哈囉~強

標題: 牛年背囊! 樂善盃(第八屆) 2009/12/13
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
牛年背囊! 樂善盃(第八屆) 2009/12/13

今次第二次參加樂善盃, 由於上次相機無電, 只用手機影, 影得唔多相, 所以今次影返多d.

早個幾星期, 有一刻心肺突然失調, 仲以為今次參加唔到, 不過近日又好似無大問題, 只是劇烈運動時, 咳嗽比平時容易了.

這個比賽, 始終都係對跑開平路的人有著數過跑開山路的人. 因為一開始要跑1km寬闊的平路, 搶位入狹窄的山路, 當中只辰幾個之前跑得快但山路卻慢的人, 在山路中「一夫當關」, 我地山路較快既人就只可以排隊了.

今次Tommy及Diamen support 我地 - Jojo, Charles 及我. Support team 一早先在大浪坳等我地, 之後再在鹹田灣再等.

收左第一次support, 我地就要上蚺蛇尖, 預左人多排隊, 所以可以慢慢邊行邊食個漢堡包.

大部份時間都係跟住上, 只間中有一兩個位置對調. 之後由蚺蛇尖下往米粉頂, 此段極多鬆泥碎石, 多次比賽都在此段有人受傷, 雖然今日有不少工作人員在此段提醒, 但聽聞今日又有直昇機到了.

去到長咀, 算是完成一半辛苦度了, 中途不斷計時, 與上年時間差不多, 但聽到不少附近的參賽者都攞過袋, 所以都有一絲期望.

去到鹹田灣, 無停步地快速support, 就上路, 沙灘路及上斜路就一定只要快行, 平路及下斜路才會緩跑.

上到西灣亭, 仲有6公里到終點, 聽到有工作人員報數第720人到達, 而時間用了3小時53分, 頭450名可得背囊, 以往紀錄, 一般只要4小時15分內完成才OK, 咁都是無啦, 唯有target set到比上年好些便好了.

最後路段都是馬路, 有跑但都不會去得太盡, 始終係怕呼吸可能突然有問題.

衝終點了, 突然後面有人加速, 快我一隻手位拿了名次牌, 當我一望, 「450」, Why???? 450咪有背囊囉, 當我拿著「451」牌, 即時 Dum 心.

但之後望清楚個名次牌, 有個背囊字樣既? 原來今年參加人數增加了, 背囊獎亦相對增加, 另外之前聽到720係全部經過的人數, 即是包括埋其他組別參加者, 而男子公開組頭480都有背囊, 所有組別加埋則一共有800個背囊.

好野! 心情由谷底回彈上來, 雖然這個比賽約有1/5人拿到獎, 但今次係我第一次在徑賽中得到獎, 非常高興. 4小時40分完成 30公里.

全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n254/

相關活動: 樂善盃(第七屆) 2008/12/14
.

在起步點留影

前面隔開左種子參加者

爭取前位

迫入山路

排隊

北潭凹

赤徑灣

在大浪坳見到小二

食包, 包食飽

上蚺蛇尖

在上蚺蛇尖中途下望

前往米粉頂

前望長咀

長咀, 我跳起緊架, 影得咁差架

長咀山脊

大浪灣四個灣

東灣

又要攀爬

在大灣玩下浪沖鞋印

在大灣再玩下浪

大灣

鹹田灣

有遊人在鹹田灣玩側手翻

下往西灣

西灣飲返罐先

西灣亭

得閒先跑啦

見到451初時無心機, 但之後見有個背囊字樣

住大會的計時牌合照, 我時間約為4:40:15

Jojo之後到來
冠軍級人馬的獎杯

獎品
.
全部相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n254/
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
Support Team 相片

Support Team影得非常多相, 但我主要只post相關朋友的相好了, 唔好打爆我個容量啊.

相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n254a/
.

Tommy 等下啦, 我地無咁快到

.

.

.

.

.

Charles @ 大浪坳

.

Hello Keung @ 大浪坳

.

Jojo @ 大浪坳

.

.

.

.

.

Charles @ 鹹田灣

.

Hello Keung @ 鹹田灣

.

Jojo @ 鹹田灣

.

Jojo @ 終點

Charles後1/3抽筋
.
相片: http://www.hellokeung.com/gallery/photo_n254a/
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
直昇機?我都聽唔到ge
仲有力係長咀跳起我已熱到想喊....
睇來短途賽對你比較適合,速度唔錯,又食得落野
咁快拆左個背囊用
我都要自己出番個post的後記先
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #3 jojo 的帖子

聽聞遮, 我都唔知

個背囊睇落唔錯, 但係無開放式水樽就無咁就手
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
尋日派宣傳單張,鳯凰杯只係36k bor. o岩晒你玩. 不過入場費好似要$800
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
如果真係慈善, $800都仲可以接受, 但好多人講哩間好「掠水」

另外在山海個邊, 有人在鹹田灣影到救護直昇機著陸
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #6 Hello Keung 的帖子

好似係藍天行 動但搞極個天都係灰
真!? 找到資料要報料....
頂部
SW5516 (董)
百公里地主

UID 2643
精華 0
積分 612
帖子 612
閱讀權限 99
註冊 2007-11-12
狀態 離線
星期日八時半入北潭涌有車禍 (近烈士碑)
我見有好多人下車,有的重有號碼牌
頂部