哈囉~強

標題: 第二次的毅行2010/11/19
Else
百公里地主

UID 6689
精華 0
積分 5651
帖子 5651
閱讀權限 99
註冊 2009-4-26
狀態 離線
第二次的毅行2010/11/19

起點

9:07

CP1

12:15

CP 2

14:36

CP3

17:10

CP4

21:05

CP5

23:35

CP6

1:20

CP7

3:45

CP8

6:30

CP9

8:05

終點

25:45

對於一個經驗不多的毅行者言,每次都是一個很寶貴的經驗,汲取每次經驗為下一次做更好的準備。

CP1  今年汲取去年的經驗,起步時不敢快行,尚未熱身更加不能快。感冒在身上西灣山感吃力,到西灣腹部微痛需進食了,在鹹田士多坐下老板介紹芙蓉蛋飯,哎!那個飯的飯粒好硬,咀嚼兩三羹巳花了好幾分鐘時間,好餓,可是面前那碟飯完全沒有叫座力,吃到第四羹竟然想嘔,算了,整碟飯好像沒動過,另叫碗豆腐花,老板都有點不好意思,怎好?疑問自己是否仍有力氣上雞公馬鞍?在這裡巳坐了半小時,離開鹹田士多拿出帶來的麵包,平時吃麵包冇難度的我兩小片巳吃了個天長地久,悶悶不樂,點解會咁?好在有些葡萄乾。

CP2   肚子的感覺很不充實,以為到墇上可以吃燒賣解決問題,結果仍然一樣,好辛苦食完兩粒又有想嘔的感覺,望著那碗仔燒賣真係想喊,惟有全倒入食物袋,固體食物有抗拒惟有買支竹蔗水。

CP3  上馬鞍前總算可進點食和飲,落馬鞍塞人,又是在第四段仆倒,共三次,其中兩次是因為讓路,好在都沒大礙。

CP4  在基維爾飲了兩杯奶茶提神,進入大老山──當兩青年過我後很自然便跟著他們的光前行,行呀行覺得路變窄了有點不對,沒多久聽到狗吠聲,哎呀,跟咗佢地行 shortcut 添,前面的光返轉頭,問他們是否不能前進?答說似乎有危險,告訴他們這是捷徑,於是我引領他們返回正路,回頭時遇到有些人他們堅持要走捷徑。到了沙田坳士多想也不想就叫了菜麵。

CP5  金山好像車多過人,車頭燈太耀眼!

CP6  買了罐可樂,上針山前的 energy drink

CP7  鉛礦坳那碗麵真的很難吃,如果有合味道杯麵就好,我寧願付錢。上大帽山一直有些人跟在後面,有一小伙子向我搭訕:「姑娘,妳一個人呀?妳的隊友唔等妳呀?妳隻腳有冇痛?我的腳趾傷哂。」我問他有否塗 vaseline ?他說唔鐘意黐立立,我說可以黐膠布,他說後來黐咗,他的隊友立即說他們所有的膠布都俾佢黐哂,跟著他又說我手電筒的光不夠亮,確實,我讓他們先行,他說妳小心呀,幾可愛的一位年青人。大帽山上的路白天行唔會有問題,在黑夜我的手電筒又不很亮,好多時行下行下唔見咗條路,即係眯埋眼就唔認得路,所以下次第八段不能只練習一次。 
CP8 上草山時腳掌巳開始微痛,到這裡愈急步就會痛多些,時間是七時,11時前要到終點尚有四個鐘,非跑不可了,旁有兩位男士,其中一位又問我是否一人?(我巳被問了不下四次)我問他們做幾多個鐘,他說28,希望1時前到終點,我說一定冇問題,心暗忖,以他們兩位壯男的速度要六小時完成這最後兩段?咁我咪失預算?唔理三七廿一見有落斜就跑,能跑多少就跑多少,腳痛也得跑,反正行也是痛,最後一段我肯定跑不動。

CP9 好了,跑完了,最後一段路不難行郤是漫漫長,也是最痛苦的,去年如是今年也如是,為了爭取時間不能慢下來但巳無力再加快,積壓下來的痛亦痛到化不開!距終點尚有1公里吧,後面鬼佬問我 Do you have something to eat?還以為他開玩笑,原來是真的好餓,我把吃剩的半袋提子乾給了他,他也分了些給同伴,然後回頭大聲說多謝我的提子就跑了.終點在望了,先前在第九段那兩位男士奔跑上來大聲說終於追到妳了,還向我高舉挴指說妳好嘢,看到他倆笑容燦爛我也很開心,因為他們本來是準備 28小時的而現在他倆比我還早到十幾秒,時間25:45

PS:
毅行者都很友善.
今年的氣溫 just right , 晚上不用加衣,水則比往年喝多了。
去年那碗粥是最美味的食物,今年只有那竹蔗水是最美味的
經過兩次毅行,如有support,我會說:粥,雲吞,菜都是我最想吃的
自備寶礦力粉一包仍嫌不夠 (當然要看天氣而言)
朱古力一小條巳夠除非天氣寒冷
穿五指襪都會有機會起水泡,下次不再
腳掌痛來自那隆起的繭,不知這是否雞眼?
兩碗麵、七片麵包、兩片蛋糕、提子乾、朱古力、奶茶三杯是我今次的食糧。
頂部
Hello Keung (c.k.)
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
25:45

又係食野問題, 快就會食唔落野, 粥係最好的, 今年有帶粥食, 所以遲了出問題.

