哈囉~強

標題: 寒風刺骨! 偽行自我支援自由行 (Charles and Jojo) 2009/11/20-21
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
寒風刺骨! 偽行自我支援自由行 (Charles and Jojo) 2009/11/20-21

今年為左玩 “mixed偽行,事前比已往準備多,練習比以往多,買的物資比以往多,又多. 臨行前一星期,十分留意天氣預測,得知當晚有個冷峰補充.食到應,凍到震,認真和味,只有在山上的人才能領會到這種知味.

Daimen, Charles 11時出發,天氣雖寒,但陽光普照,偶然萬宜水庫的一陣寒風,穿上短衫還可以. 好快賣甩Daimen上西灣山, 第一坐山,通常我上得很辛苦, 但無諗過咁快想抽筋. 唯有再行慢些.

大浪西無停站,買了支汽水,不久見Daimen閃出,果然好快,一路食自製飯團,一路飲汽水.其實唔餓,不過等到餓時食,太遲了.

我上赤徑時,Daimen收到9時出發的強記電話,話那個隠形人無病無痛要閃, CP2浪費其他隊友好多時間,搞了好耐,認真離譜! 仲話如果我地到北潭凹見到佢,一定打佢幾鎚.  

之後Daimen要赤徑士多打補針,我同Charles就繼續去北潭凹. 可惜見唔到隠形人逃脫.

北潭凹,又見Daimen閃出,神出鬼魅, 我地只係補水,就立刻上山. 那時Charles 的公事電話講不停, 但仍然一氣呵成講到嶂上. Daimen係後面卻突然又消失了. 直至終點都未見真身.

中途,強記都詢問我地的位置.終於我地係水浪窩見面,佢地的support仲比左兩隻蕉我地做見面禮添. 多謝多謝. 當然唔少得捉住lalala/強記做訪問同拍video!!.

行到早一星期預先埋好物資的地方,卻找不到那個marker,足足浪費了5-10分鐘尋找, 原來自己睇唔到, miss !好在Charles最後尋回.

入黑,上馬鞍坳後,遇上第一難關,不停有住烈風程度(簡直係有8號颱風的級數)的冷風吹來,前後左右的行友和我都吹到東倒西歪,體溫急降,我還穿住那件短袖衫,兩行鼻涕流不停.不敢行近山邊位, 否則一失足就byebye.
落山後到稍平位置,急急穿回那件新買回來的單薄風褸. 到芧坪,有免費的薑茶飲,暖暖胃先. 途中都偶然遇上強記,不過佢同唯一隊友失散了. 到基維爾CP4,他亦然等佢的隊友.

沙田坳士多,亦都係路程完成了一半, 要好好地大休兼食飽飽,叫了兩碟餐腸飯,Charles亦尋回第二個物資, 又食又換衫又換襪,都要花掉40分鐘. 士多不冷,不過攤了太久,一站起身去別處做拉筋,凍到打冷震. 那種寒意是由心發出來.

急急再闖入麥徑, 一路上山,足足行了約15分鐘,手腳才回復暖意. 聽到強風不斷刮打樹林, 擋了不少風, 心都定些. 但預了繼續前行, 一定困難重重.
畢架山,拿了杯薑茶,不多停留,要落又長又討厭的樓梯. 回平坦樹蔭泥路, 亦步亦趨,交替肌肉運作.爽呀!
到走私坳,連檢查站都沒有入,只係留影,便忽忽起步.基本上今年拿毅行的物資相當小. 連水都唔多飲, 反正飲了幾口又要找洗手間.
上針山,可能身體越來越虛,好辛苦.到頂,好大風, 跟本無得停.又要急急腳落針山.

到草山水站,預了要再闖入強風,要認真喝多些熱飲. 痛苦!那一陣陣的強風已吹到雙眼又紅又累. 行了咁多年, 今次第一次連帽子都沒有除過.

涯過草山,又奔去铅礦坳大會所供應的唯一碗麵!
想找一角容身避風處都沒有, 食個安樂茶沒有. 最後我地兩個瑟縮於男洗手間對出的垃圾筒側坐, 都可以擋到些風. 本來好想拍一下呢個乞兒照, 不過凍到連手指都沒有知覺,寧願拿住杯熱飲.
坐著,正正對住男洗手間,偶然見到些男人拿了碗麵由洗手間出來.發現原來洗手間係最暖的地方.不過我地已經食到七七八八,
天氣好惡劣,殺那間,有放棄念頭. 玩左六年, 有大雨,有熱爆, 都從未有想quit,大帽山全港最高, 大部份沒有樹蔭, 現得攝氏幾度風又大, 怎樣涯這漫漫長路上山呢? .

