開始回復吉慶橋2009/11/21 - 12:05in 12:10out
Finish 跑住去啦大棠2009/11/21 - 14:19

預定Video將於2星期後製作完成

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n251/
.

0072全隊人唯一合照,仲要係矇既

Kim隊4人最後用22小時42分完成

2隊解放軍,包辦頭2名

Candy受傷,成為"5029CKTS啋佢都傻"的精神隊長

倒數起步

2隊港安醫院

萬宜東壩尾

排隊下浪茄灣

西灣山頂檸檬站

西灣山頂,跳高d!

係西灣不停食

Rickie隊3人最後用30小時52分完成

Vincent送我地到此就離隊了

已經係6年既"債仔"

上牛耳石山

牛耳石山的無線電站

食魚蛋喇

雞公山頂,扮雞!

在水浪窩見Charles及Jojo

CP3已經集了2張靈魂(死亡)證

途中不斷見到Kenny,他們4人30小時30分完成

喂喂!入面既人想點!

飲薑茶就唔會頭痛喇

唔知Charles及Jojo搞乜

燈串路入基維爾營

又見毅行24,4人28小時51分完成(Donald&Margaret)

九龍夜景

同Diamen係沙田坳士多食野啦

咁就過左一半路程啦

畢架山頂多左幾樣野飲

在城門的support team車內暖返下先

針山頂, 第一次見無人停留

太古集團給公眾的茶水support站

荃錦坳都要入support team車小休一下

力!在田夫仔時開始返來了

吉慶橋又見多返d人

今年新路加開的check point位,加灰色橡筋係手

最後4km,跑下去吧

真係跑到手軟(因為要停住手影video),29小時19分

lalala都到了,29小時56分

著件"小強精神never die"合照

隊號及時間牌

2人完成合照

2人+1全程陪行+1傷出+1support合照
.
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n251/
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
回復 #1 Hello Keung 的帖子

睇相見你都遇到好多人呀,我0地全程仲dry過你啦。
我感覺到你0地有support,有好多溫暖既地方休息,我0地只可以瑟縮在廁所內,或垃圾筒隔籬食麵。
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #1 Hello Keung 的帖子

後記都好豐富呀

應該開一個新貼咀咒那個隠形人,無鬼用 今次咁好機會, 又唔使籌錢,又唔係有傷,又有support,target time又set得中等, 又累到你地浪費時間 要打靶

你地d support 好warm,又有厚衫, 我地

cp9,你都有影到我個friend 做義工bor

都話為免行short cut, 加左個check point 係尾段

好可惜呀! "毅行24"唔知咩名, 記得team no.?
頂部
flying (Jessica)
大地主

UID 61
精華 0
積分 38
帖子 38
閱讀權限 99
註冊 2007-7-2
狀態 離線
冇咗我 Janet兩個稱稱砣, 你哋行得好狼!
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Charles 於 2009-11-24 00:59 發表
睇相見你都遇到好多人呀,我0地全程仲dry過你啦。
我感覺到你0地有support,有好多溫暖既地方休息,我0地只可以瑟縮在廁所內,或垃圾筒隔籬食麵。

個廁所仲有位咪好囉, 原本我想入去廁所訓, 暖d呀
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jojo 於 2009-11-24 09:00 發表
後記都好豐富呀

應該開一個新貼咀咒那個隠形人,無鬼用 今次咁好機會, 又唔使籌錢,又唔係有傷,又有support,target time又set得中等, 又累到你地浪費時間 要打靶

你 ...好可惜呀! "毅行24"唔知咩名, 記得team no.?

佢完全隠形左, CP2之後就無再出現了, 終點都唔來一下, 慶祝會亦唔到, 個背囊都唔拿.

team no? 我都無問, 得條手帶睇唔到
頂部
maggie
該用戶已被刪除

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #6 Hello Keung 的帖子

除了佢自動獻身,咪比番佢 佢個d花名無改錯... "阿屎"
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #7 maggie 的帖子

kxxxx唔會見到我, 佢都唔會去郊區, 怕曬呀
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #8 jojo 的帖子

你應該好易見到佢啦, 快d幫我吊起佢黎打
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #10 Hello Keung 的帖子

佢ge基地係鰂魚涌,只係間唔中搞會才返來中環,係中環,佢只逗留接待那一層或會議室. 四處亂走,捉唔到打靶.....不過你地同條村
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
已經找到至少2套動畫, 加埋超過100分鐘既音樂做配樂, 要聽完再晒先睇片, 找最好既.

另外, Charles, 請copy你地既相及影片於星期日給我.
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
狀態 離線
回復 #5 Hello Keung 的帖子

荃錦坳你有車,又使咩睡在廁所呀
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
終於得知"毅行24"既真身喇, 今日e-mail我.

QUOTE:
Donald e-mail

Anyway, glad to see you in finish point finally.
We though that you would not make it when saw you in CP 7. You looked just like "shit".
Do you remember how bad you were when running down from the long stairs before CP 7?
You held a tree and just stood here.
After 10minutes, you finally got to CP 7 and sat on the chair. I asked you took a break in AMS behind the toilet, right?
Hope to have a hike with you some time.

真係架! 我攬住棵樹時, 神智其實都不太清了, 只係不繼諗, 怎樣才可以去到安全地方, 因為再留係個度真係有生命危險

去到CP7, 我只用餘下既意識去通知隊友, 我要休息, 之後我聽到有人叫我去AMS, 其實我都唔知是誰, 我都判斷唔到事情, 只有死跟.