CP7既搭訕都幾奇怪喎
頂部
Else
百公里地主

UID 6689
精華 0
積分 5651
帖子 5651
閱讀權限 99
狀態 離線
回復 #2 Hello Keung 的帖子

我同自己講: 小強上身 ^O^
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
註冊 2007-7-30
狀態 離線
回復 #1 Else 的帖子

需然今年係獨行,但你今年經歷不比上年少。
多數毅行者都好友善,中及後段的 check point 工作人員亦都樂意提供水同食物,相信你都習慣了。
似乎24都唔係大問題。計算落「小七」都係一隊好強o既小隊,有超過70%成員可以做到24,都唔係好多隊做到(幫自己隊貼金)。
頂部
daimen (大文豪)
百公里地主

UID 2931
精華 0
積分 739
帖子 739
閱讀權限 99
註冊 2007-11-25
狀態 離線
CP4 個段....
好像我們(其他小七成員)有類似咁估過...Elsa 會唔會跟咗人直去shortcut
但估唔到會行返轉頭
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #4 Charles 的帖子

真係報比賽要填「小七」隊名先得喇, 計埋團體分
頂部
daimen (大文豪)
百公里地主

UID 2931
精華 0
積分 739
帖子 739
閱讀權限 99
註冊 2007-11-25
狀態 離線
回復 #6 Hello Keung 的帖子

如果小七有機會齊腳入隊
枱面枱底數字要幾多呢????
28....22.....1X  
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #7 daimen 的帖子

枱面價22啦, Elsa Jojo Charles Daimen, 4個組隊, 我負責5個可搭車到既地方去support你地
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
芙蓉蛋飯,燒賣,碗麵,可樂,全部街外野,食唔慣,有毒,所以想嘔.
今日撞到個魔鬼教練,行長戰,最好似一座焚化爐.
出年,我都怕走唔甩.. 強記: e+ under 20,係咪certify super?
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
狀態 離線
回復 #8 Hello Keung 的帖子

講!講!講!最緊要都係拆掂籌款先,無錢就無得講,繼續食自己,甚麼枱面、枱底都如浮雲。
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #10 Charles 的帖子

你老婆有間大公司做靠山, 你拷佢易過啦
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jojo 於 2010-11-24 00:05 發表
... 出年,我都怕走唔甩.. 強記: e+ under 20,係咪certify super?

快馬緊係爭住要啦, 佢地見你仲有餘力呢!

樂施超級毅行者:隊中最少要有三名成員曾於過去三年任何一年參加「樂施毅行者」,並在20小時內完成全程。必須全隊於18小時內完成全程,方可獲得「樂施超級毅行者」證書及排名。
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
成間公司6百幾人, 玩只得半打落場, 來來去去都係我地幾個, 九巴就大把新丁落場. 呢到d壞鬼後生仔女死晒去邊,唔好成日找我呢個弱質女流之輩.   

我係蛋散,係大公司做,唔好咁高調,樹大招風,以前未嫁時,被人仇視得好緊要,背後被人話咩咩 "飛上支頭變鳯凰"  ! 吹咩! 有料,你地咪落場玩law!

唔怪得佢地要為super舖好條路!
頂部
Charles
百公里大地主

UID 307
精華 0
積分 1632
帖子 1632
閱讀權限 150
狀態 離線
嘩!比我搵到 Else 沙田坳的一張相,都好難得。妳快D回憶o下在邊處有人幫妳影過,等我o地搵相時幫妳留意o下。

圖片附件: 1290262388.jpeg (2010-11-24 23:44, 43.87 K)

頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
"飛上支頭變鳯凰" 點飛法 唔通你已經升到做公司秘書
頂部
Else
百公里地主

UID 6689
精華 0
積分 5651
帖子 5651
閱讀權限 99
狀態 離線
回復 #14 Charles 的帖子

當時慢跑向下,左面有些人像在等候似的,以為是湊熱閙的遊人,回想確是在那裡被照相機閃了一下。
頂部
Else
百公里地主

UID 6689
精華 0
積分 5651
帖子 5651
閱讀權限 99
狀態 離線
回復 #8 Hello Keung 的帖子

吹吹水不妨,實力太懸殊了,你們四位都是跑全馬的。
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
回復 #17 Else 的帖子

其實我既最佳能力係得40K左右, 毅行係更硬來行.
你地100K穩定好多.
頂部
jojo
百公里大地主

UID 11
精華 0
積分 2969
帖子 2969
閱讀權限 150
註冊 2007-3-6
狀態 離線
回復 #15 Hello Keung 的帖子

第一次, 代表公司團隊玩2002年綠力50k 羅第二 (本來我都係以個人名義報左, 只不過被佢地撈返起去隊賽), 之後得奬,circular一出, 咪成間公司知道晒. 那時ce 又愛行山, 吹兩吹,越吹越旺.. 一日成名咁滯

不嬲都係老秘, e+ 老秘 + 打雜.
頂部
百公里土地

UID 2
精華 0
積分 4089
帖子 4089
閱讀權限 200
註冊 2007-3-1
來自 山野之間
狀態 離線
老秘都有好多級架, 至少去到老老秘級啦
頂部
jojo