但頭段時間做得咁好,又不想放棄,勒住意志站起來吧! 己經係呢個度逗留了40分鐘,襯頭10-15分鐘尚有樹蔭,要熱身上山.

幸好大帽山比預期風細,字位上波頂都不冷. 相對草山的風還勁! 又克服了!

跑落荃錦坳士多,今次醒牌, 買了個碗麵 + 羌茶入了洗手間食, 果然好暖, 唯獨無得坐. 食暖一點, hea25分鐘.

起步還是騰騰震, 但心情輕鬆了. 第九段係落斜係跑的好地方, 雖則左膝的痛症越來越痛,但有兩個護膝扎實還可以碎步跑. 到了差不多吉慶橋, 曙光的清晨告別昨晚的寒夜!!

最艱苦難關過了. 現在考慮完成的時間是否在我地預計之內的 22小時.

逗留CP915分鐘,就趕住埋尾. 水塘泥路, 跑得舒服. 近水塘尾,奇怪見到阿德所認識的三姊妹! 據閒話佢地要做時間,之前仲跟教練操得好fit ,不過見到佢地好悠, 按照佢地的速度,都應該過左佢地的target time (20小時).

過了她們,好快到今年尾段新路,比舊路難行.不過今次食方面準備充足,不餓,還算有力上斜, 呢段上斜速度同練習一樣15分鐘到 “o” barcode的帳篷!

睇睇時間 ! 可以係22小時內,所以見落山及平路, 都同Charles拔腿就跑, 心情開始興奮,進入燒烤場落斜到保良局大閘門尚有2公里. 滿以為入閘後不久.會見到個衝線台, 點知又要跑差不多兩個運動場(700) 到終點! 死頂.

最後以21小時34分完成新紀錄! 為小七發陽光大, 後得知其他小七成員行足全程, 沒中途放棄壞了隊譽!

Start                11:00       分段時間

CP1大浪西     13:34       02:34   買汽水,食飯團,無休息      
CP2 北潭凹    15:03       01:29   無休息
CP3 水浪窩    17:05       02:02   尋物資,浪費5-10分鐘
CP4 基維爾    20:14       03:09   無休息
CP5 畢架山    22:40       02:26   尋物資,沙田坳士多食飯,約40分鐘
CP6  走私坳   23:48       01:08   無休息
CP6 铅礦坳    02:03        02:45  食大會供應的碗麵及自製飯團,逗留約40分鐘
CP7 荃錦坳    04:34        02:31  食碗麵,逗留25分鐘
CP8 吉慶橋    06:29        01:55  逗留15分鐘
CP9  大棠       08:34        02:05
                  21:34

倘若零負重 + 有support + 沒拍攝 時間再可收窄幾多?

圖片附件: IMG_0123 石仔952隊 35hrs35min 完成.jpg (2009-11-25 21:00, 72.04 K)

圖片附件: IMG_0124 起步前.jpg (2009-11-25 21:00, 70.21 K)

圖片附件: IMG_0130 嘉賓主持起步禮 (11時).jpg (2009-11-25 21:00, 57.04 K)

圖片附件: IMG_0135 大踏步.jpg (2009-11-25 21:00, 66.17 K)

圖片附件: IMG_0146 地質公園.jpg (2009-11-25 21:00, 79.9 K)

圖片附件: IMG_0153 還是最愛蚺蛇尖.jpg (2009-11-25 21:00, 45.95 K)

圖片附件: IMG_0156 大浪西灣買汽水 (CP1).jpg (2009-11-25 21:00, 54 K)

圖片附件: IMG_0163 望見diamen 加寶礦力 (CP2).jpg (2009-11-25 21:00, 77.57 K)

圖片附件: IMG_0167 面對前面的一班慢金油.jpg (2009-11-26 10:39, 60.38 K)

圖片附件: IMG_0175 水浪窩小七4位基本成員合照 (CP3).jpg (2009-11-26 13:31, 74.73 K)

圖片附件: IMG_0181 芧坪薑茶,我地有私家紙杯.jpg (2009-11-26 13:30, 56.56 K)

圖片附件: IMG_0193 沈醉於沙田坳道的美麗夜景.jpg (2009-11-26 13:30, 37.07 K)

圖片附件: 腸飯加料(自家帶紫菜肉鬆).jpg (2009-11-26 13:30, 59.04 K)