而家有你e-mail, 我都可以e-mail行程俾你了, 不過我地係好即興決定行程, 可能你未必及時睇到.
頂部
Donald
常客

UID 8044
精華 0
積分 38
帖子 38
閱讀權限 10
註冊 2009-11-27
狀態 離線
回復 #14 Hello Keung 的帖子

真的想過停下來問候你,但右膝痛到爆炸,快快到CP,避免慮街坊。況且見你吃了Power Gel 才落級,真的冇想到你真是神智不清了。
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線

Like a "SHIT" 你的行程都唔dry 呀,遇上咁多人. so happy! 我地的video可能好dry la. 唔係佢影我,就佢影我.
頂部
daimen (大文豪)
百公里地主

UID 2931
精華 0
積分 739
帖子 739
閱讀權限 99
註冊 2007-11-25
狀態 離線

真真恐怖的隊友
確信上年在荃錦坳的情況是十分輕微
如果今年有片就十分好看及精彩,當然是睇片個果啦
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
我自己又點影自己呀, 無人同我影到, 所以 Like a "SHIT", 更加無可能有野影到

今年的片一定無上年咁精彩
頂部
Donald
常客

UID 8044
精華 0
積分 38
帖子 38
閱讀權限 10
狀態 離線
其實好想影張你的"shit"樣,影自己都有同樣"shit"的效果。
但凍到不想把手從褲袋抽出,又點影相
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #19 Donald 的帖子

成班"shit"s 一齊合照先正架麻 CP4 個張咁精神太普通喇
頂部
Donald
常客

UID 8044
精華 0
積分 38
帖子 38
閱讀權限 10
狀態 離線
忽然想起,影了瑪嘉烈的"shit"影片,即喺"屎片",十分精彩的半死樣。
如果放片出來,可能要頂痰罐
頂部
百公里地主

UID 2931
精華 0
積分 739
帖子 739
閱讀權限 99
狀態 離線
回復 #16 jojo 的帖子

不如找一日,小七回去精彩景點,案件重演
可以補回d 片,等d video no dry 啦
還可以找阿"孤獨老人"講旁白
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #21 Donald 的帖子

你而家頂定先啦, 交d片出來 開始製片喇

回復 #22 daimen 的帖子

案件重演 我就係草山, lalala都有可能係針至草山, 其他人又有無呢
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #23 Hello Keung 的帖子

好精彩bor
有養狗ge
頂部
百公里地主

UID 2931
精華 0
積分 739
帖子 739
閱讀權限 99
狀態 離線

我最想睇就是"You held a tree and just stood here"
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
狀態 離線

你攪咩呀!熱時又話要降溫至行得;凍時又要毛巾、暖袋昇溫至還魂;行得長D又話食唔落0野胃抽筋。實情要唔要睇0下中醫,先調理好身體,了解0下係咪有「男性經期」-- 每月荷包失血過多而引至內虛呢!
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 daimen 於 2009-11-28 18:01 發表
我最想睇就是"You held a tree and just stood here"

一早就叫你跟住我行架啦, 咁咪睇到囉
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Charles 於 2009-11-28 21:18 發表
你攪咩呀!熱時又話要降溫至行得;凍時又要毛巾、暖袋昇溫至還魂;行得長D又話食唔落0野胃抽筋。實情要唔要睇0下中醫,先調理好身體,了解0下係咪有「男性經期」-- 每月荷包失血過多而引至內虛呢!

調理身體最重要,下次應該早一星期食多d好野至得
頂部
Donald
常客

UID 8044
精華 0
積分 38
帖子 38
閱讀權限 10
狀態 離線

頂痰罐, 已經頂咗, 但還是要再三審查, 因為瑪嘉烈的殘樣實在太恐怖啦

小女名字:MOLLY, 今年快九歲了.

圖片附件: [我叫Molly] DSCF3045.JPG (2009-12-2 18:25, 1.42 M)

頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #29 Donald 的帖子

相太大, 同係縮左.

點解唔同個女一同行毅行呀

頂左痰罐, 就要快d傳過來喇, 頂多幫你打格仔
頂部
Donald
常客

UID 8044
精華 0
積分 38
帖子 38
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #30 Hello Keung 的帖子

試下這張大細是否適合。

2007有帶MOLLY試脚,步速唔多夾,成日話要多食多休息。

呢D隊友,更喺留番喺家樂徑先見啦

相片已send給你。

圖片附件: DSCF3801_web.JPG (2009-12-2 23:15, 54.89 K)

頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #31 Donald 的帖子

行毅行, 有邊個唔殘.
molly 好得意...鐘意死
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
剛剛睇左一次Jojo同Charles拍既video, 點解Jojo唔用640*480既解象度呀, 搞到解象度唔同, 要諗諗點搞添  

近日多野搞, 身體又唔多舒服, 個video又要推遲一d先出了
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #33 Hello Keung 的帖子

charles 幫我set bor....唔知呀.. 高清16:9 麻
身體越來越虛. 樂善快到啦
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #34 jojo 的帖子

我是一個潺仔強, 可能行唔到樂善
頂部
百公里地主

UID 2931
精華 0
積分 739
帖子 739
閱讀權限 99
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Hello Keung 於 2009-12-3 22:54 發表
...可能行唔到樂善

都好呀,可以買小一個麭
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線