圖片附件: IMG_0200 (畢架山薑茶).jpg (2009-11-26 13:30, 46.43 K)

圖片附件: IMG_0204 走私坳只留影 (CP6).jpg (2009-11-26 13:30, 55.99 K)

圖片附件: IMG_0207 本來坐係石屎梯,太凍,我倆後瑟縮於垃圾筒側 (CP7).jpg (2009-11-26 13:34, 49.96 K)

圖片附件: IMG_0208又再闖入黑夜,又寒又冷的大帽山,只得幾度.jpg (2009-11-26 13:30, 33.72 K)

圖片附件: IMG_0212荃錦坳 (CP8).jpg (2009-11-26 13:30, 68.1 K)

圖片附件: IMG_0213 躲入女洗手間食碗麵.jpg (2009-11-26 13:34, 41.77 K)

圖片附件: IMG_0219 水塘路見到三姊妹.jpg (2009-11-26 13:30, 79.28 K)

圖片附件: IMG_0222 終點 (CP10).jpg (2009-11-26 13:30, 70.38 K)

圖片附件: IMG_0226 買衫留影.jpg (2009-11-26 13:30, 60.39 K)

圖片附件: IMG_0230 等穿梭巴士回元朗,又餓又虛.jpg (2009-11-26 13:30, 54.2 K)

頂部
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
入得小七隊, 個個隊員都有嚴格審核, 中途退出基本上係唔可以接受既, 「小七精神: Never Die!」

近一年d厠所都翻新晒, 乾淨到好似飯廳咁啦, 我原本都諗住係CP7入厠所, 但人太多了

下次一定找到有影相觸覺既人一同行先得, 就算時間做得一般, 至少相同影片都會好d啦. 你地時間牌張相好好多呢!

p.s. 你點解唔洗晒文字format去呀, d字咁大隻
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #2 Hello Keung 的帖子

Well...好口號
cp7的厠所太細,2-3個已經爆彭
叫工作人員幫手拍又幫拍video,第一次影時charles個頭唔係遮住左個1字就係個3字 咁難得,死都要求再拍! 好在當時唔係咁多人

Re your PS: e+係咪細左d?

圖片附件: IMG_0224 個頭唔係遮住個1字就3字.jpg (2009-11-25 21:48, 61.82 K)

頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #3 jojo 的帖子

個d排大隊, 工作人員個個都好忙咁, 隊友既公司又急call趕時間, 只能叫lalala幫手影, 但佢都已經半昏迷狀態了.
p.s. 其實係想你edit mode時按("A"字右邊有個細紅"x"), 轉回原本default font, 之後才加其他format
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #4 Hello Keung 的帖子

lalala每次玩完長途戰都面青口唇白兼唔多出聲,今次100km半昏迷狀態好正常麻... 你地有沒有個訪問.
re your ps: 要試找下先
頂部
Mervy
大地主

UID 6228
精華 0
積分 48
帖子 48
閱讀權限 99
註冊 2009-2-5
狀態 離線
太強
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
咩行完偽行該兩個基本成員無野想寫呀 一個比上年快5粒鐘, 一個第一次玩. 難道寒夜 NO FEELING? 冷血ge? or 有一千幾百字要寫成個月
我玩完都小病左幾日la
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #7 jojo 的帖子

我見係出左e-mail, 無post上來
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #8 Hello Keung 的帖子

出左e-mail ? Where? 我收唔到ge
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #9 jojo 的帖子

去左你公司個e-mail , 你老公都reply左, 你都唔知?

但係唔post上來都耍打
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #10 Hello Keung 的帖子

剛剛? 那應該公司email address  妖.... post 上網share 睇麻
老公? 由星期日到e+ ,都係公司毅行,除左有兩晚係呢到士多補給.
頂部
daimen (大文豪)
百公里地主

UID 2931
精華 0
積分 739
帖子 739
閱讀權限 99
註冊 2007-11-25
狀態 離線
回復 #7 jojo 的帖子

努力中
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
網上高搵到相。

圖片附件: 380684705.jpg (2009-12-8 00:22, 222.81 K)

頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4087
帖子 4087
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #13 Charles 的帖子

咁多人咁多相, 咁都找到相, 好有心機
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #14 Hello Keung 的帖子

好在擺個誘人(拍照)姿勢o者.
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
回復 #14 Hello Keung 的帖子

我都係上毅行個forum,有人放左條link:http://www.sportsoho.com/pg/photos/album/269520/2009
裡面都有分時段,都唔難搵,不過我就無份。
頂部